Veckan som förgick: Vecka 41

Vi sammanfattar vecka 41, 2014. Veckan då vi fick lära oss att bara miljöministern får göra en Romson, om fredspristagaren som vill tvinga på alla världens barn precis samma sak som hon fick pris för att motsätta sig samt om hur man sparar bassängvis med vatten genom att förätta sina behov i duschen. Vi fick även lära oss att Sverige, tack vare alliansregeringen, och helt utan institutets vetskap, redan var anarkokapitalistiskt.

Det var männens fel, igen

romsonÅsa Romson, Sveriges nya miljöminister och vice-statsminister, blev påkommen med att bottenmåla sin dieseldrivna husbåt med en förbjuden giftfärg. Båten släpper dessutom helt ofiltrerat ut bad, disk och tvättvatten (så kallat gråvatten) i Östersjön.

Detta kan så klart tyckas vara hyckleri, att en miljöminister och naturälskare som Romson själv använder produkter och procedurer som hon tycker ska vara olagliga. Det visade sig dock omedelbart att detta hyckleri var skenbart, eftersom Romson skyndsamt hävdade, efter att hon misslyckats med att få bilderna borttagna med hänvisning till copyright, att allt, som vanligt, var vita, medelålders, och (får man anta) heterosexuella mäns fel. Och inte vilka män som helst utan Romsons man och hans kompisar.

Efter detta avslöjande polisanmäldes Romson för miljöbrott, men utredningen lades ner efter att åklagaren tyckte att kemikalieinspektionens hemsida var ”för snårig”. Romson menade dessutom att hon inte var medveten om att det hon gjorde var olagligt, och bad om ursäkt, en taktik hennes undersåtar förmodligen inte kan använda sig av om farbror blå kommer och knackar på.

Det kan dessutom tyckas att det är hyckleri att Miljöpartiet på sin hemsida menar att att man i fall som dessa bör tvätta båten istället för att måla den. Återigen är det dock inte hyckleri, eftrsom det enligt Romson inte fungerar för träbåtar. Hennes träbåt är vidare ett ”kulturarv”, och den gör att hennes vänner ”kan vara med och segla och uppleva skärgården”, och det är väl inte meningen att man inte ska få ha ”ett fritidsliv som är aktivt”. Allt detta är så klart relevanta poänger, och man tycker att det borde få miljöministern att tänka till om sin egen inställning i dessa frågor, men som vanligt får man dock anta att dessa förbud enbart gäller vad som så fint har kallas ”vanliga människor”, och inte de som tillhör nomenklaturan.

Till sitt försvar för utsläpp av gråvatten ursäktades det med att det enbart släpps ut när någon ”använder båten”. Det är i dagsläget oklart hur detta kan anses vara en godtagbar förklaring, och man måste anta att Romsons undersåtar förmodligen inte kan använda sig av denna ursäkt heller, i stil med: ”Jo, jag vet att min bil bryter mot lagen, men den är ju enbart olaglig då jag använder den”.

Romson avslutar hela historien med att poängtera att hon har ett gott samvete och att hon kan leva med det hon har gjort. Det är så klart trevligt för henne att hennes samvete är rent, men hur står det egentligen till med planeten?

För att låna miljövänsterns retorik: Om alla levde som Sveriges miljöminister skulle vi alla behöva ett jordklot var.

Grattis till fredspristagaren Malala

Riktigt trevligt att Fredspriset för ovanlighets skull inte går till en krigsförbrytare, politiker eller annan massmördare utan till en ung kvinna som talar om frihet att få välja sin egen utbildning: 17-åriga Malala Yousafzai från Pakistan. I hennes eget fall handlade friheten att få gå i sin fars privatskola.

Risken är nu bara att hon utnyttjas av människor som inte gillar frihet. Enligt CNBC talade hon redan på sin 16:e födelsedag inför FN och bönföll då Världens Ledare:

Her message to world leaders was that they should introduce “free, compulsory education” for all children across the globe…

Om denna önskan skulle verkställas skulle hon själv kunnat tvingas att gå i gratis talibanskola, som hennes far skulle tvingats betala för med skatt, efter att hans egen skola skulle stängts ner till förmån för obligatoriska alternativ.

Förmodligen tänkte hon inte på det, och det är givetvis inte lätt för en godtrogen 17-åring att förstå hur människor som utnyttjar flickebarn på det viset kan vrida till hennes budskap för att tjäna deras egna ofrihetliga syften.

Sanitära angelägenheter

lead_large
Hög

I en artikel som inleds av en bild med den suggestiva bildtexten ”Dusch” låter Aftonpladdret meddela att några män i vita rockar (läs: forskare) har kommit fram till den fantastiska slutsatsen att om vi inte använder toaletter så går det åt mindre vatten. Eftersom vatten är en fantastisk bristvara, särskilt i Storbritannien där artikeln skrevs, ledde detta omedelbart till rekommendationer om att befolkningen skulle börja urinera i duschen istället för toaletten. Det faktum att toaletter infördes just för att människor skulle kunna göra sig av med sitt avskräde under sanitära former tycks ha gått samtliga förbi.

Denna typ av primitivism inträffar samtidigt som organisationer för internationell hälsa desperat försöker få människor i Indien att sluta med att göra toalett utomhus och istället skaffa vattenklosetter, då utomhus-aktiviteterna leder till frekvent spridning av sjukdomar. Självklart gäller detta bara människor som bor på indisk landsbygd, för i den civiliserade västvärlden så har vi nu uppnått en sådan fantastisk nivå av civilisation att vårt avskräde är fullkomligt ofarligt. Jag rekommenderar därför att vi likt de franska bönder som tröttnat på att EU förstör deras möjligheter till export till Ryssland lämnar av vårt – helt ofarliga – avskräde framför Skatteverket. Huruvida vi likt fransmännen även bör dumpa kronärtskockor samt avsluta med att sätta eld på byggnaden låter jag vara osagt.

Klart är dock att en sådan kampanj på sikt kan spara långt mycket mer pengar och resurser än att kissa i duschen.

Har vi vunnit nu?

Mises Sverige startade i februari 2010, med det uttalade målet att sprida österrikisk ekonomi och libertarianism i Sverige. 2010 råkade även vara det år alliansregeringen vann sitt andra val.

Målet med Mises Sverige var som sagt spridningen av libertarianismens idéer, och vi har aldrig hyst direkta förhoppningar om att få se dem i praktiken, men i en krönika i Expressen skriver Anna Dahlberg att Sverige sedan alliansregeringen tillträdde redan instiftat anarkokapitalism i Sverige! Som bevis för sin tes för hon fram det totalitära övervakningssamhället, som då alltså, ifall någon undrade, är anarkokapitalism par excellence.

Ack att vi här på Mises Sverige motsatte oss alliansen under alla dessa år! Nåväl, om 4 år får vi en ny möjlighet att rösta in anarkokapitalismen.

Bröder och systrar, hennar och hunnar, kampen börjar nu!

3 reaktioner på ”Veckan som förgick: Vecka 41”

  1. Giftfärg och giftfärg? Koppar är inget gift! Dessutom tillförs vattendrag och hav gigantiska mängder koppar helt naturligt årligen. Så det extra tillskottet koppar från färg ger torde vara försumbart. Själv funderade jag på att sätta en koppartråd på nocken för att hålla mossan i schack på hustaket, men avstod då ett åsknedslag skulle kunna blåsa ner taket…

    Dock är det dubbelmoral att Romson själv inte beter sig som hon vill/tvingar andra ska göra. Chefsåklagare Håkan Roswall nedläggning av förundersökningen mot Romsons båtmålning med förbjuden färg, gör det i praktiken fritt att använda dessa färger. Inte ens Romsons bekännelse dög för åtal tydligen…

    Urin är sterilt och det är ”skit detsamma” om det rinner ner i avloppsröret via toastolen eller duschen. I fallet Indien lär det vara ”kabeldragning” de vill ska hamna på rätt ställe. Däremot är det löjligt att man skulle urinera i duschen för att spara vatten. Än värre om man skulle duscha varje gång man måste lätta på trycket…

    Annars en bra artikel!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *