Veckan som förgick, vecka 5

upponerVecka 5 i landet upp-och-ner går till historien. Inte en dag för tidigt. En vägledande princip i Det Nya Sverige tycks vara att man ska belöna kriminella men straffa laglydiga som arbetar och sköter sig själva. Toblemåna Sahlin går ännu längre och vill belöna inte bara vanligt gatubus, utan helst avlöna ISIS-terrorister som skurit halsen av folk och våldtagit oskyldiga flickor i främmande länder. Samtidigt som detta vill regeringen straffa svenskar i Sverige för handlingar begångna i andra länder där de inte är olagliga. Allt detta upp-och-ner kan tyckas konstigt, men demokratisk logik försäkrar oss att det är precis så svenska folket vill ha det. De har faktiskt röstat för det i fria och allmänna val och därför drabbar det ingen oskyldig. Om de vill ändra något kan de rösta på det i valet om 7,5 då Kartellen eventuellt upplöses.

Övriga händelser: Nya data säger att Sverige inte blivit friare. MMA är inte renrasigt och strider mot jämställdhetsmålet. En vit medelålders heterosexuell man får sparken, igen, för att han lunchat med riksdagsledamöter. Och vetenskapen säger oss att vi står på randen till odödlighet. Frågan är väl om någon vill vara odödlig i ett dårhus?

Måna Sahlin månar om terrorister

Detta är redan en gammal nyhet så vi ska inte idissla den vidare. Bara utnämna Måna till Sveriges mest korkade politiker. Det är en bragd för konkurrensen är stenhård. Hon fattar inte att människor reagerar på incitament. Det man betalar för får man mer av. Betalar man terrorister så får man flera terrrorister. Detta gör att hon inte bara är dum utan även livsfarlig för sin omgivning. Vi föreslår att hon får ett kreditkort av riksdagen varmed hon kan köpa obegränst med blöjor och Toblerone, och ovanpå det en generös pension mot att hon omedelbart pensionerar sig och aldrig mer lyfter ett finger som politiker. Det räcker nu. Sluta. Försvinn.

Avdankade överherrar med imponerande pensioner

Göran Hägglund har sagt upp sig som partiledare för Kd, och Jan Björklund verkar vara på väg ut. Göran är den som suttit längst i Riksdagen. För sitt idoga arbete i allmänhetens tjänst kommer hans tacksamma undersåtar belöna honom med en pension på 58.675 kronor i månaden till hans 65-årsdag om nio år.

Vi har ju tidigare förutspått att Kartellen inte överlever vårbudgeten — nu när småpartierna närmar sig 4%-spärren kommer de få panik. Då är det bra läge att byta ut de partiledare som gick med i Kartellen så att nya förmågor kan träda in och säga ”vi har minsann inte skrivit på det där sociala kontraktet och kommer bryta oss ur”.

I folkbildningssyfte kan vi berätta att avdankad kommer av tyskan och betyder avtackad.

Framtida efterträdare med juridiska fantasier

En sannolik framtida efterträdare till Hägglund är KDU:s ungdomsförbunds ordförande Sara Skyttedal. Hon är rädd för islamisternas framfart i världen och i Sverige. Därför föreslår hon att det ska vara ”förbjudet att tillhöra, bilda opinion för, finansiera eller uppvisa symboler för organisationer som vill omkullkasta grundlagen”What could possibly go wrong med en sådan lag? Den skulle göra verksamheten på mises.se förbjuden, för vi vill mycket gärna kullkasta grundlagen. Om vi prompt ska ha en grundlag bör man åtminstone kunna begära att den ska vara fri från självmotsägelser och meningslösa floskler.

Bra försök Sara, men försök igen. För att parafrasera skidlegendaren Ingemar Stenmark. Ju mer jag tränar på att tänka, desto mindre otur har jag när jag tänker.

Markus Birro äter lunch utan att förvarna Expressen

Som vi redan uppmärksammat på mises.se så har Markus Birro ätit en lunch i Gamla Stan. Eftersom han underlät att meddela Expressen i förväg klassas detta som en ”hemlig lunch”. Men Expresens murvlar tar sitt jobb på allvar och följde efter Birro och upptäckte att han träffade de sverigedemokratiska riksdagsledamöterna Mattias Karlsson och Linus Bylund. När murvlarna dyker upp på restaurangen lämnar Mattias Karlsson bordet och lunchen avbryts. Linus Bylund säger till journalisten att han kan ringa honom lite senare. När journalisten ringer berättar Linus en lustiger saga, som journalisten ivrigt sväljer med hull och hår:

– Vi vill gärna vara i fred. Du kan ringa mig sen, sa Linus Bylund till Expressen på restaurangen.

Senare i telefon säger han att de träffades för att Marcus Birro ville diskutera en idé med de två politikerna.

– Jag kan inte säga så mycket kring detaljer, säger Bylund och fortsätter:

– Det handlar om en turné där han vill ha med mig. Tanken är att det ska vara jag, Mattias, han, Mikael Wiehe och Timbuktu.

Det låter som en brokig skara människor?

– Jag får stanna där.

Expressens avslöjande av att Birro ätit lunch leder till att han blir av med sitt splitternya jobb som fotbollskommentator. Självklart ska både en arbetstagare och en arbetsgivare ha rätt att avsluta en anställning hur de vill, men det är alltid lika komiskt när toleransen övergår i intolerans.

Glöm inte, kära läsare, att meddela Expressen innan Du går på lunch nästa gång.

MMA är inte renrasigt

Den stora MMA-matchen blev en besvikelse för Mauler och många svenska fans. Bettan Andersson som var ordförande i svenska boxningsförbundet mellan 2005 och 2009 är besviken hon också, men av en annan anledning.

Och hon uppskattar inte fenomenet ”ring girls” – eller att det får utrymme på svenska arenor.

– Jag tycker att det är förjävligt. Det är en sexism som finns i hela samhället. Det handlar om att den konstruerade manligheten alltid blir manligare om du har raka motsatsen där. Mannen blir starkt subjekt om kvinnan, objektet, är där, säger Andersson till SportExpressen.

Men varför har så få i genusmedvetna Sverige då uppmärksammat att ringflickor var ett inslag i en av årets största idrottshändelser? Andersson tror att MMA-sportens outsiderstatus kan förklara saken.

– De här galorna har ingen riktig status bland, och nu säger jag det här inom citattecken, ”seriös idrott”. Så man angriper inte sexismen, för det blir en liten del bland det andra som man inte gillar. Om det här hade skett i en sport som sågs som mer renrasig, då tror jag att vi hade fått debatten. Nu blir sexismen bara en droppe i havet.

Så nu vet du.

Mer mord i Malmö

Sveriges vilda västern fortsätter att leverera spänning för oss andra. Ännu ett fall där en välkänd buse strök med. Samme buse som sprängde en bomb utanför åklagare Barbro Jönssons bostad i Trollhättan. Låt oss se hur svenskt rättsväsende behandlat denne grova brottsling.

Efter fängelsestraffet för åklagarbomben bedömde polisen att hotbilden mot mannen var så stor att han fick beskydd av polisen. Han bytte namn och bosatte sig på hemlig ort. Han namn och bostadsort avslöjades när han knivhögg en man, något som hovrätten bedömde som självförsvar.

Sa du att skattebetalarna gav honom polisskydd?

No further questions, your honor.

Saudiarabien anklagar Norge för brister i mänskliga rättigheter

Veckans kanske bisarraste nyhet är att Saudiarabien anklagar Norge för bristande respekt för mänskliga rättigheter.

Saudi Arabia has criticised Norway’s human rights record, accusing the country of failing to protect its Muslim citizens and not doing enough to counter criticism of the prophet Mohammed.

The gulf state called for all criticism of religion and of prophet Mohammed to be made illegal  in Norway. It also expressed concern at “increasing cases of domestic violence, rape crimes and inequality in riches” and noted a continuation of hate crimes against Muslims in the country.

Verkligheten överträffar dikten även hos lillebror i väster.

Kränkande vinkning

Möjligen är den här ännu mer bisarr. Vinkade till okänd man, polisanmäls.

Nässjö. En person som bor i Nässjö har polisanmält att en okänd person vinkade till honom.

Personen som utsattes för vinkningen upplevde det som kränkande och har anmält händelsen som ofredande.

Dårhus.

Frihet i index

Varje år ger Heritage foundation ut sitt Index of Economic Freedom. Vanligtvis brukar vi inte bry oss om dylika undersökningar eftersom man kan få fram vilket resultat man vill. Men ibland blir resultaten underhållande och då kan vi lyfta fram dem. På årets lista kan vi notera att de vanliga länderna är i topp, dvs. Hong Kong, Singapore, Nya Zeeland, Australien, och Schweiz. Vi noterar att 4 av dessa länder en gång i tiden varit ockuperade av Storbritannien, men vet inte riktigt vilka slutsatser vi ska dra av det.

Vi noterar även att Sverige, den så kallade tigerekonomin som under åtta år styrdes av tigerekonomen piraten slöjdläraren finansminister Anders Borg, har sjunkit i ranking och numera anses vara mindre fritt än exempelvis Bahrain och Georgien, men marginellt mer fritt än Förenade Arabemiraten. Framsteg? Arbetslinjen macht frei?

I övrigt noterar vi att Frankrike innehar en hedervärd 73e plats, marginellt före exempelvis Saudiarabien, samt att listans botten innehas av dessa tre länder: Venezuela, Kuba och Nordkorea. Otippat. Att de har andra problem, med välstånd osv., har så klart inget med deras brist på frihet att göra. Varken korrelation eller kausalitet.

Singulariteten är nära

En artikel om Ray Kurzweil cirkulerar på nätet. Han lever på att skriva böcker, resa omkring och göra balla förutsägelser om framtiden. År 2020 kommer de flesta sjukdomar vara borta. Och sen kommer den artificiella intelligensen, och sen kommer robotarna(!)

Vi är som vanligt skeptiska. Och framför allt frågande: Vem vill vara odödlig i ett dårhus?

4 reaktioner på ”Veckan som förgick, vecka 5”

 1. Mencken hade nog orkat med att håna hycklarna ända in i evigheten


  QUESTION: If you find so much that is unworthy of reverence in america why do you live here?
  Answer: Why do men go to zoos…

  Redigerad 2015-01-29

 2. Upplysningsvis förekommer det ”ring girls” även vid MMA-matcher mellan kvinnor. För den delen har kvinnliga fighters mer kläder på sig än de manliga (?). Jag även notera att det finns en del kvinnliga idrottsutövare som inte verkar ha något emot att göra s.k. utvik i vissa manliga tidningar. Då brukar de hyllas för att de bejakar sin kvinnlighet eller något liknande.

  Undrar när det där uppochnedvända huset kan hamna på rätt köl igen?

  ”Vi noterar att 4 av dessa länder en gång i tiden varit ockuperade av Storbritannien, men vet inte riktigt vilka slutsatser vi ska dra av det.” Tja, slutsatsen kan vara att Schweiz har lyckats med att ha ett fungerande försvar.

 3. Schweiz har fyra befolkningsgrupper varav två-tre är jämnstora, alla kristna katoliker, men en tysk, en fransk och två varianter på italienska. De har folkomröstningar och kantonerna är relativt oberoende, därför att alternativet är att en av befolkningsgrupperna sätter sig på de tre andra, och den styrkan har ingen av dem. Schweiz är en förhandlingslösning som erkänner de andras rättigheter. Schweiz ligger geografiskt till så att de har förmånen att mycket handel passerar landet, vilket man kan ta betalt för. Goda inkomster, respekt för grannarna.

  I frågan om JAS39 eller ej visar sig sprickan i Schweiz. Politiker från den franska gruppen vill ha Mirage istället, medan den tyska vill ha JAS. Grovt räknat, givetvis.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *