Veckan som förgick: Vecka 43

skrc3a4phc3b6genVi sammanfattar vecka 43

Ubåtsjakten är över för den här gången.

Den nya regeringen går från klarhet till klarhet.

SvD:s Andreas Cervenka är tillbaka.

Men först lagar vi en text.

Istället för en artikel… en skräphög

Den här texten började som en del i vår ”tillfixnings-serie”, där vi tar helt vanliga texter och fixar till dem, antingen genom att göra texten mer frihetlig, som i fallet med Emma Watsons tal till FN, eller genom att ersätta ett fåtal ord i texten för att visa det absurda i dess grundpremisser, som i fallet med problemet med det fria sko(l)valet.

I veckan tog Lars Lindström till pennan, möjligtvis lite salongsberusad på rödvin, och författade en artikel i Expressen som fullkomligt osade av av det goda och vackra manshatet.

För att visa på det bisarra i artikelns premisser bestämde vi oss för att göra om den så att den handlade om invandrare och svenskar, istället för män och kvinnor, plus några andra mindre ändringar. Helt plötsligt hade vi en text som var så hatisk att vi bestämde oss för att inte publicera den.

Eller vad sägs om följande utdrag:

”Svenskar har bättre betyg än invandrare. Svenskar skaffar sig oftare en högre utbildning. Svenskar lever längre än invandrare. Invandrare kör ihjäl sig och andra oftare. Invandrare super sönder sig mer frekvent. … Svenskar är inte alls lika benägna att slåss, misshandla och mörda.

Svenskar läser dessutom fler böcker och går oftare på teater. Om invandrare inte bara är ute efter makt och pengar verkar det roligare att vara svensk: bättre betyg, högre utbildning, fler vänner, bättre kultur, färre slagsmål och längre liv.

Jag är inte rädd för frenelogi, rasism eller den svenska motståndsrörelsen, men jag är skräckslagen för invandrare som begår grova sexövergrepp på förskolebarn, säljer, köper och utnyttjar tonårstjejer som sexslavar, misshandlar och våldtar svenskar.”

Ouch.

Nu säger ju Lindström i ärlighetens namn inte detta om invandrare. Men han säger det om män. Gör det artikeln bättre? Eller visar detta bara hur hatisk hans ursprungsartikel var, då ett enkelt byte av grupper (män och kvinnor mot invandrare och svenskar) resulterar i en väldigt hatisk artikel?

Grundpoängen i Lindströms artikel, och får man anta hela den feministiska idén, är att allt bra som tillfaller män, som högre löner, bättre jobb, viktiga och framgångsrika positioner inom politiken, näringslivet och vetenskapen osv. har att göra med en patriarkal struktur som är uppsatt enkom för att gynna män. Männen i fråga befinner sig alltså där de är, inte på grund av sina prestationer, utan på grund av en gynnande struktur.

För kvinnor är det dock givetvis tvärtom. Allt gott som händer kvinnor, som högre betyg, bättre kultur (?) osv. är helt och hållet kvinnans förtjänst. Och kvinnorna lyckas trots en struktur som förtrycker dem å det grövsta. Denna struktur är dessutom ansvarig för allt ont som händer dem, och världen, i övrigt.

Sammanfattat: Allt gott som kvinnor gör är deras egen förtjänst och allt ont som de gör eller som de utsätts för är männens fel. Allt gott som männen gör är inte deras egen förtjänst utan de har en samhällsstruktur att tack. Allt ont som män utför eller som de utsätts för är männens eget fel, för det är så män är.

Samtidigt påstås det att feminismen vore bra för män också. Men hur går det ihop med ovanstående argument? Om den patriarkala strukturen nu upprätthåller en ordning där män gynnas, då bör det rimligen vara så att om denna struktur tas bort så gynnas inte män längre. Med andra ord vill man hävda att män gynnas av att inte gynnas.

Ok…

Det här kommer alltså från det ideologiska läger som ofta fördömer vad de kallar ”vi-å-dåm”-tänk. De sysslar inte med sånt. Alla tycker olika. Kollektiv skuld på grund av några rötägg är fel. Socialism och feminism är kärlek, enhörningar och jordgubbsdoft.

Nej, hörni, jag tycker Lars och hans feministkompisar dumpar sina unkna värderingar på historiens skräphög.

Ubåtsjakten är över för den här gången

Försvaret har åkt hem. Strikt talat är det ännu oklart om det ens varit någon ubåt på plats. Men om så är fallet vet man med säkerhet att den är rysk.

Det finns en del alternativa teorier. Bland annat att det är en privat ubåt för turister som siktats. Eller rentav fiskaren Ove.

Regeringen går från klarhet till klarhet

Förra veckan var det Åsa Romson som visade sig ha svårt att leva efter sina egna miljö- och skattelagar. Den här veckan har vi fått lära känna statsminister Löfvén och kulturminister Alice Bah lite bättre.

Löfvén gjorde en bejublad insats i EU-nämnden (sevärd) där han försökte sig på att förhandla fram regeringens energi- och utsläppsmandat. Ingen närvarande förstod vad som pågick. Det är tämligen elementärt att när man förhandlar är det otaktiskt att lägga fram både sitt utgångsbud och sitt lägsta acceptabla bud samtidigt.

Kulturministern gjorde en intetsägande insats i radiointervju med P1. Inga raka svar på några frågor. Så ny och redan fullfjädrad politiker.

När Bendjelloul frågar vad som kan göras när den lokala journalistiken försvinner svarar hon att det är viktigt med mångfald, demokrati och yttrandefrihet.

När det gäller ägandekoncentrationen i medierna svarar hon att det är viktigt med mångfald, demokrati och yttrandefrihet.

När det gäller medieutvecklingen med färre aktörer i Skåne svarar hon att det är en utmaning för mångfalden och yttrandefriheten.

Så håller det på.

Undrar vilka ministrar vi får lära känna bättre nästa vecka?

Den här regeringen kommer gå till historien. Vi hoppas de får sitta fyra långa år.

Andreas Cervenka är tillbaka

Sveriges ende ekonomireporter, ja kanske rentav journalist, är tillbaka. Det är i Sverige ovanligt med ekonomiskribenter som har så mycket som 80 procent rätt. Det har varit lite tyst från honom ett tag så vi var lite oroliga att något hade hänt honom eller hans anställning på SvD. Det är inga ofarliga tider för sanningsägare.

Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder. Om ”stabilitetsfonden” som ska användas för att rädda bankerna i ”nästa kris”.

Men framförallt beror det på att fonden inte är en fond utan består av ett konto på Riksgälden. Detta konto har obegränsad kredit.

– Det ansågs nog svårt att förklara för medborgarna att Riksgälden har ett kontosystem där regeringen med tillstånd av riksdagen kan göra av med hur mycket pengar som helst. Så då sade man att vi sätter in 15 miljarder, det ser snyggt ut. Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder. Inga pengar behövde lånas upp. Det är bara en fråga om hur många nollor som tjänstemännen på Riksgälden slår in i datorsystemet när kontot skapas, säger Lars Hörngren (chefsekonom på Riksgälden).

Ursäkta, kan vi få tillbaka våra 34 miljarder? En stor del av bankernas vinst kommer direkt från skattebetalarna.

I år väntas de fyra storbankerna göra en sammanlagd vinst på 105 miljarder kronor, enligt Inquiry Financial.

Bankernas starka självförtroende gick inte heller att ta miste på i ett inlägg som branschens lobbyorgan Bankföreningen skickade ut för några månader sedan.

Den korta skriften handlade om statens roll som garant för bankerna, det vill säga att skattebetalarna står för riskerna om det skiter sig.

Det är ingen oviktig fråga eftersom Riksbanken för några år sedan räknade ut att denna tysta garanti var värd 30 miljarder kronor per år för bankerna i form av lägre upplåningskostnader, vilket då motsvarade drygt hälften av bankernas vinster.

Och att varannan vinstkrona kommer från staten rimmar rätt illa med bankernas självbild.

Vi välkomnar Cervenkas återkomst.

Kommande vecka

Och när vi ändå talar om banker. Håll utkik efter EU:s stresstest av bankerna i EU kommande vecka. Nu erkänner man att förra gången det gjordes var det mest på skoj och för syns skull.

Förra gången som bankerna stresstestades, 2011, var granskningen ett skämt. Bara månader efter godkänt resultat körde belgiska storbanken Dexia rakt in i väggen och fick räddas av staten.

Den här gången, försäkrar ordförande för EU:s tillsynsnämnd Danièle Nouy, kommer granskningen av eurozonens banker att vara benhård och kompromisslös.

Återigen var det skattebetalarna – och inte ägarna – som fick stå för notan. Sedan 2008 har EU-länderna pumpat in hisnande 1600 miljarder euro i det europeiska finanssystemet, enligt EU-kommissionens beräkningar.

Ajdå. Vad ska vi göra åt detta delikata lilla problem?

För att bryta denna onda cirkel av krisande banker och dränerade statsfinanser tar ECB från och med 4 november över tillsynen av de systemrelevanta bankerna i euroområdet

Banktillsynen är det första steget i den så kallade bankunionen. Till det kommer ett europeiskt krishanteringssystem med uppdrag att omstrukturera eller avveckla krisbanker som träder i kraft 2016. En avvecklingsfond på 55 miljarder euro som finansieras av banker ska byggas upp inom 8–12 år. Planerat är dessutom ett gemensamt system för bankinsättningsgarantier…

Som vi brukar säga här: Ahh, what could possibly go wrong?

Ha en underhållande vecka!

8 reaktioner på ”Veckan som förgick: Vecka 43”

 1. Om man kan bli åtalad för att ha uttryckt att man inte vill vakna till åsneskrik, så borde det väl även gå att åtala Lars Lindström? Är det inte samma lag som gäller? … Kollade precis, lagen om hets mot folkgrupp gäller inte kön. Antar att feministerna tänkte till där…

 2. Med tanke på vad Marika Formgren skriver om att vara konservativ med förvissningen om att att förändringar av kulturen mm. bör ges tid att växa fram organiskt, så tycks det som att det kanske är en alldeles utmärkt med en sådan kulturminister…

 3. Anders Johansson

  Jag funderar på att köpa Andreas Cervenkas bok ”Vad är pengar” som ljudbok. Är det någon som vet om den boken är bra? Den innehåller några av hans viktigaste tidningsartiklar. Är han en bra skribent överhuvudtaget? Jag förmodar att ni inte är ironiska när ni säger att han är en sanningsägare.

  1. Jag skulle rekommendera följande bok i stället: ”Papperspengarnas kollaps : de elastiska pengarnas dårskap och det förestående monetära sammanbrottet”
   av Detlev S. Schlichter.

  1. Och Barack Obama sade något liknande fritt översatt från mitt minne:

   Om du har ett företag, har du inte skapat det utan någon annan har gjort det.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *