Dumheter på ingång

Genierna är igång igen. Det enda som förvånar mig är att det är så snart inpå förra gången. Har vi nått singulariteten månne?

fb-minus

Källa: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/ingves-liten-effekt-av-nya-krav_4111355.svd

Under ”förhör”i Riksdagens finansutskott får Ingves frågan hur Riksbanken skall få fart på inflationen om nollränta inte räcker och han svarar att då kan han börja handla värdepapper:

– Då betalar vi med riksbankspengar, och då blir det mer pengar i systemet. När det blir mer pengar i systemet kommer någon att säga ”oj, nu fick jag för mycket pengar här i förhållande till allt annat, alltså sätter jag sprätt på de pengarna”. Och det är liksom själva mekanismen.

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6021578

10 reaktioner på ”Dumheter på ingång”

 1. Jag vet inget om räntepolitik, och inget om fysik heller, men Einstein lär ha sagt. ”Bara två saker är oändliga, universum och mänsklig dumhet. Och jag är inte
  säker på det förstnämnda.”

 2. Det finns inget att veta gällande räntepolitik mer än att det saknar allt sunt förnuft. Nu har vi sänkt räntan lite till för att få fart på investeringar. Om det inte blir, för lustigt nog krävs det ränta till det, vad är då nästa steg? Är allt nu uttömt eller?

  1. Om priserna inte ökar på vissa utvalda varor (vilket är inflation enligt dem) så kan de fortfarande göra fler åtgärder. Utlåningsräntan är fortfarande 0,75%, så det finns utrymme kvar neråt till 0. Men även en utlåningsränta som är negativ är möjligt; alltså att Riksbanken skulle betala bankerna för att de lånar pengar från dem. Riksbanken kan ju skapa pengar ur tomma intet, så de behöver ju inte tjäna pengar på de lån de ger ut. Sedan kan de också pumpa in pengar i tillgångar, tex börsbolag som han själv föreslår, eller i obligationer som är populärt i resten av världen.

   1. Omvandla riksbanken till vilken familj som helst och ge dem en sedelpress. Kommer det att fungera?

    Tanken med stimulanser är att dra på sig skulder som senare kan betalas av när stimulanserna har gjort att ekonomi har ökat. Problemet i alla länder på jorden som tänker så är att de samtidigt ökar sina utgifter som gör att den där ökningen i ekonomin som gör att skulderna ska kunna betalas aldrig inträffar eller aldrig bli tillräcklig. Återstår att höja skatterna som automatisk innebär att ekonomin sjunker.

   2. Jag håller med dig, och jag sa aldrig att det var en bra idé. Menar bara att det finns fortfarande många sätt som fixarna på Riksbanken fortfarande kan använda för att dopa ekonomin.

   3. Ja, det har du helt rätt i. Tanken med amortering som kom nu är att sticka hål på bostadsbubblan och låta den sakta pysa ut i stället för i en explosion. Tror du att de lyckas? Jag tror inte det på grund av att en när en bubbla spricker kommer det helt oväntat och ingen vet vad som utlöser den.

   4. Ingen aning om vad som kan tänkas ske med bostadsmarknaden. Många hävdar ju att det inte är en bubbla. Folk måste ju bo någonstans, tillsammans med den höga invandringen och statens politik som gör det mindre attraktivt att bygga nytt, så tror jag inte att vi kommer se någon krasch. Vidare har jag hört att det är i bostäderna som den riktiga inflationen (inte KPI) återspeglar sig, och att priserna ökar i takt med kreditexpansionen. Men i USA sprack ju bostadsbubblan för några år sedan, trots att folk inte verkade se den komma. Så som sagt, jag har ingen aning om vilken riktning bostadsmarknaden kan tänkas ta framöver.

   5. Bubblan kommer när räntan kommer att tvingas att höjas. Troligen inte av orsaker inom Sverige utan en påverkan från omvärlden. Det sägs att vid en ränta på 5% kommer en miljon inte har råd med sina bostäder längre. Där rycks en kort bort i korthuset. Sedan kommer det ena efter det andra med kriser lite här och där.

  1. Det brukar jag fundera på ibland om de vet om hur galet det är och medvetet bara håller masken och håller med husse, så länge benen slängs till dem.

   En annan teori kan vara att det är fullt medvetna om det och samtidigt vet att det inte går att hejda. Bara att segla på och se glad ut tills båten går på det grund som inte går att undvika.

   Eller lider de av ett slags spelmissbruk, dvs. det finns inget sunt förnuft mellan intäkter och kostnader utan det är endast intäkterna som räknas oaktat kostnaderna. Med andra ord, kan det hända att stimulanserna en gång fungerar och det är det som räknas, att en gång i karriären ha fundamentalt rätt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *