Ferguson: Staten river, samhället bygger upp

B3S9bgcCMAIeOpcDet statliga rättssystemets taffliga försök som fredsdomare, problemlösare och beskyddare av liv och egendom har som vanligt visat sig måttligt framgångsrikt. De väntade kravallerna med tillhörande plundring i Ferguson har vid detta lag förhoppningsvis kulminerat så att livet kan återgå till det normala.

Vi ser nu ett välkänt mönster utspela sig: När staten har härjat klart och dragit sig tillbaka reser sig samhället som vanligt för att städa och bygga upp igen.

You Heard About The Lootings In Ferguson. Here Are The People Cleaning Up The Mess. (Med bilder och video):

Hundreds of people, including university students and local nuns, gathered Tuesday to help those affected along South Florissant Road, according to St. Louis Today. Bricks were thrown through windows and shops were destroyed, but the arrival of good Samaritans offered a glimmer of hope.

”This is the Ferguson community” Maria Flores, 66, whose El Palenque restaurant was damaged Monday night, told St. Louis Today. ”When something happens, everyone is there helping each other.”

Terrence Williams, a 23-year-old St. Louis native, headed out Tuesday morning to help repair his broken community.

”I just watched last night from my television and this morning I was like, ’You know what? While they’re out there bringing negativity, I’m [gonna] come out and try to breed at least some kind of positivity, let them know that everybody in St. Louis is not negative,'” he told The Huffington Post. ”If that means that I have to be out here every single day after they loot, after they vandalize, then I will do that simply to let people know that I love St. Louis, this is where I was born and raised, and no one will come here and tear it down.”

En särskild solskenshistoria handlar om Natalie Duboses lilla bageri som blev vandaliserat i kravallerna. Två personer satte (utan tvång!) upp en insamlingskampanj åt henne. I skrivande stund har donationer av privata pengar till över en miljon kronor samlats in för att hjälpa henne.

My shop, which had it’s grand opening this summer was vandalized in the riots. My main windows were smashed and bakery damaged. I’m beside myself, but with the holidays, can’t stop working. I’m very busy cleaning and trying to repair my business. I’m also trying to catchup on baking cakes for Thanksgiving! I promise to update this later. I’m truly mixing batter right now. I began baking and selling cakes at local flea markets, slowly saving money to start my small business.

I LOVE TO BAKE !!!

It was my dream and I’m working hard to accomplish that dream. The outpouring of support on Twitter, Facebook, and in the media has been amazing. I was in tears.

Visst finns det politiker i världen, men världen är också full av goda människor och de är så många fler.

Nästa gång du hör någon säga ”OM INTE STATEN FANNS, DÅ SKULLE INTE …” så be dem inte åka till Somalia, utan till Ferguson.

4 reaktioner på ”Ferguson: Staten river, samhället bygger upp”

  1. Jag hörde på radion om människor som bildade kedjor runt butiker för att lugna ner de upprörda att sluta vandalisera.

  2. Hade jag haf butik i ferguson hade jag satt mig med semi-automatiskt gevär i butiken och vaktat den med plakat på rutorna som informerar om det.

  3. Är inte detta snarare ett fall av bitar av samhället river och bitar av samhället bygger upp?
    Det var ju inte ”staten” som i form av sina representanter, politiker, poliser, tjänstemän, som satte eld på grejer, plundrade folks butiker osv.

    1. @Andreas : Du har till viss del rätt. Dock så faller det helt och hållet på staten att domstolsväsende och polis inte lyckas lösa en dylik konflikt. Därtill skulle jag vilja lägga hela ansvaret för ghettofieringen av områden likt St. Louis på staten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *