Ett brev till Anna Dahlberg

Hej Anna,

Jag läste nyligen din krönika i Expressen angående högern och vinstfrågan.

I krönikan påstår du att alliansen stod för och implementerade en svensk form av ”anarkokapitalism”, vilket du definierar som ”en övertro på att marknaden kan frälsa alla verksamheter”. Du tar även upp övervakningssamhället som ett bevis för att Sverige under alliansregeringen var ”anarkokapitalistiskt”.

Jag sätter det inom citationstecken, för även om du använder ordet är jag inte säker på att du är medveten om vad det faktiskt betyder. Om du de facto vet vad det betyder måste du hålla med om att det är ett särdeles dåligt ordval, om det nu inte är så att du menar att just den ”svenska” varianten av anarki (dvs avsaknaden av en stat) innebär en gigantisk välfärdsstat, och att den ”svenska” varianten av kapitalism (fri handel, utan statlig påverkan) innebär att mer än 50% av folks arbete tas ifrån dem av staten, och att en hel radda med produkter, tjänster och beteenden är förbjudna att utföra, producera, köpa, inmundiga, etc.

Som du ser möter alliansen varken definitionen på ”anarki” eller ”kapitalism”. Den korrekta benämningen på alliansen är snarare att de stod för och implementerade en sorts statssocialism, vilket då är raka motsatsen till anarkokapitalism.

Med andra ord, om du tyckte alliansregeringen var alltför anarkistisk eller för kapitalistisk, är den verkliga betydelsen av anarkokapitalism både betydligt mer anarkistisk och kapitalistisk.

Vi på Mises Sverige har skrivit ett flertal artiklar i ämnet och du är mer än välkommen att läsa om du är intresserad. Här är några artiklar att börja med:
Behövs staten, av Per Bylund
Liberalismens framtid, av Hans-Hermann Hoppe
Anarkokapitalism, av Per Bylund

Med vänliga hälsningar,

Joakim Kämpe
Redaktör, Ludwig von Mises – institutet i Sverige
www.mises.se

1 reaktion på ”Ett brev till Anna Dahlberg”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *