7 idiotiska ursäkter för att inte rösta

Förstör den med eldEnligt Nyheter24 är man en idiot om man inte röstar. De listar sju ursäkter som de tycker är definitivt idiotiska. Tänkte jag kunde bidra med mina personliga ursäkter till att avstå att delta i valet av härskare för de kommande fyra åren. Hära:

1. Jag kommer att ha eldat upp mitt röstkort.

Ja, jag vet att man kan beställa ett nytt och att man egentligen inte ens behöver det. Det är inte poängen. För den som vill vara med i gemenskapen av röstkortsbrännare har vi ett event:Röstkorten brinner i septembernatten

2. Jag har ändå ingen möjlighet att påverka via min röst.

Det vore toppen om alla tänkte så! Det finns en vits med att ha ett val – vitsen är att den härskande klassen skall kunna kontrollera hur många undersåtar som fortfarande inte tänkt igenom vad systemet går ut på.

3. Jag vet vad partierna vill.

De vill ha kontroll över statens våldsapparat för att utöva makt över andra. Jag vill inte att de skall ha den makten och att då rösta vore ett svek mot mig själv.

4. Jag vet var jag ska gå och orösta.

Det blir någonstans där jag trivs att vara. Antagligen hemma vi grillen. Det är otäckt att tänka på alla som går och röstar för att de vill tvinga på andra sina egna värderingar. Då är det skönt att ha fast mark under fötterna och familjen tätt intill.

5. Röstsedeln för inget parti är ingen röstsedel.

Den tänker jag använda. Inte för att det spelar någon roll. Se ursäkt 2.

6. Det spelar ändå ingen roll.

Demokrati må betyda folkstyre, men det vi har är politikerstyre. Vad jag än röstar på kommer det politiker till makten. Jag avskyr politiker.

7. Jag kommer vara för nykter för att rösta.

Har man än gång skakat av sig skolans och medias indoktrinering är tillnyktringen permanent. Om man ser nyktert på politik inser man att Thomas Sowel har rätt: Politikerna försöker inte lösa våra problem, de försöker lösa sina egna. Deras största problem är att bli valda. Lyckas de med det kommer deras näst största problem att bubbla upp – att bli omvalda. Vad de än må ha för problem på tredje plats är det oviktigt i jämförelse med problem ett och två.

12 reaktioner på ”7 idiotiska ursäkter för att inte rösta”

 1. Passa på att inte rösta, i en snar framtid kan det vara olagligt. I Australien bötfälls man och i Brasilien måste man fylla i en s.k justification form om man vill slippa rösta.

  1. Ja, då får vi väl se framemot när det i Australien kommer att heta att rörstvägrarböterna har blivit en betydande inkomst för staten.

 2. Alexander Mattisson

  Hur hade ni tänkt att förändra samhället annars? Det blir förvisso ingen större skillnad om alliansen eller rödgröna styr, men det finns små detaljer som antagligen berör även er som ni ”går miste” om? Man kan alltid välja mellan dåligt och väldigt dåligt.

  1. Alexander,

   Med risk för att tillskriva någon här en åsikt som de inte har använder jag ändå ordet ”vi”.

   Vi anser att man inte har rätt att tvinga andra att lägga resurser på sådant vi själva värderar. Att rösta är att säga just: ”Alla ska lägga sina resurser på det som jag anser bäst”. Vi tycker alltså att det demokratiska förfarandet som sådant är omoraliskt. Därmed vill vi heller inte vara en del i det om vi inte måste.

   Det finns många sätt att förändra samhället. Man kan vara med och förändra attityder hos människor i sin närhet. Vara en god person. Göra ett gott arbete.

   1. Helt fel! Din röst betyder ”så här tycker jag!”, andras röst ger uttryck för deras önskningar. Det är en missuppfattning att man med sin röst vill ha andra att rösta likadant. Då kan man ju ersätta demokratin.

   2. Har du tänkt någon gång på att vid val talar partierna bara om en pyteliten del av vad de vill? Hur många lagar stiftas mellan två val som de aldrig har nämnt med den minsta illa suck? En del lagar stiftas efter en nyck (motion) från någon riksdagsledamot som personen aldrig har berättat om för någon röstande om att riksdagsledamoten ska föreslå.

    Det kan således inte påstås att en röst skulle vara någon form av åsikt om vad en tycker eftersom det i en rösten ingår en massa åsikter som en inte har den minsta aning om.

   3. Vill du veta vad du röstar på har du att sätta dig in i vad partierna står för. Det är svårt att bara utgå ifrån valfläsk i valtider. Sådant lyssnar jag inte på. Jag röstade två veckor innan valet.

    Det gagnar marknaden att det finns bra kommunikationer. Allt är dock inte marknad. Det finns bostadsområden också.

    Därför anser jag det viktigt att befolkningen får säga sitt exempelvis rörande kommunikationernas framtida dragning. Olika sätt att göra kommunen attraktiv kan leda till olika vägval. Då tar personer och partier ställning för olika alternativ och propagerar för dessa. Det är demokrati. Det hade blivit något annat om det rikaste företaget fått välja. Det är inte säkert det alternativet som gynnar marknaden som helhet.

    Vilka ska döma i våra domstolar? Ska det vara en sluten grupp statsanställda byråkrater som ska bestämma detta och ge uppdrag åt de som haft lugnast uppväxtförhållanden eller ska kandidaternas förmåga att avgöra saker, kunskaper om rätten m m, underställas folkets prövning och val? Det sistnämnda är demokrati. Det förstnämnda är ”vi vakar över köttgrytorna-krati”.

    Det är också angeläget att skaffa sådana algoritmer för marknadsinvesteringar att ett grönt investeringsalternativ röner ett högre förräntningsvärde än alternativen. Detta ser jag som något härlett ur människors handlande sedda som axiom. Alltså: Mises’ praxologi ger mig rätt.

 3. Lite humor angående ämnet, speciellt sista meningen.

  ”Eller folk som säger att de inte är nöjda med något av alla partier. Snälla finns det inget som var bra nog eller värda att rösta på? Fanns det inte ens någon som var nära ditt ideal? Om du ska sitta och vänta på det perfekta så gå och gör det själv för vi är alla människor och vi tänker på olika sätt. Du är unik och om ingen gör det du tänker så gör det själv och visa världen, men rösta så länge åtminstone på de som kämpat för att få sina tankar hörda.”

  http://www.direktpress.se/sodra_sidan/Asikt–debatt/Vad-uppnar-man-med-att-rosta-blankt/

 4. Dan! Det går inte att sätta sig in i vad partierna tycker. Till partiernas program eller andra tryckta tyckanden tillkommer de enskilda medlemmarnas syn på varje fråga. Dessutom har du kanske aldrig lagt märke till den opportunism politiker lider av.

  Men den lilla information de ger räcker för mig att konstatera att inget parti i riksdagen kvalificerar sig för att rösta på. Alla partier i riksdagen har ingen som helst plan för att öka företagandet i landet. De har ingen plan för en bättre skola. De har ingen plan för en bättre sjukvård. De har inte ens den minsta lilla plan för ett sunt ekonomiskt tillstånd i landet.

  Vad du missar helt och hållet på mises.se är att inge här förespråkar företag som får göra vad de vill, vilket du tycks tro. Tror du att frihet är lika med företag som får göra vad de vill mot folk och fä, då bör du nog sätta igång och läsa igen alla artiklar här på mises.se. Kan du inte ens se att på mises.se ogillas i allra högsta grad samarbeten mellan staten och företag.

  Jag vill inte att en enda bank ska räddas av staten via stulna pengar. Och vilka är bankernas bästa vänner? Socialister. Vad är bankernas värsta fiende? Den fria marknaden.

  Hur rättsskipning ska gå till utan statliga domstolar är det absolut minsta bekymmer vi behöver tänka på. Vill du argumentera för staten, använd då inte domstolar som exempel eftersom det är det enklaste att lösa utan en stat. Eller har du kanske missat att det i avtalsrätt går att bestämma om tvistlösning utan domstolar. Även brottsmål kan lösas civilt. Det finns redan färdiga lösningar för det som kan ta över statens brottsmålsdömande.

  1. Göran, politiker kan inte ha denna plan! Det är människorna som ska komma med planen för sina liv! Du kräver socialism av regeringen samtidigt som du just angriper politiken för att vara socialistisk. Du motsäger dig. Du kan inte både mena att politiker ska fixa bra företag och bra skola och sedan mena att det är företagen som ska göra det.

   Vi behöver staten för att den fria konkurrensen ska vara möjlig. Då är det viktigt att välja folk med erfarenhet från näringslivet och som är besjälade av att marknaden ska fungera och gagna människor.

   Banker som inte sköts bra ska lämna marknadsandel till de som är bra. Det är de som gjort vårdslösa kreditbedömningar som ska betala tillbaka ev. räddningsinsatser. Den som är dålig ska inte få marknadsandelar av den som är bra. Men man bör tänka på låntagarna och näringslivsklimatet varför en buffert kan vara bra som gör det möjligt att omstrukturera så att dåliga banker försvinner utan att det uppstår panik.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *