Eftersläpande kommentar till valet

riksdagspartiernaValet kom och gick. Sossarna vann och Alliansen förlorade. Än sedan då?

För en anarako-kapitalist var valet föga mer än en återkommande cirkus. Själv röstar jag inte och det är just i valtider som orsaken till att inte rösta blir som klarast. Att rösta innebär att delta och därmed godkänna det styrelseskick vi nu har. Det betyder att man  accepterar det system med vilket ens land för tillfället styrs, det vill säga en enorm välfärdsstat som gör allt till mänskliga rättigheter samtidigt som den söker reglera allt och alla.

Man skulle tycka att libertarianen skulle kunna finna viss tillfredsställelse i den förnedring, för att inte säga prostituering, som politikerna sänker sig till i syfte att fiska röster. Tyvärr är det inte så. Om något ökas ens avsmak av de patetiska slogans med vilka kandidaterna valde att definiera sig själva. Utöver det påminns man också av Friedrich von Hayeks visdom om att det är de sämsta i samhället som ställer upp i riksdagsval. De människor som varken kan eller vill klara sig i den privata sektorn, de som är övertygade om att de vet bättre än alla andra fastän de i själva verket vet minst, de som tror sig representera en högre moral fastän de egentligen är de mest omoraliska som finns. Det är dessa blir politiker och gör vad som helst för att bli invalda till riksdagen. Jo, jag vet att det finns undantag, men de är tragiskt få till antalet.

I politiken talar man ju ofta om höger-vänsterskalan. För att den skalan ska ha den minsta betydelse så måste ändorna vara varandras motsatser. Om yttervänstern är kollektivismens (kommunism, fascism, socialism) tillhåll måste ytterhögern vara individualismens, dvs de som förespråkar klassisk liberalism, nattväktarstat och anarko-kapitalism. Sverigedemokraterna är alltså vänster, inte höger.

Det blotta faktum att man så ofta hör frågan ”är det sist och slutligen någon egentlig skillnad mellan partierna?” säger en ganska mycket. Nyanser kan man säkert skönja, men i grund och botten har de alla samma filosofi:

Ge oss makten så ska vi säga åt dig och alla andra hur de ska leva, för vi vet bäst.

Samtliga partier är för välfärdsstaten, en omfattande sådan. Samtliga partier är för ett fortsatt högt skattetryck och fortsatt demonisering av företagare. De produktivas och framgångsrikas egendom ska ”omfördelas” till respektive intressegrupper. Inget parti talar om personlig frihet eller ens personligt ansvar. Allt ska göras tillsammans enligt konsensusprincipen, vilket i praktiken betyder att skattetagarna kör över skattebetalarna. Vilket samhällsproblem det än är fråga om så är det staten i sin vishet som ska lösa det.

På valfronten intet nytt denna gång heller. I vår är det riksdagsval i Finland. Lär inte bli något nytt då heller.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *