Julen, det goda och det onda

Nativity_SceneJulen. Högtiden då vi firar omtanke, medmänsklighet och generositet — mänsklighetens bästa sida.

Men också tiden då vi påminner oss om hur staten utan samvetsbetänkligheter kan tvinga en ung familj med en höggravid förstföderska att resa tvärs över land och rike bara för att kunna registrera dem som skattskyldiga i Skatteverkets databas.

För att sedan, som tack för besväret, kräva dem på skatt.

Och hur staten sedan utan omsvep försöker ta livet av den som den misstänker utmanar dess makt, så att vederbörande tvingas bli flykting i ett främmande land.

Även om utmanaren bara är ett litet barn.

Och dessutom slaktar tusentals andra barn som collateral damage eftersom den är för trög för att ta reda på fakta.

Och hur när barnet växer upp, etablissemanget om och om igen försöker använda våldsmonopolet och dess korrumperade rättsväsende för att sätta dit honom när han exponerar deras falskhet och hyckleri.

Och sedan kommer påsken, när etabalissemanget och staten äntligen till slut lyckas likvidera utmanaren.

Men däremellan kommer fasta.

Somliga hävdar att människan blivit bättre under de senaste två tusen åren. Det kanske är så, kanske inte.

Men ett är säkert: staten är precis densamma.

Fast nu är det jul, den bästa tiden på året för att glädja sig åt ljuset i mörket. Och mysa i full förvissning om att det goda vinner alltid till slut.

God jul från Ludwig von Mises Institutet i Sverige!

10 reaktioner på ”Julen, det goda och det onda”

 1. Per-Olof Persson

  Historiskt intressant är hur den kristna religionen användes för att bygga upp en stark stat. Den katolska kyrkan var visserligen skild ifrån staten, men kyrkan (dess ledare) och staten (dess ledare), utnyttjade varandra för att få makt och för att dess ledningar skulle tilldelas förmögenhet.

  Staten förbjöd andra religioner och utnyttjade kyrkans organisation för att få kontroll över människorna. Adelns barn (även små barn) blev biskopar utan något krav på någon (teologisk) utbildning (man kunde vara analfabet). Vissa tilldelades makt och förmögenheter på vanliga människors bekostnad.

  NT är skrivet för att massmord på judarna ska uppkomma. När judarna gjorde uppror mot romarna bestämde romarna att judarna skulle utrotas. Därmed förvandlades en judisk sekt till att bli kristen med icke-judar som medlemmar.

  Av taktiska skäl var man tvungna att ta bort alla judiska seder och skriva om testamentena (enligt sägnen fanns 300 olika testamenten) för att de skulle bli anti-judiska. En helt ny religion uppkom som byggde på fanatism och på mord på de som inte var kristna.

  Konstantin den store försökte utnyttja denna fanatism för att bli kejsare. I Östrom hade de kristna ställt till stora problem för samhället och dess kejsare var tvungen att försvara samhället med våld. Men de mest våldsamma brukar vinna och få makten.

 2. Simon Månskiöld

  Per-Olof: Om romarna använde de kristna för att utrota judar runt 70 e.kr, varför förföljdes de kristna in på 300-talet? Alltså tvåhundra år efter att nuvarande NT börjat bli etablerat. Sägnerna du talar om är just sägner. NT:s historia känner vi ganska väl, om än att man aldrig kan säga aldrig om antika material, men fortfarande.. vadå ”ta bort alla judiska seder”?? Vad pratar du om? Jesus beskrivs som judisk rakt igenom, NT är en högst judisk produkt. Kritisk mot etablerad judisk religiositet, utan tvekan, men det gör inte att den uppmuntrar till massmord på judar för det.

  Sluta sprid tvivelaktig rappakalja i onödan.

 3. Staten, i ordets moderna mening, existerade väl inte på den tiden. För övrigt finns det inga historiska belägg för den där stora skattskrivningen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *