Husbyggnadspriser visar inflationen bättre än KPI

KPI, Penningmängd och Byggkostnadspriser
KPI, Penningmängd och Byggkostnadspriser

Den klassiska definitionen av inflation är ökning av penningmängden. Denna graf är en sammanställning av tre serier statistik från Statistiska Centralbyrån. I grafen syns att KPI och penningmängden följer varandra hyfsat mellan 1982 och 1995. Sedan drar penningmängden iväg från den officiella inflationstakten. Vad hände? Kan det ha något att göra med Riksbankens explicita 2-procentiga inflationmål som antogs två år tidigare?

Att KPI är ett dåligt mått på inflation känns i magen. Hur kan priserna i affären bli högre varje år när staten säger att vi inte har någon inflation? Grafen visar att penningmängden är mer korrelerad med husbyggnadspriser än med KPI. Ett husbygge är en stor korg med varor och tjänster – precis som KPI – men den verkar stämma bättre.


Mises.se har skrivit ett antal artiklar om inflation, t.ex. här och här.

Radio Mises har även spelat in ett podcast-avsnitt med titeln ”Var är inflationen?”.


10 reaktioner på ”Husbyggnadspriser visar inflationen bättre än KPI”

  1. @Jerry : Haha, häftigt! Det där borde flera göra. Alla borde mäta sin egen prisinflation. Misstänker att ytterst få skulle bli glada.

   1. Ja! Jag blev också sugen på att göra något liknade. Funderar på att testa sätta ihop en Android-app som med kameran och ett OCR-bibliotek kan skanna in priserna, så man slipper göra det manuellt när man går genom butiken.

 1. Riksbanken säger: ”Vi vill försäkra oss om att inflationen stiger.”

  Riksbanken menar: ”Vi vill öka produktionskostnaderna så att svenska företag får sämre förutsättningar mot sina konkurrenter i andra länder.”

 2. Frågan är ju vad som är hönan och ägget? Är det kanske så att byggkostnaderna anpassas efter vad folk faktiskt kan och vill betala?

  1. Priser bestäms alltid efter vad folk faktiskt vill och kan betala. Om producenten sätter priser som folk inte vill eller kan betala så får de inte varan såld.

 3. Vattenfall nya dirre fick redovisa sina planer i intervju SR-P1 lördag 2/5 -15, där fick denna fram att man satsar ej i Sverige, energi, jämförelsevis med sina intressen annorstädes. Hemma ca 2-milj.övrigt utomlands planerat 10-x-mer, tappat siffror men det var ruggiga belopp jämförelsevis. Nedläggning av forskning icke merän att man åkermed andra, alltså inget eget, här i Sverige. Brörjade peka mot vissa små vindkraftverk samt samt förbättring av transport av energi i aktuellt nät.
  Jahaja förvårnadsvärt klara besked det finns ingen industri av betydelse eller växande tillkommande sådant.
  Det sker en väl förstådd industri-avtrappning från Sverige till utomlands, den energi vi kan skapa i Sverige kommer att tranporteras ned i europa på nu redovisat framöver fixade nät, av oss, till våra tidigare fabriker, här från oss, vilka nu står och väntar på Svensk energi.

  Vad tror ni, Liberal-Maxist, fåse nu långa fiiina utveklade texter parat med Liberalt långdragna extrapolerade drömmar och där så gottas inför med hängade haka applåderande i bänkraderna -ehmm ja åde längst fram, proletärerna, – ”det räcker om ni rasslar med juvelerna”, och som sagts av energileverantören -”det bidde ingenting” att leverera till, hemmavid.

  Narturligtvis vågar SR-P1 icke vidröra nitroglyserinet industins att vara eller icke vara i Sverige och den intressanta frågan blir, när skakar till och smäller.
  Böveln vi kan icke ens koka betor i Sverige längre endast ett sockerbruk finns kvar. Har ni Liberal-Marxist klart för er hur illa vi ligger till, eller ska ni fortsätta med relativa utläggningar, extrapoleringar? – jaja förstår det är icke kul att fåse avkomman skotta betor i ett sockerbruk de-finns annat kanske?

   1. Gissar han är arg på att saker går åt helvete när kompetens och företag flyttar från Sverige.

   2. Givetvis en tråkig utveckling, vilket jag tror alla håller med om. Och det är tragiskt för de som inte klarar av att studera i mängder med år och hänga med i utvecklingen, utan hade önskat ett med lågkvalificerat yrke.

    Men som det ser ut i Sverige är det inte speciellt inbjudande för företag i en flora av aspekter. Därför förvånas jag samtidigt inte av att det inte tillkommer några nya stora företag och att våra befintliga företga väljer att skala ner i Sverige.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *