Upp till bevis, Syriza

TsiprasEfter en sensationellt oansvarig, skenande utgiftspolitik som ledde till statsfinansernas sönderfall och lika oansvariga, paternalistiska räddningsaktioner från den berömda trojkan (EU, ECB och IMF) som permanentat förlamningen av ekonomin, så trodde många bedömare nog att Grekland hade nått sin botten. Men efter gårdagens valseger för det nysocialistiska Syriza kan det vara dags att ompröva denna tanke.

När Grekland 2001 smög sig in i euron bakvägen och fick tillgång till ECB:s kreditfönster som gjorde det billigare att låna, låg de offentliga utgifterna på en nivå av 46 procent av BNP och statsskulden på omkring 100 procent av BNP. Idag är motsvarande siffror 59 respektive 176 procent och växande. Denna utveckling tillsammans med det kontraproduktiva agerandet från EU, ECB och IMF och brottet mot Maastrichtfördraget tycks vara den perfekta grogrunden för spänningar och politisk totalitarism.

Syriza-ledaren Alexis Tsipras förklarade majestätiskt på valnatten att ”lidandet är över” och att det med honom vid rodret går att återvinna landets förlorade autonomi. Detta ska göras inte genom att bringa budgeten i balans och sanera statsfinanserna, utan genom att trampa ner gasen ännu mer och höja barriärerna till skapandet av välstånd i det kvarvarande, illa sargade grekiska näringslivet. Samtidigt vill det nya regeringspartiet garantera utestängande från den legitima kreditmarknaden i åratal framöver genom ytterligare skuldnedskrivningar.

Syriza vill göra det dyrare att anställa genom att höja minimilönerna i ett läge med mer än 1,2 miljoner arbetslösa, eller en öppen arbetslöshet på 26 procent. Dessa siffror inkluderar givetvis inte heller människor som redan gett upp tanken på ett jobb och indikerar, tillsammans med sociala avgifter på 45 procent, att det kommer bli brutalt svårt att kontraktera unga och lågutbildade. Planen går eventuellt ut på att sysselsättningseffekterna ska absorberas av 200 000 nya fakejobb i offentlig sektor.

Vidare ska kapitalflykt påskyndas genom att marginalskatten för kvarvarande höginkomsttagare i landet ska höjas till 75 procent, multinationella företag beskattas hårdare och banker och andra ”strategiska sektorer” förstatligas. Den enda operativa budgetpost som Syriza verkar kunna tänka sig att skära i, militären, kommer nog behövas på gator och torg när oron ökar ytterligare.

Kommer ännu större underskott och ytterligare försämrad konkurrenskraft att göra Grekland mer eller mindre beroende av fler artificiella nödåtgärder från trojkan? De grekiska väljarna föll för populismen – nu är det upp till bevis för Syriza. Med landet ännu mer i ruiner efter regelrätt socialisering kan knappast PR-tricket mot ”åtstramningspolitik” dras upp ur hatten en gång till.

6 reaktioner på ”Upp till bevis, Syriza”

  1. Jag tycker, helt cyniskt, att detta är ganska bra. Sverige och delvis världen kan behöva ett modern exempel av den politik som vänsterpartiet vill ha i Sverige. Nu hoppas jag bara att lite kloka människor kan ställa lite frågor till Jonas Sjöstedt så att han kan förklara hur det kommer sig att det inte fungerar.

    Speciellt intressant är att upptäcka att de rika egentligen inte har så mycket pengar när det gäller att fylla ut en statskassa med dem. Det blir en slant det första året och kanske det andra året. Sedan är det slut och de som ska producera pengarna söker sin lycka på annat håll och lämnar arbetslöshet efter sig.

  2. Per-Olof Persson

    Detta kan endast leda till en ekonomisk katastrof. Arbetslösheten kommer att öka och näringslivets investeringar kommer att sjunka till noll.

  3. Syriza är anarkister enligt ledare i DN. ”Syriza är i sin tur mer en allians än ett parti, och en tredjedel utgörs av allehanda kommunister och anarkister.”

    1. Vad jag har förstått att det lilla jag har läst om Syriza är att de i princip bara består av det gamla gardet av korrupta politiker.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *