Information och propaganda : Ryssland

Ett av de stora problemen i det moderna samhället är varifrån man skall få pålitlig information. Detta är naturligtvis inget nytt, men om vi förr i tiden led av en brist på information lider vi nu av det som på engelska kallas

Har rysk media återvänt till Sovjet-tiden?
Har rysk media återvänt till Sovjet-tiden?

”information overload”. Det hela blir inte enklare av svårigheten i att fastställa om en källa är seriös eller inte, vilket i bästa fall leder till att man av misstag länkar upp en artikel från The Onion, och i värsta fall att man på allvar börjar tro på saker som enkelt kan motbevisas. Det blir inte det minsta enklare för de av oss som försöker leta efter alternativa förklaringar bland alternativa nyhetskällor, för där är förvirringen ofta ännu större. Jag brukar benämna mig själv som en en konspirationsteoretiker som inte vill ha något med andra konspirationsteoretiker att göra, detta av den enkla anledningen att det är svårt nog att utröna sanningen utan att ha ett gäng andra sanningssökare som slänger ur sig det ena mer osannolika än andra som man måste försöka ta ställning till. Sanningen är den att majoriteten av alla ”alternativa förklaringar” är precis lika felaktiga som de som är allmänt accepterade. Med  detta sagt tänkte jag försöka tala lite generellt om saker som sprids på internet som hör till kategorin ”garanterade lögner”, med förhoppning om att sprida lite ljus över vad som i alla fall INTE är sanningen. Det kommer garanterat göra ett antal människor förbannade.

Del 1 : Rysk engelskspråkig media

Ryssland var under Sovjet-tiden känt för det statliga propaganda-organet Pravda. Pravda publicerade det regimen ville skulle publiceras, för att befolkningen skulle tro på lämpliga sanningar. Under en kortare period efter Sovjetunionens fall verkar det ha funnits fria, oberoende media i Ryssland, men av allt att döma är den eran nu över. De av oss som följt ”RT” (f.d. Russia Today) har kunnat notera att det numera tycks finnas en definitiv rysk statlig vinkling på det hela. Likaså gäller den engelskspråkiga Sputnik. Båda dessa mediekanaler kan vara intressanta för att de ger ett alternativt perspektiv, men man skall vara högst medveten om att det är statligt finansierad media. Värst blir det om man läser de engelska översättningarna av just Pravda, som numera tycks vara någon form av skvallertidning. Tyvärr har det blivit allt vanligare att webbsidor och nyhetskanaler som publicerar sådant som klassificeras som ”extremistiskt innehåll” stängs ned[1], vilket gör att antalet man rimligen kan anta att det snart bara kommer finnas den här typen av rysk media kvar. Detta innebär att media alltid kommer ge en pro-rysk synvinkel på alla nyheter där en sådan vinkel finnes, inte minst i konflikter som Ukraina-krisen. Skillnaden mot västerländsk media är att det här, i teorin skall tilläggas, finns en möjlighet att publicera sådant som går emot vad staten tycker. Än så länge.

För att exemplifiera problemet med rysk engelsk-språkig media tänkte jag använda Ukraina-konflikten, för det är där det är mest uppenbart när det finns statlig inflytande i bakgrunden.

Fascister och nazister

Bland det vanligaste spridda halvsanningen i rysk media för tillfället är att Ukraina styrs av fascister och nazister[2], och att upproret mot Yanukovych drevs av just fascister och nazister. Är detta sant? Som all annan propaganda finns det ett korn av sanning i den. En av de mer framträdande grupperingarna under Maidan-kravallerna var Ukrainska ”Högra sektorn”[3], som är en högernationalistisk gruppering. Det faktum att de till skillnad från de flesta andra grupper var beväpnade och gick i öppna strider mot polisen gör att de sannolikt får ses som en av de huvudsakliga faktorerna som sänkte Yanokovych styre. I kaoset under tiden direkt efter Yanukovych avgång så agerade Högra Sektorn som en extra-legal polisstyrka, och hamnade i öppna stridigheter med pro-ryska grupper. I dagsläget kämpar en mindre mängd personer från Högra Sektorn på den ukrainska armens sida mot de Donetsk-baserade secessionisterna.

Innebär detta då att Ukraina styrs av fascister och nazister? Nej. Vare sig ”Högra Sektorn”, eller det högernationalistiska partiet Svoboda fick särskilt stort politisk inflytande efter valet i Ukraina. Att dessa människor finns, och utgör ett inrikespolitiskt problem kan knappast förnekas, men att hävda att dessa skulle styra Ukraina är osanning. Högra sektorn har garanterat begått övergrepp under de pågående striderna i Östra Ukraina, men det är inte relevant i diskussionen kring huruvida Ukraina styrs av ”fascister och nazister”. Att Ukraina däremot styrs av mycket korrumperade politiker är mer eller mindre garanterat, då det styrande skiktet i Ukraina har varit bland de mest korrumperade i världen ända sedan frigörelsen från Sovjet. Likaså kan varje människa utrustad med förnuft inse att såväl USA som EU garanterat är insyltade i det nuvarande Ukrainska styret på ett eller annat sätt, om inte annat på grund av vissa läckta samtal från amerikanska diplomater.

Tillägg : Nyligen var det en relativt krystad nyhet i Sverige om hur leksaker som föreställde tyska soldater med järnkors och örnar såldes på Ullared. Notera den subtila ändringen av vinkling i rysk media när järnkorsen blir svastikor :

http://sputniknews.com/europe/20141130/1015315627.html

Även vad gäller Sverige och övriga väst-europeiska länder tycker rysk media om att luta sig på ”nazist-synvinkeln”.

Krim

Från rysk sida har Krims secession och anslutning till Ryssland självklart ansetts vara legitim. Något spår av något annat går inte att se i rysk media. Stämmer detta? Det är högst osäkert. Faktum är att omröstningen om secession utlystes av en lokal regering på Krim som i princip tillsattes genom statskupp kort innan. 95% av rösterna som registrerades sades vara för en secession, vilket verkar fruktansvärt osannolikt då etniska ryssar enbart utgör runt 55% av befolkningen, och 25% Ukrainier  samt 10% tatarer. För att dylika röstsiffror skulle uppnås krävs det sannolikt att stora grupper valde att stanna hemma; så kan mycket väl vara fallet då valet övervakades av ryska soldater. Poängen i just denna fråga är att inget av detta går att läsa i rysk media. Det är teoretiskt möjligt att secessionen faktiskt var legitim, det är inte alls omöjligt att majoriteten av befolkningen på Krim faktiskt ville lämna Ukraina och uppgå i Ryssland. Men är det ”sanning” att påstå det? Jag skulle hävda nej. Sanning är att konstatera vad som hände, att Krim under plötsliga omständigheter bytte styre, att omröstning om secession utlystes, att ryska soldater anlände och att omröstningen sedan visade att 95% röstat för secession. Det är sanningen. Detta lär man dock ej få höra från rysk media.

Ryska trupper i Ukraina

Finns rysk trupp i Ukraina? Svårt för någon som ej är insatt att veta, men det blir ganska bisarrt när rysk media hävdar att Nato hävdar att ingen rysk trupp eller materiel finns i Ukraina, när det är just det som NATO hävdar![4] Bisarrt? Ja. Och en indikation på att rysk, statligt kontrollerad media inte riktigt är ute för att sprida ljus i frågan. Det mest intressanta är att Sputnik den 17:e publicerar en artikel där det medges att NATO hävdar att de har övertygande bevis om rysk trupprörelse kring Ukrainska gränsen, och den 21:a publicerar en artikel där det ryska sändebudet till NATO säger att NATO erkänner att de inte har bevis. Denna typ av nyhetshantering syftar uppenbarligen inte till att förtydliga, utan snarare att fördunkla, vilket generellt är intrycket man får när man läser rysk media i frågan om relationen till västvärlden och krisen i Ukraina.

En intressant händelse värd att bevaka framöver är informationen om att runt 300 soldater, eventuellt en hel Spetznas-brigad kan ha dödats under striderna i striderna vid Donetsk flygplats. Ryska Itar-Tass rapporterade den 3 oktober att flygplatsen helt tagits över av secessionister[5]. Den 17 November rapporterar Reuter som artilleri-beskjutning av flygplatsen från Ukrainskt håll [6]. Den 1 December rapporteras av Reuters och brittiska Mail Online att Ukraina hävdar att rysk trupp har funnits på plats i minst tre dagar. [7] Drygt två veckor senare rapporterar ukrainska Kiev Post att 300 ryska soldater har dödats och 200 har sårats under strider kring Donetsk flygplats[8]. På div. webbplatser på internet sprids ryktet att det eld-upphör som rapporterades den 2 december accepterades helt enkelt för att de döda skulle kunna transporteras bort ur krigszonen. Rysk media väljer att kommentera kring eld-upphöret[9], som för övrigt bröts relativt omgående, men än så länge ingenting om eventuella döda ryska soldater.Om det är så att inga ryska döda soldater fanns torde det vara relativt enkelt att gå ut i dementi i frågan, men än så länge har ingen sådan dementi stått att finna. Om det å andra sidan är så katastrofalt att 300 ryska soldater är döda, och 200 skadade så innebär det en mindre katastrof för Ryssland, av två skäl :

 1. Det blir omöjligt att hävda att rysk militär inte har varit inblandad i konflikten. 300 soldater kan omöjligen ha tagit sig till Donetsk utan att befäl märkt det
 2.  Det är en militär pinsamhet utan dess like, då dessa soldater för det första officiellt inte är där, och å det andra har blivit massakrerade av den Ukrainska armén, kanske av artilleri-beskjutning. Det kan alltså röra sig om att dessa soldater har skickats till Donetsk av en rysk militär som visste att om de kom under artilleri-beskjutning skulle de står försvarslösa och bli massakrerade.

Är detta vad som har hänt? Eller ljuger ukrainska Kiev Post? Uppenbarligen är det omöjligt att säga för någon som inte har ordentlig kunskap om vad som försiggår, d.v.s. ingår i den lilla grupp på endera sidan som faktiskt bedriver kriget. Tills dess finns bara indicier – där det faktum att rysk media inte kommenterar på det hela är en anledning att tro att det rör sig om rysk trupp. Det är dock långt ifrån ett bevis, då vi befinner oss i ett internationellt informations-krig. Den som lever får helt enkelt se om rysk media har valt att inte rapportera detta för att det inte har hänt, eller valt att inte rapportera det för att den ryska regimen sannolikt inte skulle uppskatta att informationen spreds.

Tillägg : Radio Free Europe, som får räknas till andra sidan i informationskriget rapporterar även de om eld-upphör och publicerar även en intervju med en ukrainsk soldat som stridit på Donetsk flygplats (vilka nu går under namnet ”cyborger”) [10]

Tillägg 2 : Den ryska organisationen ”soldatmödrar” som för inrikespolitisk debatt för att få ett slut på att ryska män skickas i strid i hemlighet hävdar att de är säkra på att rysk reguljär trupp befinner sig i Ukraina. De anklagas av den ryska regimen för att vara utländska infiltratörer, men organisationen har funnits långt tillbaka, och var aktiv även under Tjetjenien-kriget. [11] . Den ryska aktivisten Elena Vasilieva hävdar att runt 200 soldater dödats vid Donetsk, och att sammanlagt 4000 ryska soldater kan ha dödats i konflikten [12]

Malaysian Airlines MH17

Bland de övertydligaste exemplen på propaganda-spridning är den ”satellit-bild” som hävdas visa att det civila Malaysian Airlines MH17 sköts ned av ett Ukrainskt stridsflygplan. Förutom det faktum att det skulle  vara ytterst osannolikt att en satellit med fokus på marken skulle fånga upp flygplan, så indikerar proportionerna på bilden att den togs, om den var autentisk, på mycket kort avstånd från själva flygplanet. Satelliten måste alltså ha svävat kort ovanför MH17….

Denna bild spreds i rysk statlig television, RT valde dock att inte publicera den, kanske för att de tidigt insåg att något inte var rätt. En snygg genomgång av alla fel på bilden finns tillgänglig hos Bellingcat[13]. Vem eller vilka som faktiskt sköt ned MH17 är i dagsläget fortfarande oklart, men preliminärt tycks det se ut som att ryska secessionister, sannolikt av misstag, sköt ned den med ett ryskt BUK-luftvärnsvapen. Kommer vi få veta sanningen? Kanske inte. Men den sköts i alla fall inte ned av ett inklistrat Ukrainskt stridsflyg medan det hängde en satellit snett ovanför och fotograferade det hela.

Summering

Man skall vara tacksam för alternativa nyhetskällor, men samtidigt vara medveten om att det finns minst lika mycket anledning att misstänka att det finns en bakomliggande agenda. När samma media dessutom finansieras av en statsapparat som till viss del består av f.d. KGB-agenter så bör man vara försiktigt med vad man tror på. Ett kritiskt öga till ALLA uttalanden, oavsett källa, borde vara obligatoriskt. Annars är risken att man blir en nyttig idiot, åt propaganda-organ från antingen den ena eller andra sidan.


[1] http://www.aljazeera.com/indepth/features/2014/03/russia-independent-media-face-crackdown-ukraine-2014320133346526434.html

[2] ”Ukraine turns into US-obedient nazi state” http://english.pravda.ru/world/ussr/21-11-2014/129095-ukraine_maidan_nazi_state-0/

[3] http://www.svt.se/nyheter/extrema-hogerkrafter-bakom-valdet-i-ukraina

[4] 2014-11-21 ”NATO Admits No Proof of Russian Military Incursion Into Ukraine: Envoy” http://sputniknews.com/military/20141121/1015012053.html
2014-11-17 ”(..extensive evidence of the movement of Russian military equipment near Ukraine) http://sputniknews.com/politics/20141117/1014852204.html
2014-10-24 ”Russia still has troops in Ukraine, NATO says” https://ca.news.yahoo.com/russia-still-troops-ukraine-nato-says-095928528.html
2014-09-10 ”Russia still has more than 1000 troops in Ukraine” http://edition.cnn.com/2014/09/11/world/europe/ukraine-crisis/index.html

[5] http://itar-tass.com/en/world/752585

[6] http://www.reuters.com/article/2014/11/17/us-ukraine-crisis-donetsk-idUSKCN0J115520141117

[7] http://www.dailymail.co.uk/news/article-2856278/Russia-accused-backing-fresh-offensive-against-Donetsk-airport-Nato-accuses-Moscow-violating-ceasefire-sending-advanced-weapons-separatists.html

[8] http://www.kyivpost.com/content/ukraine/nearly-300-russian-troops-killed-in-fighting-for-donetsk-airport-nearly-200-wounded-374066.html

[9] http://rt.com/news/210867-donetsk-airport-ceasefire-ukraine/
http://sputniknews.com/europe/20141202/1015404452.html

[10] http://www.rferl.org/content/donetsk-airport-ceasefire-ukraine-russia/26719895.html
http://www.rferl.org/content/donetsk-fighters-ukraine/26693593.html

[11] http://www.dn.se/nyheter/varlden/hon-vagar-utmana-putin/

[12] http://zik.ua/en/news/2014/12/07/russia_dm_admits_heavy_losses_in_donetsk_airport_546993
http://en.delfi.lt/central-eastern-europe/russian-human-rights-activist-our-soldiers-are-refusing-to-go-to-ukraine.d?id=66588988
http://www.kyivpost.com/content/kyiv-post-plus/elena-vasilieva-soldiers-in-russia-break-their-own-legs-to-avoid-going-to-donbas-373015.html

[13] https://www.bellingcat.com/news/2014/11/14/russian-state-television-shares-fake-images-of-mh17-being-attacked/

16 reaktioner på ”Information och propaganda : Ryssland”

 1. Tyvärr misslyckas din analys fullständigt. Visst är det propaganda från ryskt håll men den är förhållandevis sanningsenlig jämfört med den ukrainska och USA-propagandan. Dessutom så gör ukrainarna ingen hemlighet av att de styrs av fascister och att USA i slutändan bestämmer allt i den plundring av Ukraina som pågår.

  1. @Benny : Är ditt argument att min analys är misslyckad (trots att det finns propaganda från ryskt håll)? Var inte det just min analys? Att det fanns propaganda från ryskt håll?

   Blir den ryska propagandan mindre propaganda för att det finns Ukrainsk och USA-propaganda? Eller vad är argumentet?

   IF (@USApropaganda > @Rysspropaganda OR @Ukrainapropaganda > @RyssPropaganda)
   BEGIN
   SET @Rysspropaganda = 0;
   END
   IF (@Rysspropaganda = 0)
   BEGIN
   SET @HansAnalys = ’Misslyckad’;
   END

   Är detta en korrekt beskrivinging i SQL på det du skriver ovan?

  2. Och vad menar du ens Benny? Titta på Bellingcat videon i anonyms kommentar till exempel och säg att rysk propaganda inte är de grövsta medvetna lögnerna! Trovärdigheten i kritiken mot amerikansk interventionism spolas fullständigt bort när beteendet försvaras hos andra.

 2. Suck! Har du eller någon sett några som helst bevis på att det finns eller har funnits ryska spetnatz i Ukraina. Eller några reguljära ryska förband överhuvudtaget? I dessa tider där alla har en kamera i mobilen verkar det högst otroligt att ingen då skulle åtminstone ha bildbevis på det! Samma gäller nedskjutningen av MH17, en bukmissil lämnar spår och efter sig i flera minuter. Och är inte särskilt tyst gående. Jämför med meteorit fallen över ryssland då hundratals bilder togs. Varför finns det då inga bild bevis liknande det på Buk missilen? Använd era hjärnor för HELVETE!

  1. Grregory : Det är det vi gör. Notera min formulering :

   ”Vem eller vilka som faktiskt sköt ned MH17 är i dagsläget fortfarande oklart, men preliminärt tycks det se ut som att ryska secessionister, sannolikt av misstag, sköt ned den med ett ryskt BUK-luftvärnsvapen.”

   Min bedömning är att det mest sannolika är att det av misstag sköts ned med BUK av de ryska secessionisterna. Men jag hävdar mig inte sitta inne på sanningen. Vad jag däremot vågar hävda är att bilden som spreds på rysk statsmedia är GARANTERAD lögn, då den var så amatörmässigt ihopklistrad att en 12-åring med linjal som kan trigonometri hade kunnat motbevisa den.

   Vad gäller ryska förband så går de vad jag förstått inte längre i ryska uniformer under rysk flagg, så fråga inte mig. Jag har naturligtvis inte med egna ögon sett några ryska soldater (jag är bosatt i Sverige). Det jag däremot sett är videofilmer och bilder på vad som TYCKS vara ryska militärfordon (av typ som Ukrainska armén inte officiellt äger), inklusive någon form av trupp. Jag kan inte bedöma vilka dessa är, det lämnar jag åt andra.

   Den här artikeln var till för att granska engelskspråkig rysk media.

 3. Tackar ödmjukast för detta, Hans. Det är oerhört frustrerande att försöka bilda sig en någorlunda objektiv uppfattning i denna typ av ”West vs. the rest”-frågor genom att läsa opinionen hos båda sidor, då båda tenderar att vara så foliehattiga i var sin riktning. Äkta alternativ media (jag kan inte riktigt se RT som alternativ media, då ligger snarare sådana som Alex Jones och Red Ice Radio närmare) är nästan ännu värre, då det mesta brukar spåras tillbaka till Bilderberg eller ”judarna” eller något annat trams.

  Era samlade artiklar om Ukrainakonflikten visar hur överlägsen den allmänt anti-statliga hållningen är för nyhetsrapportering. Ni har liksom ingen häst i racet och kan åtminstone göra ett ärligt försök att dra de mest rimliga slutsatserna som går utifrån den information som ges.

  Tills den dag då Ryssland eller NATO krigar mot en privat armé finansierad av försäkringar och donationer så litar jag på att Mises.se står för minsta möjliga bias i nyhetsflödet! 😉

 4. Oklart i artikeln om det här gäller RF media eller RF finansierad media på engelska?

  ”Skillnaden mot västerländsk media är att det här, i teorin skall tilläggas, finns en möjlighet att publicera sådant som går emot vad staten tycker. Än så länge.”
  Är det omöjligt att publicera systemkritik i RF? Eller är det omöjligt att publicera utländskt finansierad systemkritik i RF? Eller är det engelskspråkig media finansierad av RF som inte publicerar systemkritik?

  ”Bland det vanligaste spridda halvsanningen i rysk media för tillfället ”
  Återigen, vad menas med ”rysk media”?

  ”Nyligen var det en relativt krystad nyhet i Sverige om hur leksaker som föreställde tyska soldater med järnkors och örnar såldes på Ullared. Notera den subtila ändringen av vinkling i rysk media när järnkorsen blir svastikor..”
  Det här var omöjligt att avgöra i Sverige också. Termen som användes här var ”nazistsoldater” eller något liknande. Jag tittade för att se om jag kunde hitta hakkors eller s-runor eller nazistiska symboler men såg inga. Men jag visste ju inte det och media hade ju sagt nazistsoldater så jag trodde att det måste ha funnits något sådant. RF media lär ju ha dragit den självklara slutsatsen att sådana symboler fanns. Så ditt klagomål blir då att RF media inte är lika infantiliserad som media i Sverige.

  Nåja, jag får många sådana här frågor när jag läser artikeln. Krim omröstningen var ju litet relevant kritik. Men om du bedömde de olika Ukrainska valen sedan kuppen efter samma måttstock? Det är stökigt i Ukraina och då blir valen som de blir.

  1. @Klas : Det jag syftade på (och har grävt lite i) är de engelskspråkiga RT och Sputnik samt den engelska översättningen av Pravda. Den senare tycks dock vara en tabloid av obegripligt slag.

   1. Ok, tack för svaret, jag misstänkte det från länkarna. Men de är ju propaganda betalad av RF staten i syfte att skydda/utveckla RFs intressen internationellt? Det vore ju litet konstigt om de ägnade sig åt regimkritik? Innan de fanns så kunde ju västmedia ägna sig åt vad sjutton som helst, nu finns det åtminstone en liten röst som debatterar den andra sidan?

    Jämför till exempel en diskussionsflik i en wikipediaartikel om ett kontroversiellt ämne. Där drivs de mest partiska och enögda argument. Men som oberoende betraktare är det ändå informativt att läsa de olika sidornas kamp.

    Jag tror makt inte kan fungera på annat sätt, när makt står på spel blir det aldrig en diskussion eller ett samtal eller sanningsenlighet, det blir debatt, en tävlan i lögn. Personligen tycker jag sämre om västmedia än RF. Kanske för att RF är så mycket svagare än väst och därför är nödgad att ta till fulknepet att tala sanning ibland?

   2. Mitt svar fastande i ert filter. När jag ändå postar kan jag passa på med att förtydliga att när jag var liten kunde man fortfarande skilja på Wehrmacht och Nazismen. Den förmågan tycks ha gått förlorad i media i Sverige. Det är inte säkert att RF-finansierad media kände till det utan förutsatte att skriver man ”nazistsoldater” så var det waffen-ss med s-runor på kragen som åsyftades?

  1. Tackar! Nu har jag inte bemödat mig med att läsa rapporten men detta kändes betydligt mer trovärdigt än det mesta jag läst/hört från annat håll.

 5. Tack Hans för ett ovanligt balanserat inlägg om denna infekterade konflikt. Även jag är frustrerad över att det är så svårt att bedöma vad som är tillförlitlig information och inte. Det tycks pågå ett propagandakrig vilket gör det mer eller mindre hopplöst att bena ut vad som är sant och inte.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *