Därför skall du begära kvitto

catching fireJag bringar underbara nyheter mina frihetstörstande vänner. Det finns tåga kvar i det svenska folket! Det är lätt att få för sig att våra landsmän går med på precis vad som helst som staten utsätter dem för. Men idag visade de var gränsen går! Polisen publicerade en video producerad av Skatteverket. Budskapet är att man som kund i en korvkiosk alltid skall be om kvitto. Detta för att förhindra organiserad brottslighet och allmänt främja rättvis (enligt någon definition av rättvis) konkurrens. Jag förstår inte hur det där med organiserad brottslighet kommer in i bilden, men jag kan försöka resonera hur de verkar tänka kring utjämnad konkurrens. Ungefär: Om korvgubbe A underlättar för Skatteverket att stjäla från honom medan korvgubbe B gör vad han kan för att gömma undan det som är hans så blir det orättvist för korvgubbe A. Eller, hur skall man tolka det Skatteverket själva skriver som motivering till sin reklamfilm?

Genom att alltid ta ett kvitto är du som kund säker på att det som köpts också har slagits in i kassan. Det innebär att du stöder schysst konkurrens. Den som är ärlig och gör rätt för sig ska inte behöva riskera att konkurreras ut av dem som fuskar.

Svenska folket brukar inte protestera mot att bli bestulna om det är staten som stjäl från dem, så det kan vara ägnat att förvåna att Polisens Facebook-inlägg skapade sådant rabalder. I alla fall tappade jag själv hakan. Om jag tillåts spekulera så tror jag att det som retade upp dem denna gång var att Polisen och Skatteverket uppmanade oss att hjälpa dem med att bevaka våra medmänniskor, lite som det fungerade i Östtyskland där var och varannan var Stasiagent. Det är som att de tycker det acceptabelt att själva bli rånade eftersom det gagnar demokratiiiiiiin, men att gränsen går vid att de uppmanas bevaka varandra och skvallra för staten om de ser någon som smiter från oket de själva valt att bära. Även om jag tycker det är sorgligt att människor tycker de förtjänar att bli rånade kan jag ändå finna tröst, glädje, styrka och till och med ett uns av hopp, i att det finns gränser till och med för svenskarna! Håller ni med?

Jag lämnar själva reklamfilmen utan kommentar, men vill ändå leverera på löftet i rubriken om att berätta varför man skall begära kvitto, så jag inkluderar filmen i lättkonsumerat format här så att ni själva kan se vad för beteenden som Skatteverket vill uppmuntra (och som tydligen Polisen tycker är helt OK och värt att sprida vidare):

Korvgubbe goes bananas from Skatteverket on Vimeo.

En anledning till att jag inte kommenterar filmen är att jag spricker av nyfikenhet av att få höra vad ni andra säger om den. Snälla, använd kommentarsfältet och låt oss höra!


Fotnot: Självklart hittade jag bara på att folk blev upprörda av filmen och polisens uppmaning. I stället jublas det i kommentarsfältet och människor lovar att med liv och lust hjälpa sitt älskade Skatteverk och sina älskade poliser med att bevaka sina medmänniskor. De formligen älskar reklamfilmen också.

13 reaktioner på ”Därför skall du begära kvitto”

 1. Byt ut ordet ”kvitto” mot ”deklaration”, ”Korv-Berra” mot ”Staten” och ”ingen korv till dig” mot ”fängelse” så får man en mer realistisk reklamfilm.

 2. Simon Gustafsson

  Den är ju HELT surrealistisk. Den är mer trovärdig som en sketch signerad Statens Ovänner än som seriös reklamfilm.

  Förstår inte riktigt vad de vill säga. Ska jag skämmas för att jag inte vill gå runt med massa värdelösa papperslappar, eller vad?

 3. Den här filmen får mig att minnas Ibrahim som stod och sålde korv en sen lördagsnatt i stad som slutar på köping. När jag precis var påväg att dra fram kortet, så ser jag swish loggan. ”Ingen moms?” – Ingen moms, nickar Ibrahim instämmande.

  Jag swishade över 100kr för mina tre chorizo och skrev ”iPhoneskal, Blocket. Tack för snabb affär.”.

 4. Haha! Rolig film men en viss kramp i magen över hur förbaskat dum den är. Att polisen gör något tillsammans med skatteverket visar vad det handlar om. Ta kvitto annars kommer polisen och dunkar batongen i huvudet på dig.

  Jag brukar uppmana att jag inte vill ha något kvitto, speciellt när det är någon verksamhet som inte har så stor förtjänst. Jag unnar faktiskt att folk ska få tjäna lite pengar. Ett år var jag på tågstationen i Malung och de tog väldigt lite betalt för en kaffe och en bulla i jämförelse med resten av staden. Då sade jag åt dem att höja priset för de måste tjäna lite pengar och turisterna kunde gott betala. Haha, de höjde priset.

  Nu kan jag ta en titt på korvgubbekonkurensen. Varför ska korvgubbe A som har ett attraktivt läge kunna vara en korvgubbe medan korvgubbe B inte kan vara det på grund av inte så attraktivt läge och hans ”break even” på grund av det inte kan uppnås på grund av skatt?

  För företagande kan skatten ha exakt samma effekt som minimilöner. Ett företagande tvingas att ha en viss omsättning på grund av skatt. Sedan undrar folk hur det kommer sig att affärer i bl.a. glesbygd och för den delen även förorter försvinner.

  Det skulle vara kul att föra lite antifilmer som visar hur vissa slåss ut av skatter och att andra korvgubbar som betalar skatt få betala bidrag till korvgubben som inte hade råd med skatten.

  Det mest ironiska är att de korvgubbar som kanske inte ger ut kvitton har inte lägre pris på korven. Den är samma över hela staden. Och, hur många springer runt halva stan för att hitta korvgubben som har den billigaste korven? Så dumt, så dumt!

 5. Fast det är nog rätt hög self selection-bias i grupper som ”gillar” Polisen på Facebook.

  Angående filmen så tycker jag att den är smart gjord! Det är mest en massa kioskturk-humor som alla gillar. Sen kommer polisens Facebook och säger ”det här ska ni alltså hålla med om”, och då fattar vardagsfascisterna galoppen. Mycket smartare än ”Eller så betalar man skatt”.

 6. Vidrigt att beskåda men ger en bra bild av hur välfärdsstaten gör människorna till varandra fiender. Missunnsamhet, avundsjuka, bedrägeri, hat, hot och våld, allt finns med i välfärdsstaten. Kunden som köpte korven får vara glad att han inte fick tånaglarna avslitna.

  1. Ja, om det nu inte är så att Skatteverket gjort bostongurkan(eller städar efter dagens arbetspass) kan man fråga sig varför pengar ska krävas av små egenföretagare. Visst kan man se likheter här med böter. Fast detta är på hederligt arbete. De kommer ju ändå inte upp i de summor som de gör som bakom ett stort blankpolerat skrivbord, med fluga och en pol mag i statskunskap, bestämmer över byråkratin.

   Kanske hade en medarbetare kontrakterats halvtid om Skatteverket inte varit där.En färre som behöver bidrag. Ett matställe som kan bli lite bättre då fler händer arbetar där. Kanske kunderna blir nöjdare.

   Men inte mannen bakom skrivbordet…

 7. Jag har en bra idé!
  Vi tar emot kvittot och samlar i kuvert. Varje månad skickar vi in dem till Skattemyndigheten, anonymt. Tackar så hjärtligt och säger varså god här har ni kvittona.

  Om tillräckligt många gör det, så börjar Skattemyndigheten tjänstemän tveka om det verkligen är en bra idé, det här med att tvinga på folk kvitto.

 8. Staten har blivit till en slags Cancer som är mer en belastning än ett stöd för folket.

  ”Du ger det mest effektiva stödet till ett ondskefullt system, genom att lyda dess befallningar och dekret. Ett ont system förtjänar aldrig ett sådant stöd. Att stödja det innebör att du är del av detta onda. En god människa motsätter sig ett ondskefullt system, med hela sitt hjärta.”
  – Mahatma Gandhi.

  Här är lite tankar om skattesystemet och hur man kan betala mindre skatt:

  http://fredofrihet.blogspot.co.uk/p/skatt-nodvandigtont-eller-en.html

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *