050: Osama Bin Laden

Radio Mises gästas återigen av Daniel Fjellström och ett rekordlångt avsnitt uppstår. Vi får lära oss om personen Osama Bin Laden, hans historia, drivkrafter, krigsförklaring, fredsinbjudan. Islamismens historia och hot mot Sverige. Realpolitiska visdomsord som ”Om man verkligen ska kriga måste man döda fienden.”

31 reaktioner på ”050: Osama Bin Laden”

 1. Intressant avsnitt!
  Undrar om någon kan tipsa om bra boende under freedomfest? Kan inte vår hufvudstad särledes bra.

  1. @Jesper : Det finns ett Best Western (Hotel Karlaplan) och ett Scandic Park som ligger på gångavstånd, de brukar båda vara rätt OK. En snabb koll på Hotels.com indikerar att båda har rum under den helgen. Vill man köra något billigare så finns det faktiskt vandrarhem/lägenhetsboende lite här och där i stan, men då blir det några hållplatser kommunaltrafik. Vill man ha dyrare boende så finns det hur mycket som helst att välja på 🙂

   Det lär väl bli så att en del av oss går vidare och fixar middag + ev. pilsner efteråt, men då lär vi nog hålla oss relativt nära från Östra Real.

   Det är gångavstånd från centralstation, men om man är trött eller har bråttom kan man ta röda t-banelinjen. Till Östra real tar man enklast röda mot Ropsten två hållplatser och dimper ned vid Karlaplan.

   Har du några mer specifika frågor så släng oss ett mail på radio@mises.se så kan vi se om vi kan svara. Några av oss är ju iaf boende i den stora staden, även om jag själv bor ett par mil utåt.

   1. Tackar så mycket för tipsen, skall se över de olika alternativen så hoppas jag att vi ses! 🙂

  2. Finns ett flertal hostel kring centralen om du vill ha ett billigare alternativ. Ska själv bo på City Backpackers Hostel är ~30 minuter gång till Östra Real.

  1. @andreas : Det är noterat! Vi skall nog kunna lura tillbaka dem vad det lider. Björn tänkte vi försöka lura hit för att tala om revolutionsåret 1848 härnäst.

   1. Apropå ”folkens vår” 1848 läste jag härförleden boken ”Red Republicans and Lincoln’s Marxists: Marxism in the Civil War” som rekommenderats av amerikanska Misesinstitutet, om dessa omtumlande händelsers avgörande betydelse för USA:

    http://www.amazon.com/Red-Republicans-Lincolns-Marxists-Marxism/dp/0595690815

    Men jag upplevde den som rätt konservativt onyanserad och predikande, där det t.ex. gjordes liten skillnad mellan mellan klassiska liberaler och socialister. Tråkigt, eftersom det är ett fascinerande ämne. 🙁

    En sak jag undrar över är varför Sverige berördes så lite av revolutionsåret (det begränsades tydligen till kravaller i Stockholm som slogs ned av militären), medan det i Danmark ledde till ett blodigt krig mot secessionisterna i Slesvig-Holsten?

 2. Här är två olika affärer som USA lagt pengar på:

  1. Utredning av 9/11 (den officiella versionen): 600.000 dollar
  2. Utredning av Clinton kärleksaffärer med Paula Jones och Monica Lewinsky: 40.000.000 dollar

 3. Det här var ett mycket bra avsnitt. För mig, som under några månader har försökt sätta mig in i vad, som händer nere i Syrien och Irak, var det mycket värdefullt.

  För er, som är intresserade, och vill följa med i vad, som händer i Syrien från dag till dag kan jag rekommendera den här tråden på reddit.
  http://www.reddit.com/r/syriancivilwar/

 4. Islamistisk ideologi är en pärevälling av europeisk/västerländsk crackpotfilosofi om ”äkthet” och en fantasi om en inbillad muslimsk guldålder. Det är en ny ideologi vars förespråkare försöker presentera den som traditionell.

  https://www.youtube.com/watch?v=v51B7ny0TEA

  http://www.amazon.com/Needs-Islamic-State-Second-Edition/dp/1844264815/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1399001956&sr=8-2&keywords=Who+Needs+an+Islamic+State

  http://www.amazon.com/Islam-without-Extremes-Muslim-Liberty-ebook/dp/B0057RC8RO/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1399001998&sr=1-1&keywords=islam%20without%20extremes

 5. Ytterligare ett avsnitt som gjorde mig smartare än innan :), och bästa poddherrar, mycket bra beslut att inte kapa avsnittet. Det var en hel del polletter som trillade på plats helt klart. Daniel, ditt engagemang och intresse smittar av sig och tack så hemskt mycket för att du delar med dig av ditt intresse, det är väl emottaget. MVH!

 6. Riktigt kanonavsnitt! Ni bör bjuda in en person som är expert i ett ämne varje avsnitt.
  Kul att Claes i frågasätter också, inte bara att ni håller med varandra hela tiden (ryggdunkeri kan bli rätt tröttsamt efter 50 avsnitt).

 7. Jag tror inte teorin om att västvärlden vill förstöra Islam är så långsökt, Islam är det som håller ihop muslimska samhällen i den grad vi i väst har svårt att förstå, det är inte så långsökt att man vill underminera samhällets ryggrad när man är en kolonialmakt, det handlar om att radera ut dess kollektiva historia, identitet, värderingar m.m. Det är svårt för väst att infiltrera ett land med stark muslimsk identitet. Varför tror ni att historisk så har erövrare arrangerat bokbålar?

  1. Om vi tittar på engelsk kolonisation så har britterna alltid utvecklat de samhällen de har koloniserat. USA däremot har aldrig utvecklat utan bara förstört.

   1. Utvecklat i vilket avseende? Jag tror du menar vad gäller infrastruktur, administration, teknologi, osv? Hur sant eller osant det är, låter jag vara osagt, men det är uppenbarligen inte det jag skriver om. USA har aldrig varit en kolonialmakt, i den utsträckningen.

   2. Så fort som USA hade skapats och det bildades en central krigsmakt började makthavarna där titta på att kolonisera andra länder. Vi har bara inte lärt oss att se på USA på det sättet.

   3. Aja, går väl att diskutera, jag anser dock inte att någon USA har koloniserat och satt en sådan prägel på ett land, eller region, såsom, Spanjorerna gjorde med sydamerika, Fransmännen och engelsmännen med nordamerika, Indien, Frankrike med NordAfrika, jag kan fortsätta med du förstår….

    USA koloniserar på ett mer sofistikerat sätt, visst är USA, den moderna motsvarigheten på den brittiska imperiet, men hur stormakten manifisterar sin makt skiljer sig avsevärt, dock är USA, överlägset.

  2. Intressant att ni nämner mongolerna, det påstås att floden som rinner längs Bagdad färgades svart svart av all bläck då man kastade böcker i floden, en överdrift kanske, men med tanke på att människor i mellanöstern är förankrade i sin historia, ser man på detta med stor sorg, då man menar att mycket ovärderlig kunskap gick förlorad.
   Och jag är inte så naiv att tro att Bush var totalt omedveten när han använde ordet ”korståg”, han gav medveten vatten på extremisternas kvarn. Det många vägrar att inse att är att västs vidriga utrikespolitik och de reaktionära extremisterna göder varandra, och är i mångt och mycket beroende av varandra för sin existens berättigande.

   Nu påstår jag ingenting, men är inte så att det förutom realpolitiska intressen alltid kommer att existera ideérnas krig. Är inte så att nu när kommunismen förlorat mark, att Islam är den ända ideologin, som utmanar alla sekulära ideologier som står under liberala demokratins paraply.

   1. Det lustiga är att IS tycks agera som mongolerna. Gammal historia ska utrotas. Fast mongolernas motiv var inte att förstöra historien utan endast en handling av konsekvens och avskräckning. Varje stad de omringade fick tre val på sig att ge sig. Första dagen fick alla människor och egendom amnesti. Andra dagen fick människor amnesti och tredje dagen fick varken människor eller egendom amnesti. De som valde första alternativet byggde mongolerna upp handelsförbindelser med och sedan drog de vidare på sina erövringståg. Bagdad gjorde ett dåligt val.

 8. Beträffande att den muslimska världen skulle vara extra mottaglig för socialism och nationalism, som Hans nämnde: är det inte snarare så att man influerats av de ideologiska strömningar som varit på mode i Västvärlden? På 1900-talet var det socialism och nationalism.

  Men på 1800-talet när laissez-faire och libertarianism hade sin storhetsperiod, var det de idéerna som fick störst genomslag:

  http://www.huffingtonpost.com/mustafa-akyol/islam-forgotten-liberalism_b_898733.html

  Se också anarkokapitalisten Davi Barkers essäsamling Voluntary Islam:

  http://www.amazon.com/Voluntary-Islam-Other-Essays-Barker/dp/1938357027

  1. @Halsingen : Det är naturligtvis också en tänkbar tolkning. Stora delar av den muslimska världen låg ju under brittisk (och annan) kolonisation, och när kolonialväldet föll så var det just socialism och nationalism som var på modet. Alltså kan man i någon mån förvänta sig att de rörelserna tar fart i det vakuum som uppstår när kolonial-makten lämnar.

 9. Jättebra och bildande avsnitt. Det är sånt här P1 skulle sända om de skulle leva upp till sin självbild.

 10. Måste skriva ned boktipsen (sist i programmet från 2:25:00):

  om Osama som person
  Michael Scheuer: Osama bin Laden
  Peter Bergen: The Osama bin Laden I Know

  om talibaner
  Achmed Rashid: The Power of Militant Islam in Afghanistan and Beyond

  om islam i Egypten
  Geneive Abdo: No God But God: Egypt and the Triumph of Islam

  Al Qaida post-Bin Laden
  Abdel Bari Atwan: After bin Laden: Al-Qaeda, the Next Generation

  om islamism i västvärlden
  Omar Nasiri: Inside the Jihad: My Life With Al Qaeda
  Quintan Wiktorowicz: Radical Islam Rising: Muslim Extremism in the West

 11. Herregud vilket bra avsnitt! detta ska jag försöka få min far att lyssna på och går det, även min mor, men det ser jag som ett svårare projekt 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *