Veckan som förgick: Vecka 51

Sista veckan före julhelgen 2014 har gått till historien. Veckans stora övergripande tema är något så färgglatt som rasism. Vi har fått lära oss att rasismen finns överallt, nu även på ishockeypuckar. Men fotbollar och basketbollar då? Mises.se reder ut begreppen. Vad händer när pengarna tar slut? Ingen fara, även här reder vi ut begreppen. Mitt under pågående tortyrskandal i USA delar presidentens fru med sig av en minst lika hemsk historia om då hon utsattes för rasism när någon bad henne om hjälp. Rasismen är som sagt överallt. Vi talar även om pornografi, den könsneutrale tomthen, Hollywood och det militärindustriella komplexet. Mycket nöje!

Puckrasism, a.k.a. puckad rasism

rasism

Det sägs att ibland att livet inte är en tävling. Ibland påstås det att det visst är en tävling. Vem vet vad som är sant.

En sak som dock står bortom allt rimligt tvivel är att folk i Sverige tävlar i vem som kan vara mest politiskt korrekt. Det blir bara mer och mer absurt, och vi kan villigt erkänna att vi kollade datumet på denna artikel både en och två gånger innan vi vågade dra slutsatsen att det inte var ett aprilskämt.

Nyheter24 tog Antonie Grahamsdaughter (!) fram sin antirasisthammare och fick syn på en herrans massa rasistspikar överallt. Det visar sig att rasismen nu även har spritt sig till idrotten, och närmare bestämt ishockeylaget Frölunda. Vi låter Antonie Grahamsdaughter (!!) föra sin egen talan:

Frölunda hockeylags logotyp utgörs av ett krigaransikte föreställande så kallad ”Indian” från Nordamerikas ursprungsbefolkning med krigsmålning och traditionell fjäderskrud. Krigaransiktet är omgivet av två slogans ”Frölunda Indians” och ”Vi ger oss aldrig”. Här reduceras Nordamerikas urbefolkning till en exotiserad, stereotyp kolonial maskot. Osmakligt och rasistiskt.

Riktigt problematiskt blir det med lagets hockeypuck som dekorerats med lagets maskot.

Varje slag med hockeyklubban mot pucken blir till ett symbolisk våld och en upprepning av det koloniala våldet som utövades mot Nordamerikas urbefolkning. I grunden är detta en respektlös handling.

Vad händer om vi byter ut lagets logotyp av ett ”redface” till ett ”blackface”. Tänk er nu att hela ishockeylaget jagar en ishockeypuck med ett ”blackface” och riktar hårda smällar mot pucken. Det skulle knappast accepteras i dagens Sverige! Varför acceptera vi att Nordamerikas urbefolkning hängs ut som stereotyper? Kan det bero på att Sverige aldrig gjort upp med sitt koloniala arv?

Vi håller med Antonie Grahamsdaughter (!!!) om att detta är rasism på högsta nivå, men varför stanna här? Det är en helt godtycklig linje. Tillåt oss att dra argumentet vidare, och visa på exakt hur hatisk hela sportvärlden är. Det handlar verkligen inte enbart om ishockey.

Ta till exempel basket. Basketbollen är rund och orange, vilket är tillräckligt nära rött för att vara en representation av ett indianhuvud. Säkerligen är sporten en illa dold metafor för en sport som spelas med avhuggna indianhuvuden. Att sporten på den allra högsta nivån främst utövas av svarta människor är en metafor för slaveriet och att den svarta mannen alltid tvingats gå den vita mannens smutsiga ärenden.

Det är likadant med sporten bandy, som också använder sig av en orange boll. I detta fall kan man göra två tolkningar. Eftersom sporten främst spelas i de nordiska länderna, kan detta vara en attack på ursprungsbefolkningen samerna. Inte nog med att Björn Söder gått ut och sagt att samer inte är svenskar (och alla vill ju vara svenskar för det är världens bästa och mest toleranta folk), utan den sport som Sverige är bäst i världen på är potentiellt en sport som går ut på att skicka runt ett samehuvud med en klubba på is. Den andra förklaringen är att det handlar om pygméer, då bollen i bandy är betydligt mindre än i basket. Denna tes har dock inte lika stort stöd i forskningen, men några extra miljarder till svenska universtitet skulle kunna råda bot på denna brist.

Nu kanske någon undrar, men fotboll då? Där är ju bollen vit. Det är förvisso sant att bollen nu allt som oftast är vit, men detta är på grund av en långsam seger över förtryckarsystemet. Som vissa av er kanske vet var bollen ursprunligen brun, och rund. Givetvis är det ett sätt att beskriva att man ska sparka och kliva på mörkhyade. Det är uppenbart.

Detta ändrade sig dock efter ett tag, och fotbollen blev svart och vit. Vad innebär då detta? Vetenskapen har bevisat att bollen i detta fall representerar jorden, som ju också är rund. De ömson svarta och vita lapparna i sin tur representerar multikulturalism. Den svartvita bollen är alltså en metafor för den multikulturella världen, och fotbollen under denna tid var således ett uttryck för en skräck inför det multikulturella samhället, som måste sparkas omkring och klivas på.

Men volleyboll då, som spelas med vit boll?

Ja, varför måste volleybollar alltid vara vita?! Vem har hittat på det? Måste de ALLTID följa (den vita, kristna, medelålders) vithetsnormen???

Frågor på det?

Statlig tortyr? En baggis jämfört med rasism.

Vi har tyvärr inte mycket att rapportera om rapporteringen kring den amerikanska s.k. ”tortyr-rapporten”. En artikel här eller där har noterats, men ingenting i närheten av den indignation som till exempel av en arg lapp uppsatt i en tvättstuga, eller en elak text på ett kvitto. Diskriminering på toaletter. Chokladbollar. Ja, ni vet, alla de där sakerna som är viktigare än något hundratal människor som torteras i tio år. Vi får lov att anta att det inte är intressant längre, eftersom George Bush d.y. inte längre är president. Den nya presidenten är ju en trevlig kille, som t.o.m. signalerar att han är nere med könsstrukturerna och ogillar patriarkatet genom att ge enbart kvinnor möjlighet att ställa frågor på sitt senaste cirkusframträdande, förlåt, presskonferens. Vi är fruktansvärt oroliga för att detta skall uppfattas som rasism, särskild då den amerikanska presidentens fru nyligen rapporterade om den fruktansvärda händelsen där någon bad henne om hjälp att plocka ned något från en hylla i den lokala butiken. Kejsar Obama själv berättar att alla svarta män har blivit misstagna för att vara parkeringsvakt.

Här en videosnutt med Whoopi Goldberg och en massa skrikande kvinnor där Whoopi inte håller med kejsaren och kejsarinnan, utan istället försöker lära publiken skillnad mellan att känna sig utsatt för rasism och att vara stupid. Hon försöker också förklara för Rosie O’Donnel att även om man är vit, lesbisk amerikansk kvinna så är man inte utsatt för rasism.

När pengarna tar slut 1

Dagens samhälle meddelar att Personalbrist slår ut vården. De svenska sjukhusen saknar just nu 2.000 sjuksköterskor och som en följd av detta är 870 vårdplatser stängda.

Danderyds sjukhus i Stockholms läns landsting skulle behöva anställa ytterligare 75 sjuksköterskor. I sjukhusets personaltidning skriver vd Stefan Jacobson att han aldrig tidigare under sina 37 år inom sjukvården i Stockholms län har varit med om att på grund av personalbrist tvingas stänga vårdplatser långt in på hösten.

Via personnummersystemet har staten järnkoll på alla sina sjuksköterskor i riket. Här kan man se att det 2012 fanns 106.176 yrkesverksamma sjuksköterskor. Vi talar alltså här om en relativ brist på 2 procent av personalen. Av statens statistik kan vi också se att år 1996 var 76% av alla legitimerade sjuksköterskor sysselsatta inom hälsa och sjukvård. Denna andel har varit stadigt avtagande och gick ner till 65% år 2012. Det tycks finnas något i sjuksköterskebranschen som gör att sjuksköterskorna i allt större grad kastar bort den investering de gjort i sin utbildning.

Tillåt oss gissa: Landstinget som arbetsgivare.

Det fina med basala ekonomiska kunskaper är att man lätt vet lösningen på knepiga problem som detta. Enligt den visdom som sammanfattas i uttrycket ”utbud och efterfrågan” så behöver man bara signalera högre efterfrågan genom att höja lönerna för sjuksköterskor så vips kommer utbudet helt automatiskt flockas till yrket. Ska man vara petig råder det alltså ingen verklig brist på sjuksköterskor, utan det pris landstinget är villigt att betala lockar inte tillräckligt många sjuksköterskor att sälja sin tid.

Den arbetsgivare som har pengar att betala kan alltid få sin efterfrågan på arbetskraft tillfredsställd. Det kan väl aldrig så att svensk förstatligad sjukvård inte har tillräckligt med pengar för sin verksamhet?

Sverige har väl alltid råd?

När pengarna tar slut 2

Även i Pajala har den lokala staten så klart alltid råd. Utom just nu.

Pajala kommun har inte råd att betala ut decemberlönerna. Nu måste kommunen låna pengar för att rädda julen för de 800 anställda. Agneta Suikki, ekonomichef i kommunen säger att utgifterna är mellan tio och femton miljoner kronor större än intäkterna.

Hon berättar också att kommunkassan i princip är tömd och att checkräkningen med kredit är maximalt utnyttjad.

– Vi har inte själva råd att betala ut lönerna i december. Därför har vi lånat pengar av Pajala värmeverk och Pajalabostäder för att klara av det i år. Vi har utnyttjat deras checkkredit, säger hon.

En förklaring till den akuta situationen är flera år av dåligt resultat och tunga investeringen som skulle matcha gruvexpansionen som nu kanske inte blir av. En annan förklaring är att decemberlönerna betalas ut tidigare än andra månader och att skatteintäkterna inte kommer förrän i slutet av månaden.

Ja det stora gruvprojektet Northland Resources gick ju i putten nyligen. Sicken nedrans otur att kommunen hade varit med och ”investerat” i kringliggande infrastruktur med skattepengar. Hur skulle det någonsin kunnat bli fel?

Men snart blir det goda tider i Pajala igen för i år kom Tornedalen-Pride till Pajala Marknad. Det är liberalt och bra. Och vad är väl en mörk och tråkig järngruva i jämförelse med en glad Pridefest?

En av mises-medarbetarna har för övrigt varit närvarande på fin middag finansierad av gruvprojektet där Pajala kommuns dåvarande starke man medverkade. Man fick med sig en fin liten kniv med skaft i renhorn betalad av kommunens invånare.

Sväng, sväng, svängdörrar!

Vill ni ha en bra anledning till att bli politiker? Din addressbok kan du försörja dig på resten av livet. För ett par år sedan Maud Olofsson, som vägrar svara på frågor om varför statliga Vattenfall betalade 57 miljarder för mycket för Nuon; som alla vet så är inte ekonomi statens starka sida. Nu Filippa Reinfeldt, ansvarig för att ha lekt tombola med sjukvården i Stockholms län och ägnat sig åt nyliberala ”privatiseringar” (kod-ord för att staten lägger ut sin verksamhet på entreprenad då den inte klarar av ekonomi). Startsträckan från politiskt ämbete till ”lobbyist” tycks bli kortare och kortare. Eftersom det här är en borgerlig politiker låter vi humortidskriften från vänster ETC föra talan.

Är det inte dags att sluta leka ”privatiserad vård” med skattepengar i landstingets regi och istället pröva privat vård på riktigt?

Det är frihetligt med pornografi — Eller?

I en av de mer bisarra fallen av förvirrande lagstiftning har Storbritannien valt att lagstifta mot VISSA former av pornografi. I ett utslag av godtycke har några statliga byråkrater kommit fram till vilka sorters pornografi som är skadligt och lagstiftat emot dem. Detta ledde till vad som kan ha varit en protest, eller det största enskilda fallet av förargelseväckande beteende på många år. Ibland blir man som libertarian tvingad att ta tag i dessa frågor. Många förväntar sig att man som libertarian utan vidare skall försvara alla typer av beteenden, och fördöma alla typer av förtryck av ”fria uttryck”. Att lagstiftning sällan hjälper, och dessutom inte borde vara till för att styra vad folk gör i sina sovrum kan vi till fullo hålla med om. I övrigt så är vår åsikt att folk får göra vad fasen de vill, men vi skulle uppskatta om de gjorde det på ett avstånd där vi slipper se, höra eller ens höra talas om det. Vissa av oss är till och med så givmilda att vi är villiga att betala enkelbiljett till någonstans mycket långt borta för utövare av vissa saker. Men det är naturligtvis en privat åsikt, och vi lovar att vi på Mises.se är plågsamt medvetna om att det är vi som alltid, till 100%, utan undantag, har ansvaret att förklara 100% moraliska libertarianska lösningar som alla måste gå med på.

Ett mycket förvirrat, och icke-övertygande bidrag i debatten om pornografins skadlighet hittar vi återigen ute till vänster, där en viss Kawa Zolfagery (känd för att ha blivit förskräckt över att det fanns så många vita människor på Gotland under Almedalsveckan)  försöker förklara att han är mot heterosexuell mainstream-pornografi, men köper sig frisedel för att inte förolämpa sina….vänner? bekanta? motspelare? i den viktiga, norm-kritiserande pornografin. Ett litet citat :

Det är svårt att kritisera porr. Jag tror att det är för att vi ser det som något högst personligt och kopplat till våra sexliv. (…) vi [måste] kunna kritisera porrindustrin. Utan att hamna i moralistiska fällor. För det handlar inte om moral, det handlar om konsekvenser och konkret skademinimering.

Hur någon tänker kritisera något som skadligt utan att använda sig av moral finner vi mycket underhållande. Den kroniska ängsligheten från den egalitära stockholmsvänstern (även benämt skitnödigheten) att kritisera någon form av mänskligt beteende överhuvudtaget (förutom strävan efter vinst, traditioner, eller fin-kultur som alla är Beelsebub själv) gör att deras språkliga krumbukter är en ständig källa till humor. Låt oss göra det enkelt och demonstrera hur man kritiserar pornografi :

Pornografi är en form av primitiv underhållning för människor som antingen är överdrivet fixerade vid sin könsdrift, eller har högst begränsad respekt för att något skulle vara värt att behandla med respekt och moralisk känslighet. Utöver det finns det anledning att anta människor som konsumerar större mängder pornografi har mycket höga tidspreferenser, alternativt mycket låg IQ, alternativt båda två.

Nu är det självklart så att ovan inte är något som vi står för, utan enbart ett exempel på hur man skulle kunna konstruera en kritik mot pornografi, om man inte var så ängslig. Eftersom vi ägnar oss åt libertarianism och är ansvariga för dess korrekta framförande (se tidigare paragraf) så har vi naturligtvis ingen som helst åsikt i frågan. Det skulle kunna göra någon ängslig.

Tomthen

I en tidigare Veckan undrade vi lite om denna artikel var på riktigt eller om den var ett skämt. Bland annat innefattade artikeln detta stycke:

Tomten ersätts av det mer könsneutrala tomt-hen. Avbildningar av tomt-hen bör uppvisa både manligt och kvinnligt kodade kroppsattribut. Har tomt-hen skägg bör hen också ha bröst, etc. Vidare kräver vi att tomt-hens klassiska ”ho ho ho” ersätts av det mindre kvinnoförnedrande ”hej hej hej”. Tomt-hen bör även vara asiat. Och rullstolsburen. Och bisexuell.

Vi undrade stillsamt om det var sarkasm eller var det en stridsplan från pk-eliten. Vi kom till slutsatsen att vi helt enkelt inte kunde veta. Nävål, ladies and gentlehen, facit är här. Det var på riktigt.

Sveriges Radio bestämde sig för att undersöka jullåtar och vem bättre att uttala sig om jullåtar än just en tvättäkta på skattemedel högutbildad och väldresserad genusvetare? Sarah Ljungquist, dresserad enligt ovan, fick i uppdrag att analysera tre jullåtar. Slutsatsen är given på förhand:

Sarah Ljungquist poängterade att nästan alla jullåtar tar avstamp i det traditionella julfirandet och det heteronorma. Det är alltjämt heterosexuella relationer som gestaltas. Även nya låtar plockar upp den traditionella synen på genus och ingen låt markerar att tomten faktiskt kan vara en kvinna i dag.

Helt i enlighet med tidigare (sarkastiska?) artikel är nu tomten inte längre man utan kan vara man, kvinna eller mittemellan. Och tomtemor är inte heller kvinna, utan även hon kan även var han och … ehm… det? Och deras relation är inte nödvändigtvis heterosexuell. Alltså har 2 av 4 (sarkastiska?) förutsägelser redan föreslagits.

Ack ja, i modärniteten överträffar verkligheten dikten nästan jämt.

Den viktigare nyheten om Sony-hacket

Under veckan fick vi även höra nyheten om hur Sony hade blivit hackade. Media hoppade omedelbart på storyn och hade oändligt med nyheter om vad vissa Sony-personer sa om vissa skådespelare. Skandal, hemskt, etc. etc. etc.

Mitt ibland allt detta skvaller fanns dock en riktigt intressant nyhet, om man nu till äventyrs är intresserad av att rapportera nyheter verkligheten. Det framgick att US State Department hade påverkat filmmakarna till filmen The Interview så att slutet skulle innehålla en scen där Nordkoreas diktator avrättades.

En intressant nyhet för de som fortfarande trodde att Hollywood var frikopplat från det militärindustriella komplexet eller den amerikanska staten.

’Muricah! Fuck yeah!

Fjärde advent och julvecka

Ha en glad fjärde advent och finfin julvecka. Umgås med dina släktningar, särskilt de gamla, var snäll mot barnen, var givmild mot en fattig, bjud hem en främling och lär honom våra fina jultraditioner. Och om du läser julevangeliet, kanske rentav i Gustav Vasas översättning, lägg då särskilt märke till

Ära ware Gudh j högden, Och på jordenne fridh, Och menniskiomen en godh wilie.

Och som vi på mises.se brukar säga: Mot staten, för fred, frihet och rätten till ditt eget liv.

God jul!

 

7 reaktioner på ”Veckan som förgick: Vecka 51”

 1. Jag tror nog att Frölundaspelare slår på pucken för att det är det sporten går ut på (oavsätt vad för motiv som finns på den), de spelar troligtvis ej hockey enbart för att få puckla på ”rödingar”, vilket nog är det mest långsökta sätt att få utlopp för rasistiska känslor på.

 2. Per-Olof Persson

  Har hört ett rykte om att ledningen i Northland Resources har lurat till sig 10 miljarder kr ifrån investerarna. Statliga LKAB hade inte reda på att det inte kostar 10 miljarder att gräva ett stort hål i marken.

  1. @Per-Olof Persson : Sådant där är alltid mycket intressant. Om du lyckas göra något grävande i frågan så tar vi gärna del av det hela. Oundvikligen så fanns det mycket dumheter som försigick i drömprojektet NR.

 3. Simon Månskiöld

  Som Frölundait blir jag både förolämpad och otroligt dödstrött. En målad krigsindian är såklart enbart en HYLLNING till berörda kultur. VFIF hade länge blivit kallat för ”Vilda Västern” i folkmun pga sin hårdföra spelstil. När föreningen gjordes om till VFHC så tog man tilltalsnamnet Indians (Sabla NHL-efterapande grej att göra, menmen, annat forum) för att cementera en självbild man uppfattade som positiv. Kritiken hade möjligen varit någorlunda relevant om man bytt namn till Cowboys, en grupp som sannerligen inte gillade nativamerikaner, men att det gnälls på det nu är ju bara…

  Hockey är underhållning, Showbiz, något man går på för att ha kul och slippa alltför mycket tankeverksamhet, förenklingar HÖR TILL. Att inte kunna acceptera att alla områden inte behöver politifieras är så dumt att ja.. att ja.. Att inte samtliga Western-filmer har blivit förbjudna ter sig som ett smärre under.

  Rör inte min Indian!

  1. @Simon : Dödstrött var ordet. Därav att vi är så nedriga mot ungdomsförbunds-snorungar när de lägger fram vanvettiga dumheter utan att kunna ett jota om vare sig historia, kultur eller verkligheten i stort.

   Personligen hade jag velat svara att det är kulturell appropriering att använda det västerländska alfabetet. Men jag misstänker att ett sådant skämt skulle leda till rabiata rasist-skrik från varenda mediautpost i landet, så jag behåller sånt för mig själv. Eller skriver det i kommentarsfältet 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *