040: Invandring, migration och flyktingpolitik

Nådens år 2015 inleds med ett längre avsnitt om migrationspolitik. Edra ödmjuka podpratare med utländsk härkomst diskriminerar ingen politik utan tycker illa om alla sorter, inte minst den sorten som använder andras pengar till att flytta runt andra människor. Däremot ser de gärna frivilliga goda handlingar mot människor som behöver hjälp. Hur ser libertarianer på invandring rent principiellt? Är det möjligt att tillämpa sådana principer på ett förstatligat samhälle? Slutligen aktuellt om invandring med anledning av nyligen timade händelser i Sverige och Europa, och vilda spekulationer med stöd av historiska paralleller. http://www.mises.se/

10 reaktioner på ”040: Invandring, migration och flyktingpolitik”

 1. ”Asylbehov” nämns i programmet; är inte det ganska iliberalt? Ett begrepp som inte kan existera för en liberal?

  1. @Ulle : Nej ett behov av asyl kan jag definitivt tänka mig att någon har. Men detta behov kan inte automatiskt översättas till att det blir någon annans plikt att ge denne asyl. Sedan skulle ju samhället se ganska radikalt annorlunda än idag, så hur ett frivilligt system för att hjälpa folk som har ett asylbehov skulle se ut mer exakt är naturligtvis svårt att sia om.

   1. >svårt att sia om

    Jag vet inte om jag tycker det. Kolla på hur mottagandet av finländska krigsbarn gick till under vinterkriget. Så fungerar ett frivilligt och i folkstöd och solidaritet grundat flyktingmottagande. I närmast total kontrast mot vad vi ser idag där allt finansieras via skatter.

 2. Avsnittet började med en del pustande och stånkande över det tunga samtalsämnet, men jag tycker ni seglade genom det gallant. Jag skulle t o m gå så pass långt att säga det här var ett av era bästa avsnitt, åtminstone enligt mitt förmenande.

  Ser fram emot kommande avsnitt!

 3. Simon Månskiöld

  Också imponerad. Hemskt och tröttsamt ämne, men ni lyckas ändå att ta upp några nya, fräscha infallsvinklar på det hela. Bilden blir klarare när man lyssnar på er! Gott jobb!

 4. Det hade varit intressant med ett avsnitt om hur ”tillbakarullningen” av staten skulle gå till!

  Tar man bort allt i ett svep? Gradvis? Vad börjar man i sådant fall? Vad är det sista? Hur ser metoden ut? Börjar man decentralisera mer och mer politiskt makt till landsting och kommuner, och därefter folket? Eller bara tar bort statlig uppgift #1->n?

  1. @Robin : Vi kanske skulle ta ett avsnitt om den frågan nån gång. Lätt är det dock inte, och om man inte är synsk är det nog svårt att ge ett ”korrekt” svar på den frågan.

   Men visst kan man spekulera i saken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *