042: Gamla och nya medier

Internet tog vid där Gutenberg slutade. Information är idag mer lätt-tillgänglig än någonsin. Har det gjort människor till smartare och mer upplysta informationskonsumenter? Edra ödmjuka podpratare vädrar sina meningskiljaktigheter i frågan och presenterar sedan en favoritlista på några av de mer eller mindre rumsrena poddar och webbsidor de brukar roa sig med.

17 reaktioner på ”042: Gamla och nya medier”

 1. En intressant fråga är ifall staten Sverige skall skydda IS-krigare när de återvänt till Sverige? Ifall de är medborgare i sverige? Skall Sverige vägra utlämningskrav? Har de som Isis-krigarna varit i krig med rätt att skicka straffpatruller till Sverige?

  Alltså, jag tar inte ställning i IS-konflikten. Men jag tycker inte IS-krigare har rätt att snika på det skydd staten sverige ger till sina medborgare. Vilket väl gäller lika för peshmerga? De har ju utkämpat sina egna krig för sina egna intressen. Som inte ligger i intressegemenskapen Sveriges intressen så att säga (även om Sverige knappast kan ses som en intressegemenskap längre, men ponera att det gick). Hur skall de övriga medborgarna i Sverige förhålla sig till det?

 2. Kan man vara så säker på att det är ett skydd som ”staten Sverige ger till sina medborgare” och som är lika för alla? Ponera att det vore Andersson, Petterson och Lundström som åkte till en hypotetisk nazistisk terrorgrupp i Europa för att hugga huvudet av folk. Hade de belönats med jobb hos Örebro kommun vid hemkomsten?

  I övrigt: Jag vet inte vad folk kan tänkas ha för problem med dumstruten, jag uppskattar den mycket!

  1. Nä, fast jag pratade nog mer ideellt, inte specifikt om staten sverige egentligen. Alltså det finns inget objektivt rätt och fel, vad som är rätt och fel beror liksom på vad olika människor vinner på, vi brukar ju tycka att det vi själva vinner på är rätt. Tillräckligt många av oss har såna moralsystem i vart fall. Så jag försökte fundera på problemet ifrån intressegemenskapsperspektiv eftersom jag tycker Radio Mises moralistiska perspektiv var otillfredsställande på något sätt. Fast jag tror alltid att ”moral” är någon grupp som försöker förgylla sitt egenintresse.

 3. Jag gillar dumstruten! Behåll den! Tycker snarare det är trist när ni får ont om tig och kortar ner programsegmentet.

 4. Vad ni än gör med podden i övrigt, lägg aldrig någonsin ner dumstruten. Inte bara är den hejdlöst rolig, ofta får man dessutom ett annat perspektiv på företeelser man själv missat. Tack.

 5. Jag skulle uppskatta om det fanns möjlighet att BARA lyssna på dumstruten i ett enskilt klipp. Ni kanske till och med kunde spela in flera dumstrutar och göra det till ett stående inslag på bloggen skiljt från podcasten i övrigt – SÅ bra tycker jag dumstruten är.

  Tar ni bort den förlåter jag er aldrig…

 6. Jag håller med tidigare kommentarer om att dumstruten är en väldigt bra inledning till podcasten som absolut borde vara kvar.

 7. Jag gillar också dumstruten. Med tanke på hur långa avsnitten oftast är så är det bra med ett segment som lättar upp stämningen. De humorbefriade får väl spola förbi den biten om de nu inte tycker om den.

  Sedan måste jag säga att det är mycket glädjande att Freedomfest blir av i Sverige i år och jag uppskattar verkligen att ni går ut med datumet i god tid innan så att jag kan boka in det i min kalender. När tror ni att ni kan gå ut med mer information om tillställningen?

  Vad gäller hip-hop så finns åtminstone ett undantag. 😉
  https://www.youtube.com/watch?v=4iWxGjcX0OE

 8. Simon Månskiöld

  Som Viktor sa. Veckans Mises och Dumstruten är som ett eget program jämfört med huvudämnet. Båda är omistliga, men en uppdelning vore användbart. Jag lyssnar om ibland och då är det huvudämnet jag ffa är intresserad av. Visst kan man spola fram, men en tydlig del 1/2 vore väldigt smidigt.

  Bara ett förslag, såklart 🙂

 9. Inslaget ”Dumstruten” är kul och en bra avslappnande inledning. Själva namnet på segmentet kanske kan ändras, men en god portion ironi och att peka ut alla galenheter utgör en viktig del av programmet tycker jag. Så plus en på att behålla det segmentet i nuvarande eller liknande form. Tack.

 10. Ta inte bort dumstruten men det vore fint om ni kunde skriva vilken tid som den slutar så kan ju de som vill spola förbi.

 11. Vill passa på och tacka för en väldigt intressant och spännande podcast. Kul att nästan veckovis få revidera sin uppfattning om hur saker och ting fungerar från det man fått lära sig i den offentliga skolan!

  Tänkte vara fräck nog att komma med lite egna önskemål på ämnen. Har noterat att ni flera gånger refererat till ”riktig högerpolitik”. Alltså inte ”högerextremister” i dagens mening utan de konservativa idealen som jag vet många här inne vurmar för. Hade varit väldigt intressant om ni pratade lite mer om detta. Verkar tråkigt nog som att detta knappt existerar i världen längre och framförallt inte i Sverige. Har lite svårt att på egen hand lista ut dess förhållande till individens frihet och om den är bättre eller värre än vänsterväldet vi har idag.

  Läste Mobergs bok om den svenska historien ni tipsade om i podcasten, fantastisk läsning! Vore kul om ni kunde göra en ”Misesgala” där ni kanske lyfter fram några historiska figurer som gillat det här med frihet, tänker på tex Nils Dacke.

  Sen tycker jag att det är på tiden att ni bjuder in rojalisten(som jag tyvärr glömt namnet på) ni hade med i avsnittet om den franska revolutionen. Var många kloka och intressanta diskussioner i det avsnittet!

  Sen tror jag att mångas våta dröm är en tvättäkta socialists medverkan i podcasten. Men kan tänka mig svårigheten i att få en sådan att ställa upp, trots det breda urvalet!

  Tack för en av nätets bästa podcasts(även för oss statskramare)!

  1. @A : Hej! Tack för vänliga ord!

   Vi skall se om vi kan försöka förklara lite vad ”riktigt” höger är vid tillfälle. Redan på förhand kan jag ju säga att såväl den ”riktiga” högern som den nuvarande ”låtsas-högern (=högra vänstern)” har problem med vissa aspekter av frihet, men problematiken ser lite olika ut.

   För övrigt kan vi meddela att ”rojalisten” (även känd som Björn) faktiskt är på väg tillbaka i ett avsnitt snart. Det lutar åt att det kommer finnas möjlighet att höra honom tala live framåt våren också, om allt går som det skall.

   Stay tuned 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *