Valkampen rasar – tid för eftertanke

10669369_675199279243553_8934757379826466096_oDet pågår en hysterisk, förljugen och enfaldig valrörelse, och då är det hög tid att fundera över vad som är viktigt i våra liv. Vilka moraliska och etiska värderingar skall vi hålla högt?

Är det demokrati och politik som skall leda oss till att bli goda människor som tar hand om våra närmaste, uppfostrar våra barn och lever ett gott liv? Eller bör det vara så att de regler som finns i alla stora religioner, låt oss kalla dem naturlagar, ger oss bra riktlinjerna för vad som är viktig?

När jag observerar valrörelsen, som en utomstående politisk ateist, får jag  känslan av att jag befinner mig på en liten ö av förnuft omgiven av ett hav av dumhet. Valrörelsen är ett imbecillt spektakel som för närvarande pågår dag in och dag ut.

Aktörerna består av förljugna och makthungriga politiker som lovar både det ena och det andra. Underhållningen levereras av  mainstream-media. På hundratusentals affischer och reklaminslag sprids en enfaldig och idiotisk propaganda. Men det värsta är att jag hela tiden måste tänka: det är vi skattebetalare, folket, som finansierar hela spektaklet. Vi finansierar politikerna, partierna, affischerna, reklamen, presstödet med mera. Allt detta finansieras med skattepengar som staten har tillägnat sig med våld eller hot om våld.

Ett annat fenomen som kommer fram speciellt under valrörelsen är den närmast religiösa tron på demokratin, en gud som tillbes med religiös frenesi. Hela mainstream media deltar i denna väckelserörelse. Folket sugs med och man frågar sig hur det är möjligt att så många kan låta sig bli så fundamentalt lurade. Var finns förnuftet, logiken, den kritiska analysen?

De som inte röstar misskrediteras och kallas för soffliggare och anses vara missanpassade och ”odemokratiska” medborgare. Man vill absolut inte respektera deras åsikter, dvs. att politik och demokrati suger.

I dessa tider bör man således tänka lite djupare och fråga sig vad som är viktig i livet. Vilka värderingar skall styra våra liv och leda oss i livets ofta hårda kamp? Tyvärr är det värderingar som politiken oavbrutet trampar på.

Anarko-kapitalismens viktigaste grundprinciper är: NAP (Non Agression Principle), vilket innebär att man aldrig får starta en aggression, hota med aggression eller tillägna sig egendom genom aggression. Staten bryter eklatant mot denna princip genom att t.ex. med hot om våld driva in skatter, skapa meningslösa lagar som gör att man hamnar i fängelse om man inte följer politikens och därmed statens regler. Lagar och regler bestäms i bästa fall av 51% men de gäller för 100%. Demokrati kan med rätta kallas majoritetens diktatur.

Den andra grundprincipen är respekten för privat egendom. En demokratiskt vald grupp, även om den har en majoritet, har inte rätt att sätta sig över denna viktiga grundprincip, som är kapitalismens och marknadsekonomins bas. Respekten för privat egendom betyder att man inte får stjäla, bedra eller tillägna sig egendom genom konfiskation, vilket staten gör. Respekten för privat egendom är det som har lett till den enorma välståndsökning som har skapats framför allt de senaste 100 åren.

Den tredje principen är voluntarism, det vill säga att alla kontrakt måste vara frivilliga och bör hållas. Pacta sunt servanda fanns redan i den romerska rätten. Respekten för frivilliga avtal är ett viktigt fundament i marknadsekonomin och kapitalismen, och har därmed också bidragit till att skapa välfärd.  Även denna moraliska princip trampas sönder av demokratin och politiken. Det finns inget frivilligt kontrakt mellan staten och medborgarna. Alla är tvungna att betala skatt och alla måste följa de av majoriteten skapade lagarna och reglerna.

Och om nu någon tror att man genom sin röst kan påverka politiken då är man riktig naiv. Den statistiska sannolikheten att påverka politiken med sin röst är att likställa med att bli träffad av blixten två gånger i rad.

Därför håller jag mig utanför valrörelsen och stanna hemma på valdagen.

Jag vill inte legitimera ett utsugar- och förtryckarsystem.

Jag vill inte bli utsatt för politisk propaganda.

Jag vill inte vara med att välja i kampen mellan de bästa demagogerna och underhållarna.

Jag vill inte höra att jag måste fullgöra min demokratiska plikt

Jag vill vara i fred.

Låt mig avsluta med ett gott råd som kan hjälpa dig att stå ut med valrörelsen, detta anti-liberala skådespel: avoid news!

Undvik alla former av nyheter i TV, radio och tidningarna. Prova det ett tag. Man mår bättre, är lugnare, och man missar garanterat ingenting viktigt som påverkar ens liv på ett avgörande sätt. Inte heller vilseleds man eller får en falsk verklighetsuppfattning.

Man kommer likt en stoiker njuta av livet i vetskap om att det jag inte kan påverka skall jag inte bry mig om.

14 reaktioner på ”Valkampen rasar – tid för eftertanke”

 1. Markus Nordstrand

  Huvudet på spiken! Tack för de väl valda orden, i synnerhet ”eklatant”. Var längesen man använde det!

 2. Håller med om att man ska undvika TV, radio och tidningar. Jag ser det som att om man tar del av informationen de delger så har de lyckats med sitt mål. T.ex. om du tittar på TV-reklamerna har annonsören vunnit, eller om du ser partiernas rubriker har de också lyckats. Därför är det flera år sedan jag tittade på TV, lyssnade på radio eller läste nättidningarna. Ibland bläddrar jag i pappersversionen av Metro vid köksbordet och förundras över dumheterna i majoriteten av artiklarna.

 3. Varför inte protestera med att rösta blankt. Om inget parti motsvarar dina ideal, moral, etik eller integritet har du sagt ifrån och tillhör inte gruppen passiva soffliggare.

  1. Det du säger med att blankrösta är att du håller med om att det är ett bra system vi har, men att du antingen inte är insatt och inte vet vad du ska rösta på eller att inget av dagens partier matchar din åsikt.

   ”Passiva soffliggare” är skällsordet demokratitillbedjarna använder, så jag tror det bara tas som positivt att bli kallad för att vara en sådan i frihetskretsarna.

  2. Om du nu inte har annat att rösta för borde du väl rösta på moderaterna. Själv menar jag att dessa inte riktigt uppmärksammar den gröna dimensionen och att de därför behöver miljöpartiet i regeringen. Men ni som inte bryr er om miljön borde rösta på det parti som gjort det möjligt för er att starta och driva eget. Men ni är inte tacksamma! Ni är en bunte röda manipulatörer som vill motarbeta den fina valfrihetsreform vi fått sedan 80-talet och framåt. Studera vad som förändrats! Förr fick man inte sitta på en uteservering efter klockan 18.00! Det var inte bra för moralen! Sovjetiska köer fanns till apotek och post samt till Televerket (i form av telefonkö). Ni gör fel mot frihetens sak som motarbetar och ej tackar för det som gjorts! (Fel som FAS 3 bör ändras men jag ser inte denna modell som något som har något med valfrihet att göra.)

   1. Nya moderaterna = Nya socialisterna

    Så vi ska hylla nya lagar och regler som tillkommer dagligen och innan vi inte fick sitta på uteserveringen så fick vi sitta på uteserveringen. Dessutom är vi nog inte så villiga att hylla den fascistiska reform som kallas för valfrihet.

    Om du inte förstå det Dan, så handlar det inte om att få något som från början har varit givet: frihet. Ingen kan ge en frihet utan bara ta bort den.

    Du börjar bli lite desperat Dan. Gillar inte dina socialistiska uppdragsgivare dina resultat här på mises.se? Du kanske är rädd att hamna i FAS 3…

   2. Om du verkligen hade varit en marknadsvän som velat det bra för företagare och allmänhet i Sverigeså hade du förstått att jag önskar ett marknadsvänligt samhälle, dock ett som är hållbart för framtiden.

    Om vi ska ge oss på den ekonomiska maktstrukturen tror jag vi missar målet: att få pengar till ett hållbart samhälle. Kapitalisternas pengar behövs för att säkra framtiden.

    Men är det inte bättre att soptippen kan bli en resurs för näringslivet? Är det inte bra om sjöar och luft kan behållas eller göras rena? Vi ser en skillnad mellan oss här. Du räknar bara in ekonomiska preferenser i kalkylen. Jag tar hänsyn även till andra preferenser.

    En stat som sköts av marknadsvänliga personer attackerar du som om de vore bolsjeviker. Kom inte och försök slå i mig att du är marknadsvänlig! För det är du inte!

    Du är snarare en socialist som saknar argument. Det retar dig att inte kunna svara. Därför använder du dig av socialistkritikernas argument mot dem själva!

   3. Jag önskar också ett marknadsvänligt samhälle. De marknadsvänliga själarna finns dock inte i Sveriges riksdag.

    En sak som du inte har lyckats förstå är att ett hållbart samhälle tillgodoses bättre av en fri marknad än av en socialistiskt reglerad marknad. Ta en snack med ingenjörer på ABB som var med när ABB gick in i östeuropa när muren föll. De kan berätta om det otroliga slöser med både energi och naturresurser som det socialistiska systemet där stod för.

    Kapitalisternas pengar behövs för att driva företag i framtiden. Fördela dem och mindre företag skapas i framtiden. Det blir dyrare och dyrare och mer omfattande att ta fram nya produkter, så kapitalisterna och företagen behöver mer pengar. Utan äckliga och giriga kapitalister så skulle vi inte en sitta och träta här på mises.se.

    Soptippar används redan som en resurs för näringslivet. Det har redan skett ändan sedan den industriella revolutionen och även ännu tidigare.

    Vi har redan gått igenom på mise.se hur bl.a. sjöar och vattendrag skyddas mot miljöförstöring. Fakta är att markägare klarar det bättre än staten.

    Vilken stat menar du som sköts marknadsvänligt? Jag känner inte till några sådana, så ange gärna den du avser eller de du avser.

 4. Jag gillar att titta på valdebatterna för att de är så urbota dumma. Floskler travas på varandra och de som ställer frågorna lyckas aldrig ställa någon fråga av väsentlighet. Men till vilken nytta ser jag på detta, då det endast höjer blodtrycket? Det måste vara någon form av valdebattsmasochism. Något annat svar kommer jag inte fram till.

 5. Problemet är att utan staten så kommer vägar att förfalla, folk att svälta ihjäl, skolor och egendom att förfalla, kulturen kommer att vissna i landet och ungdomar kommer inte kunna utbilda sig och kanske värst av allt utan staten så kommer folk gå och utkräva hämnd själva och gängkrig, mord, våld,rån. rädsla och olagligheter kommer att råda. Gällande droger så är det en verklighetsflykt och fördummande substans som behöver bekämpas för att folk ska kunna ta hand bättre om problem i samhället. Vad är det för övrigt för fel på media? jag tycker Svt sprider korrekt och objektiv information. så vad man än anser om staten så behövs den för att försäkra sig om att folk ska överleva och att ordning ska ske samt att vi kan få objektiv information ifrån media.

  1. Problemet är att utan staten så kommer vägar att förfalla, folk att svälta ihjäl, skolor och egendom att förfalla, kulturen kommer att vissna i landet och ungdomar kommer inte kunna utbilda sig och kanske värst av allt utan staten så kommer folk gå och utkräva hämnd själva och gängkrig, mord, våld,rån. rädsla och olagligheter kommer att råda.

   För att inte tala om att himlen faller ned, dvärgar och vättar kommer att välla upp ur sina hålor, och hornen i pannan på alla libertarianer blir synliga. 😉

   Förvisso är det precis det du skriver som vi blir inpräntade med via skola och media, men nog kan du väl komma på ett litet argument för detta? Inte minst eftersom det sägs i just ett land där den överväldigande majoriteten av landets vägsträckning är både privat ägd och privat skött (vägföreningar, du vet).

  2. Fasiken, Poes lag igen.

   Vägar = Se Norge
   Svält = Se tidigare århundraden och vad som lades på frivillig välgöranhet
   Skolor = Fungerar fint utan staten
   Egendom = Privatägd underhålls om någon är intresserad
   Kultur = Totalmassakrerad redan, kan bara bli bättre
   Ungdomar = Borde klippa sig och skaffa ett jobb
   Gängkrig, mord, våld och rädsla = Finns redan. Rätt att försvara sig, lokal ordning, slut på centraliserad polisbyråkrati etc. kan omöjligen göra det värre, bara bättre
   Droger = Idiotiskt, men det finns idioter.
   Media = Lika intelligenta som din kommentar. Antingen genialiska eller idiotiska, bestäm själv.

   Objektiv information. Okej, jag ger upp. Läst Kant?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *