Räntebanan är en lögn

Det här är alltså Stefan Ingves och hans team av smartskaft som försöker förutse sina egna reporäntebeslut. Vad tror du de kommer besluta att sätta för ränta i början på nästa år? I enlighet med deras egen prognos eller i enlighet med trenden på den blå linjen? Tror du de kommer börja jacka upp räntan i början av 2017? De tror det själva, påstår de. Jag tvivlar faktiskt starkt på att de tror ett dugg på sin egen prognos.

The räntebanan is a lie

Jag vet inte hur många av er som spelat Portal, men för er som har det kanske följande bild, förutom att den blottar mina bristande Photoshop-skills, kan få er att se på Riksbanken lite från den humoristiska sidan.

Räntebanan

Om någon av er har tid och färdighet nog att göra en bild som påminner om denna, men som även har ovanstående graf inklottrad på väggen, får du gärna göra en sådan och kontakta mig så vi kan hjälpa till att sprida den.

Uppdatering. Signaturen Morgan gjorde denna variant åt oss:

The räntebanan is a lie

Hihi! Om någon annan känner sig hågad att göra en variant är ni fortsatt mycket välkomna. Glömde meddela min e-postadress förut. Här: peter.stromberg@mises.se.

6 reaktioner på ”Räntebanan är en lögn”

 1. Per-Olof Persson

  Riksbanken försöker att:

  1) Importera inflation ifrån andra länder genom att sänka kronans värde. Problemet är att alla andra länder gör likadant.

  2) Att importera inflation ifrån andra länder leder till att näringslivet måste importera dyrare varor. Efterfrågan och produktionen av svenska produkter sjunker, vilket är prissänkande.

  3) Få igång investeringarna i Sverige. Problemet är att en större produktion är prissänkande.

  4) Få en högre konsumtion i Sverige. Problemet är att produktionsresurserna är knappa, vilket på längre sikt leder till lägre investeringar.

 2. Om räntan höjs till 1,5 % har Riksbankens alla bananer slagit in. Då blir det säkert kultförklarade.

  Kanske mises.se borde införa priset ”Årets banan”. När någon frågar var namnet kommer ifrån blir förklaringen oförglömlig.

  Fast å andra sidan. En liten översättning från USA till svenska förhållande vad gäller åsikter. Om du har en annan åsikt som ingen av partier i riksdagen har, då har du en åsikt som är fel per definition.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *