Störta kapitalismen!

Dagen till ära, det vill säga 1 maj, tänkte vi ta tillfället i akt och publicera denna översättning som en bonusartikel. Vad är det egentligen alla dessa rödklädda hennar och hunnar går omkring på stan och skriker om? Störta kapitalismen? Jaha, men sen då?

shutterstock_204704107Det är ett tecken på styrka att kunna erkänna sina svagheter, vilket är orsaken till att jag villigt erkänner att jag är ekonomiskt efterbliven. Jag vet absolut ingenting om ekonomi. Ibland har jag till och med svårt att hitta min egen plånbok.

Trots detta är det ändå uppenbart för mig att kommunism är ett logiskt dumt och emotionellt infantilt ekonomiskt system som endast tilltalar drömmare, knäppskallar, och den lilla superelit som skulle vinna på det. Kommunism är varken ekonomiskt eller psykologiskt vettigt. Om du inte kan förstå varför det är korkat att belöna efter behov snarare än efter förmåga så är det ändå inte min uppgift att mata dig med vällingflaska, kamrat.

Utöver detta är jag ekonomisk agnostiker. Jag vet inte ens om jag förstår tillräckligt om ordet ”kapitalism” för att kunna uttala mig om jag stöder det eller ej. Faktum är att jag tenderar att ogilla alla som ens använder ordet. Oavsett om de använder termen positivit eller negativt har jag lärt mig att undvika alla de som yttrar ordet ”kapitalism”. Det spelar ingen roll om det är någon sorts marknadsliberal Rand-fanatiker med fräknar och fluga, eller någon herpeshärjad halsskäggig hipster som onanerar till statyer av Lenin i sin enrummare. De är lika irriterande.

Jag kommer från arbetarklassen, och detta faktum brukade göra mig stolt. Jag arbetar fortfarande, hela tiden, men jag har glömt bort varför det är något att vara stolt över. Generellt sett är det kasst att arbeta. Nu för tiden påminner arbetarklassen mig lite om ”fat acceptance”-rörelsen. De har en defensiv slags stolthet över en jobbig situation. Det är den sortens stolthet som har skapats för att dölja skam.

Det finns en ny upplaga neokommunister som är unga, självgoda, blinda, som saknar testosteron, som bor i studentrum eller i mammas källare, och som skiter på sig vid blotta antydan om ”rasism”, samtidigt som de glatt slätar över alla kommunismens väldokumenterade grymheter, och som inte verkar ha ens den blekaste aning om vad det innebär att arbeta. De tror på fullaste allvar att kommunism är bra för arbetarna, vilket måste vara orsaken till att kommunistiska samhällen skickar så många arbetare till slavarbetsläger.

De har inte alls förstått hur livet eller världen fungerar, men dessa äckliga nya hipster-kommunister är ändå säkra på att de vet allt. När du blickar ut över deras sterila intellektuella landskap, och inser att du har att göra med anarkister som samarbetar med kommunister, som alla vill göra gemensam sak med den stora staten och bekämpa ”makten”, inser du snabbt att du inte har att göra med de allra vassaste knivarna i ditt postorderbeställda knivset.

Förra lördagen tog den här skräpiga samlingen förlorare till Twitter. Dessa missanpassade, fond- och bidragsberoende socialister, dessa som idoliserar den abstrakta idén om ”arbetare” utan att någonsin ha arbetat en enda dag i hela sitt liv. De protesterade på Twitter under hashtaggen #ResistCapitalism.

Ja du läste rätt. Precis som många snabbt poängterade satt de med sina MacBooks, tillverkade av kinesiska slavarbetare, använde sig av det gigantiska företaget Twitter i sin kamp mot kapitalismen, samtidigt som de drack kaffe från Starbucks, bryggt på kaffebönor som skördats av förtryckta jordbruksarbetere i tredje världen,

Varför, i herrans namn, spenderade de en underbar och solig lördagseftermiddag med att kämpa mot kapitalismen när de kunde ha varit utomhus och njutit av vårvädret istället? De försökte förklara det med att kapitalismen är orsaken till vit makt och kolonialism och patriarkatet och ekonomisk ojämlikhet och fattigdom och xenofobi och homofobi och diskriminering mot de transsexuella andra och polisvåld mot unga svarta män och alla andra former av nymodiga sentida kulturella synder, vars blotta yttrande får deras utbrända neuroner att skaka av pavlovsk skräck.

Ok, fantastiskt grabbar. Om nu kapitalism gör er så pass upprörda uppumuntrar jag er till att kämpa emot det allt ni orkar. Kämpa hur länge ni vill. Men, hur hade ni tänkt göra det? Ska ni bara koppla ur er, flytta till bergen eller skogen, och leva på ekollon och ekorrkött? Om så inte är fallet, vad hade ni då tänkt skulle ersätta denna ”kapitalism” som ni kämpar emot? Hur skulle ett sådant system uppmuntra teknologiska framsteg och öka folks livslängd? Hur skulle ni kvantifiera ekonomisk rättvisa? Hur skulle ni undvika den gamla klassiska kommunistiska fällan varmed minsta lilla viskning om ideologiska meningsskiljaktigheter leder till ett nackskott? Med andra ord, vad fan är det ni egentligen vill!? Har ni en ritning? Ett Excel-dokument? En PowerPoint-presentation? Har ni ens en enkel skiss på lösbladspapper?

Och det är just detta som är problemet. De säger aldrig vad deras plan är. De vill bara riva ner, inte bygga upp. I alltför många fall tycks detta galna jihad mot kapitalismens rovgiriga tentakler inte vara mer substantiellt än ett självgott serietidningsepos i sinnet hos folk som inte skulle ha en aning om hur man överlevde ens tio minuter utan kapitalismen. Att attackera kapitalismen verkar inte ha något att göra med att erbjuda ett hållbart alternativ, utan mer om någon sorts skum psykosexuell herre/slav-läggning som dessa socialistiska drömmare har, en sorts nördig Star Wars-aktig kamp mellan dem själva och en karikatyraktigt demoniserad överklass av handskakande, penningtagande, blodsugande rika människor. Det är rätt perverst när man tänker efter.

Ett av vänsterns fundamentala tankefel när det gäller ekonomiskt tänkande är idén att välstånd endast skapas genom arbete. Givetvis behövs det arbetare för att tillverka en iPhone, i alla fall tills robotar gör dem överflödiga, men att utveckla den kräver ett geni. När det gäller ekonomi skapar hjärner mer verkligt välstånd än muskler.

Jag anser det vara ett bra mått på ett samhälles värde hur många uppfinningar det ger upphov till. Om det tar en hel by att fostra ett barn, men om samma by inte ens klarar av att bygga en stol, verkar det inte vara en särskilt värdefull by. En snabb titt på kommunismens historiska bedrifter visar att de var väldigt bra på retorik, men inte lika bra på uppfinningar. Världens kommunistiska experiment har resulterat i enormt lidande och förtryck och själsdödande konformitet, men jag kan aldrig i mitt liv föreställa mig att de någonsin skulle kunna producera en iPhone, eller ens Pop Tarts.

Vet du vem som också kämpade mot kapitalismen? Joseph Goebbels. Han menade att det var en judisk skapelse. Det är hysteriskt roligt att påpeka detta faktum för folk som skräms av både kapitalism och vit makt. Om dessa människor hade hjärnor, och således möjlighet att förstå att allt de tror är i motsats till verkligheten, skulle dessa hjärnor explodera över instrumentbrädan i deras Toyota Prius.

Det är sant att det kan verka elakt, eller till och med kontraproduktivt, att håna deras dödliga naivitet. Men jag kunde inte låta bli.


Originalartikeln har översatts av Joakim Kämpe.

17 reaktioner på ”Störta kapitalismen!”

 1. För att nämna något litet ont om kapitalismen så kan man väl medge att det aldrig kommer vara bra för varken vår miljö eller planet.

  1. @Conan : Jag skulle säga att kapitalismen som sådan är ganska egal vad gäller miljön och planeten. Fördelen med kapitalismen är att den effektiviserar och minskar mängden resurser som behövs för att producera välstånd. Om vi sedan väljer att konsumera mera, eller ta det ökade välståndet till att bevara natur-miljöer är upp till oss.

   Vi kan väl säga såhär – om folk ville så finns det 100 ggr mer pengar att lägga på att bevara natur och miljö nu än för 100 år sedan. Tack vare kapitalismen.

   Sedan kan jag tycka att det industriella samhället prioriterar ganska djävligt ganska ofta. Men det har tyvärr att göra med att människor inte bryr sig, och det är där som insatsen borde göras – att få folk att bry sig, och vilja spendera medel på det. Inte politiska korståg. Om det är några som har fått människor att avsky miljö och miljöfrågor torde det vara miljöpartiet.

   1. @XR : Haha, på riktigt?

    Det bevisar att mänsklighetens sinne för humor iallafall lever och har hälsan.

   2. Det där med gröna khmererna är gammalt. Det kallade man fö även centerns ungdomsförbund på 70-talet. De var VERKLIGEN extrema.

  2. utlandssvensk

   Vilket är västvärldens mest kapitalistiska land? Det kan man visst debattera, men min uppfattning är att det tveklöst är Schweiz. Miljön i detta land står sig väldigt bra jämfört med vilket annat land som helst.

   Sverige ligger inte ens i närheten och rent allmänt ser det värre ut ju mindre kapitalistiskt ett land är. Jag var runt lite i DDR innan muren föll och stora delar såg bedrövliga ut. Likväl verkar detta ha varit ett av de bäst fungerande kommunistländerna och det såg betydlig värre ut i resten.

 2. Det gjorde min dag, för det röda tåget – en väldigt litet – gick just förbi mitt fönster och skrek något samt spelade Internationalen dock inte helt rätt. Tack!

 3. Jag gick förbi Hötorget i Stockholm för någon timme sedan. Skylt där med texten: ”Socialism är framtiden”

 4. Första maj, när det statsbärande partiet demonstrerar för sin egen rätt att bibehålla makten.

  Fö övrigt så frågade någon om jag demonstrerat idag, men det enda jag fått demonstrerat för mig idag var en lattemaskin och har således inte demonstrerat något själv.
  Återkommer när jag uppfunnit något eller köpt någon intressant sak att demonstrera.

 5. Det som de flesta kallar för kapitalism – är gissningsvis det samförstånd på högsta nivå, som den centralistiskt påtvingade gråsossiga korporativismen steg för steg hitintills har åstadkommit…
  ”… Efter andra världskriget har länder som Sverige[13] och Österrike, under långvariga socialdemokratiska maktinnehav, utvecklat korporativistiska drag med samförstånd mellan regering, fack och näringsliv (jfr. saltsjöbadsandan)

  I Sverige kommer detta också till uttryck genom myndigheters och organisationers inflytande i den centrala politiska beslutsprocessen, via det statliga remissinstitutet, reglerad i regeringsformen….”
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Korporativism

  1. Jörgen,
   varje gång två personer byter resurser frivilligt så existerar kapitalismen i ren form.

  2. Praktiskt tillämpad decentraliserad kapitalism där nya innovativa sociotekniska system och strukturer framgångsrikt har koncentrerats och utvecklats inom större eller mindre regioner och områden under kortare eller längre tider, har rimligtvis alltid funnits. Men förr eller senare har den fria decentraliserade kapitalismen mer eller mindre kontaminerats och stoppats med korruption, korporativism, politisk klassretorik, imperialism, våldsmonopol, statsmakt, institutioner, banker osv…

   1. Ta en titt på OpenBazaar (www.openbazaar.org). En decentraliserad handelsplatform via p2p-nätverk. Meningen är att man ska kunna köpa och sälja utan att behöva blanda in en tredje part vare sig för annonsering eller betalning. Betalning ska ske med bitcoins.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *