Facket och libertarianismen

bageriblockad
Vill egentligen gå in och äta bakelser?

Det strider inte mot libertarianska principer för anställda att organisera sig och kräva bättre villkor av sin arbetsgivare.

Det strider inte mot libertarianska principer att de strejkar om de inte får igenom sina krav.

Omvänt strider det heller inte mot libertarianska principer om arbetsgivaren istället ger dem sämre villkor, eller rentav avskedar dem, utan att behöva förklara sig.

Det strider inte mot libertarianska principer att dra på sig en ful självlysande väst, ställa sig utanför ett bageri, dela ut broschyrer och påstå att man vet bättre än kapitalisten där inne vilken lön han har råd att betala.

Det strider inte heller mot libertarianska principer att be sina fackliga vänner i andra företag att vidta sympatiåtgärder.

Det strider heller inte mot libertarianska principer att de sympatiserande strejkar till förmån för den bagerianställda.

Det är också i enlighet med libertarianska principer att företag vägrar sälja till en person eller ett bageri som (de tycker) betalar sina anställda för dåligt, eller för att de inte gillar bagarens religion, sexuella läggning, etnicitet, hårfärg eller klädsel.

Men det är INTE i enlighet med libertarianska principer att anställda hos en leverantör (på fackets uppmaning) genomför en leveransblockad mot ett bageri och leverantören inte utan omsvep får sparka dessa anställda och ersätta dem med andra som är villiga att leverera.

Ägarna till Ingeborgs bageri, Ahmed och SemaMehdi, säger fortfarande att de inte tänker skriva på något kollektivavtal.

– Därför kommer vi att trappa upp konflikten allteftersom. Det första steget blir att strypa leveranserna till bageriet. Det kan också bli aktuellt att begära sympatiåtgärder från andra förbund, säger Gerald Lindberg.

6 reaktioner på ”Facket och libertarianismen”

 1. Jag förstår inte vad som menas med det sista..

  ”Det strider inte heller mot libertarianska principer att be sina fackliga vänner i andra företag att vidta sympatiåtgärder.”

  Är inte det samma som:

  ”…anställda hos en leverantör (på fackets uppmaning) genomför en leveransblockad mot ett bageri och leverantören inte utan omsvep får sparka dessa anställda och ersätta dem med andra som är villiga att leverera.”

  Skulle också uppskatta om någon skulle kunna förklara vad ”inte utan omsvep” betyder?

 2. Undrar hur facket motiverar de som blir arbetslösa när ett företag likvideras efter en blokad? Jag kan gissa att inte ens de medlemmar som facket ska hjälpa kan stoppa en blokad när det övergår till en principfråga.

  Frågan är om blokad är för att skrämma företag eller att skrämma fackmedlemmar att inte hålla sig utanför fackföreningar?

  Percy Barneviks skriver i sina memoarer om förhandlingarna med facket på GM. De var uppdelade i två delar en för medlemmarna och en för fackbossarna. Den för medlemmarna förhandlades av snabbt för sedan började de ”riktiga förhandlingarna”.

 3. Finns det alltså en specifik lag som säger att man inte får sparka personal som gör nåt negativt för verksamheten därför att facket har bett dom om det?

 4. Jag kommer ihåg detta från Göteborg då strejkvakter stog utanför saluhallen Briggen.
  Ett företag som hade HÖGRE lön för sina anställda men saknade kollektivavtal.
  Dom stod alltså med sina fula västar och krävde SÄMRE lön för dom anställda.

  ”Jag har titta på avtalet. Det garanterar lönen 87.90 ungefär, mina anställda har 95 kronor i timman. Det reglerar obekväm arbetstid och helgarbete, men vi har inget sådant. Saluhallen stänger klockan sex och på lördagar jobbar bara jag. Jag tyckte ändå att mina anställda skulle få välja och frågade om de var intresserade, men de sade att de inte är det.”

  http://www.dn.se/ekonomi/blockad-mot-salladsbar-i-goteborg/

  1. Jag har för mig att hon fick stänga ner sin verksamhet när facket hade härjat klart. Det hela ligger helt i min tanke om att facket vill skrämma folk att bli medlemmar.

   Enligt min erfarenhet så brukar det funka bra att vara flitig, ta egna initiativ, ställa upp när det behövs och ibland göra lite mer än vad som krävs. Det ger högre lön, bättre arbetsvillkor och lite extra förmåner.

 5. Det man gjort strider ju mot alla principer överhuvudtaget, de ända som bör ha rätt att strypa leveranserna är leverantörerna och inte leverantörens anställda, är blockaden i enlighet med leverantörens intressen, så kommer så säkerligen ske, man bör dock ha en bred förståelse över vad som menas med leverantörens intressen. De anställda jobbar för arbetsgivaren (leverantören) och inte tvärtom, det är ett faktum där det inte råder råder några meningsskiljaktigheter över oberoende av ideologi och individuell eller kollektivavtal.
  Man bör betona på principer som delas över gränser, om man sätter betoning och fokus på att kontrakt måste respekteras, kan man enkelt få bukt på problemet. Från fackets perspektiv bör man förstå att anställda måste respektera anställningsavtalet som man ju förhandlat fram, dvs kollektivavtalet. Vill man blockera ett företag, måste man göra det i samförstånd med arbetsgivaren för som sagt arbetar de anställda för arbetsgivaren(leverantören), annars har vi att göra med ett kontrakt brott, och då blir det svårt att ta deras krav på kollektivavtal för det andra företagets anställda på allvar. De får ta till de medel de har till sitt förfogande som inte strider mot rådande kontrakt (tex har vissa arbetsgivare avtalat fram ett strejkförbud), och då får leverantören själv ta ställning om det ligger i dess intresse att gå facket till mötes eller att fortsätta leveransen, det var bl,a det jag menade med att ha en bredare förståelse för vart leverantörens intresse ligger. Lyckas facket få sin vilja igenom, och få med sig arbetsgivaren, då är det ingen kotte som kan klaga, inte ens libertarianer, allt enligt kontrakt allt enligt principer. Men bryt inte mot ett kollektivavtal för att försöka få fram ett annat. För faktum kvarstår och kommer så alltid att göra att arbetstagare arbetar för arbetsgivare, kollektiv eller individuell avtal, och säg mig den människa som kan säga emot denna inlägg?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *