Det preliminära programmet för årets upplaga av den största och bästa konferensen om österrikisk ekonomi, Austrian Economics Research Conference, är tillgängligt via det amerikanska Misesinstitutets hemsida (direktlänk här). För den som inte har möjlighet att närvara kommer åtminstone de inbjudna talarnas presentationer (key notes) att streamas online.
Ludwig von Mises-institutet i Sverige kommer att vara representerade vid denna konferens genom undertecknad. Vi kan också utlova ett specialevent (en så kallad ”hemlis”) under konferensen.
Boken ”Keynes at Harvard” verkar vara intressant (finns att läsa på internet). Som 19-åring gick Keynes med i Fabian Society vars stadgar säger att ett marxistiskt samhälle på längre sikt ska införas.
FS vill bla att marknadsekonomin ska förstöras genom penningsystemet. Hög inflation är den bästa metoden för att nå målet.
Tycks som om de har svårt att nå sitt mål…
På sikt är en tidspreferens. Jag tycker att målet med marxism är på god väg att lyckas. Sedan är frågan hur världen tråcklar sig ur det. Som det ser ut idag sker det inte genom att rösta på ett marxistiskt parti utan man göra alla partier marxistiska. Det målet är så gott som nått i Sverige. Det handlar inte om att människor väljer marxism utan via skolan och media indoktrineras de till det.
Till och med Svenskt Näringsliv för ett socialistisk resonemang i stället för att sätt ner foten mot bidrag till företag. Den rådande uppfattningen är att bidrag till företag inte ruckar på konkurrensen medan företag som skatteplanerar ruckar på konkurrensen.
@ Göran
Är det marxistiskt att avskaffa förmögenhetsskatt och arvs- och gåvoskatt? Tja, låt gå för att man är en sorts marxist då! Men min marxism har Bröderna Marx som idoler, inte Karl Marx.
Kan dock hålla med om att Riksbanken tycks tro att en önskan bakom skrivbordet om mer lån för att få fart på hjulen är lite väl centalplenaristisk. Hade det inte varit bättre öka det egna kapitalet, kanske genom sänkta bolagsskatter och kapitalskatter? Behöver kanske bara vara ett litet drag med osthyveln.
Att det finns mycket att effektivisera i byråkratin torde stå klart för alla. Görs detta i tid behöver inte de svaga hamna i kläm och vi slipper hamna i Greklands tragiska situation.
Vi får hoppas att socialdemokraterna marscherar den första maj under parollen ”Fler jobb, lägre skatt!”
Plus massvis med nya regleringar varje år, skattehöjningar, att värdegrunden ersätter demokrati och yttrandefriheten, att låta FN och EU ta över allt mer makt ifrån lokala politiska församlingar, att använda skattebetalarnas pengar för att propagera för miljöreligiösa mål (i stället för att använda sig av vetenskap och fakta), att låta forskning och skola bli propagandacentraler, att låta marxistisk teoribildning styra högskoleutbildningar osv.
@ Per-Olof Persson
Att EU harmonierar sin lagstiftning ska vi glädjas åt. Att vi då får lägre transaktionskostnader betyder att vi får mer av tillväxt i framtiden. Det är bara skenbart vi får mindre att säga till om.
Men det bör slås fast att det är förenligt med fri konkurrens att handla närproducerat. Jag ser nämligen inte ett förbud mot handel av närproducerat som förenligt med fri konkurrens, där också andra kriterier än priset spelar roll. Som hälsa och säkerhet, jobb och transportkostnader.
EU är bara till för att sabotera. EU har t.ex. saboterat hela Polens jordbruk. Sedan Polen gick med i EU har folkhälsan i landet sjunkit dramatiskt.
Nja, Keynes var inte kommunist. Efter att ha rest i Sovjetunionen fällde han någon nedsättande kommentar om att han inte vill ha någonting att göra med det grottfolket, eller nåt liknande. Man bör kritisera honom för att han var antisemit, för att han ville utrota den kapitalägande klassen och för att politiken som baserat sig på hans tankar gjort väldigt många människor betydligt fattigare än vad de hade behövt vara, men kommunist var han faktiskt inte.
Angående blogginlägget måste jag erkänna att jag inte kände igen någon av de namngivna talarna, förutom Hoppe. Finns det någon särskild man bör kolla på sen när talen kommer ut?
Hans-Herman Hoppe sa vid något tillfälle att världsdemokrati inte kommer att fungera eftersom det första Indierna skulle göra är att rösta för gigantiska välfärdstransferreringar från Amerikanerna till sig själva.
Den typen av effekter kan vi redan se i Sverige idag där det pågår en massiv resursöverföring från svenskar till invandrare och det knakar rejält i fogarna med nationalistiska partier på cirka 20% av rösterna.
Jag tror inte vi kommer att nå en världsregering eller liknande utan att vi är på väg mot ett mer stängt/lokalt styrt samhälle, frågan är bara hur smällen ska se ut för att vi ska komma dit.
Världskrig III klarar jag mig bra utan, men allt för mycket pekar på att vi är på väg mot en clash of civilizations.
@ Fredrik
Hoppe tycks vilja ha en monarki av absolutistiskt slag. Är det rätt uppfattat? Tror inte riktigt att den modellen förmår dra till sig folk i vår tid, men gärna för mig -om ett parlament också för finnas (åtminstone bestående av köpmän).
Kan vi lägga bort motsättningar och göra medelklassen i olika intressen till buisnesspartners tror jag vi kan slippa civilisationernas krig. Alltså: Vi får kanske ibland hålla god min då ett annat land har ett annat statskick och andra seder och sedan hoppas att en starkare medelklass får igenom krav på inflytande åtminstone i någon ringa utsträckning. Bättre ett litet framsteg än inget alls.
Nej, Hoppe har aldrig förespråkat monarki. Han har däremot jämfört demokrati med monarki, och kommit fram till att monarki är att föredra ur ett ekonomiskt perspektiv, dock är båda dessa alternativ underlägsna det som han kallar ”den naturliga ordningen”, som utgörs av ett privaträttssamhälle.
Man kan diskutera hur rätt Hoppe har i sitt teoretiska resonemang om att monarki är att föredra över demokrati, ur ett ekonomiskt perspektiv, men detta är inte samma sak som att säga att han förespråkar monarki. Han är anarkokapitalist, och således inte för något statsskick.
Det är som att säga att man förespråkar massmord om man jämför två olika massmord och kommer fram till att det ena var mindre omfattande och hemskt än det andra.
@ Joakim Kämpe
Okej, tack för rättelsen! Nu kanske jag en dag kan börja läsa en bok av Hoppe. I annat fall hade man kanske föredragit Sir Robert Filmer 🙂