Häxprocesser dödar människor!

Häxa2En ofta talande termometer på ett samhälles moraliska medvetenhet är rubriksättningen i dess mest lästa tidningar. I detta fall är det rubriceringen av en artikel relaterad till den misslyckade drogpolitiken i Aftonbladet som kan fånga en kulturkritikers intresse med följande konstaterande: ”Drogpolitiken dödar människor”.

Nya förhållningssätt och perspektiv på drogkriget än den ännu rådande förbudsmentaliteten är förstås mer än välkomna. Vi kan dock inte låta bli att anmärka på det lustiga och på samma gång lite tragiska i sensationaliseringen av självklarheter.

Konsekvensen av lagstiftning är – i förlängningen – alltid ett dödshot.

Innehav och bruk av vissa örter var ett centralt inslag i de medeltida häxprocesserna och bestraffades med döden genom bränning på bål. Nu har kyrklig auktoritet förbytts i statlig och bålet nominellt ersatts med fängelse. Men den som en gång ertappats med ”fel” örter och motsätter sig åtal står lika hjälplös nu som då.

Så visst, häxprocesser dödar människor, och det är väl gott så att vi har börjat inse detta – även om det fortfarande måste framhävas som en sensation. Dags att rädda några stackare från elden – innan de brinner upp.

26 reaktioner på ”Häxprocesser dödar människor!”

 1. Konsekvensen av lagstiftning är – i förlängningen – alltid ett dödshot.

  Varför är du förvånad över att folk i gemen inte känner till denna självklarhet? 🙂

 2. För att inte tala om rusdrycker eller köpesex som är fullt lagligt 4 (fyra) futtiga kilometer från min husknut, men repression råder om man har oturen befinna sig på ”fel” sida av Karl XI:s gamla Järnridå. I samma lokala stadsområde.

  Man måste väl nästan jobba på en tidningsredaktion för att inte inse, att detta bara gynnar den svarta marknaden?

 3. Roligt att en sådan artikel får dyka upp på AB, men å andra sidan så är det fortfarande beklämmande vilka otroligt mjäkiga förslag som ges. Inse att ingen form av drogrelaterad brotts- och dödsstatistik kommer att bli bättre förrän folk börjar kräva riktig legalisering av alla droger. Heroin först och cannabis sist om det krävs en viss följdordning, cannabis har trots förbudet inte utvecklats till någon monsterdrog likt crack och krokodil.

  1. Cannabis förbudet har definitivt bidragit till utvecklingen av på papperet lagliga men direkt farliga alternativ under samlingsnamnet ”spice”, rör själv inte skiten med tång efter att ha blivit bjuden ett par gånger men tror det finns många som inte vet bättre och tror det är likvärdigt med cannabis.

   1. Att människor letar efter lagliga substitut då substans X görs olaglig är, när det kommer till kritan, bara en naturlig följd av förbudspolitiken. Samma sak inträffade under alkoholprohibitionen. Det är rent av så att så gott som alla erfarenheter från den epoken kan appliceras på dagens situation. Jag är överraskad att förbudsförespråkarna inte lider av kognitiv dissonans på¨grund av detta.

 4. Vad har staten med att göra om folk brukar typ hasch hemma? Inget, enligt mig. I detta land är det helt sjukt. Om staten kommer på dig med att ha 1 gram hasch eller liknande får du böter på ca 2500 spänn, varav 500 ska gå till brottsofferfonden(sic)! Vem är brottsoffret?

  Nu är inte jag någon haschbrukare och talar inte i egen sak. Dock testade jag tre ggr för 42 år sedan. Första var riktigt behagligt, allt blev roligt. De två andra märkte jag ingenting av. För min del skulle jag odla själv om jag vore inne på det. Gissar att man kan få vad skit som helst illegalt.

  Heroin är en av de värsta/skadligaste drogerna säger frugan och jag tror henne eftersom hon jobbar professionellt med att hjälpa sådana missbrukare. Ett enormt beroendeframkallande nedåttjack, och de flesta brukare dör i förtid, säger frugan.

 5. Apropå droger, så vågar jag inte ta dem, då jag är en extrem logos-person. Om jag skulle prova vore förmodligen uppåttjack eller psykodelika vara det enda. Inte med mig lös, utan med flera personer som skulle ta hand om mig, ifall experimentet gick åt skogen…

 6. Ett enkelt verktyg för att vitalisera legaliseringsdebatten torde vara att påstå att förbud mot t.ex. cannabis är ett modernt uttryck för rasism i någon form. Både khat och cannabis är ju exempel på droger som är särskilt vanligt förekommande hos vissa grupper av religiösa- och kulturella skäl.

  Med kränk, ras- och jämställdhetskortet tycks det inte finnas några gränser för vilka tokiga slutsatser som folk kan tänka sig att sluta upp bakom, så varför inte använda dem konstruktivt för en gångs skull?

  1. Daljunkern : Är det där det som kallas ”counter-politics”? Eller kanske ”counter-politisk-korrekthet”?

   På samma sätt som Molyneux i en av sina tidiga podcasts argumenterar för att man skall djävlas med staten genom att kräva sin rätt att gifta sig med en struts, kan jag till fullo stödja att använda statens känslo-argumentation mot den själv.

   1. Det kan tänkas fungera, men staten kommer att ändra på sina lagar så att det inte går att gifta sig med en struts om de anser att det blir ett problem.

    Utan att gå in på detaljer så satte jag en gång i tiden en myndighet i detta land i sådant arbete att de faktiskt skrev till regeringen och bad dem ändra på lagen för att hindra min terrorisering av myndigheten. Och tro det eller inte, men lagen ändrades.

  2. Det finns en klar koppling till folkhälsa och rashygien.

   I Sveriges föregångsland härvidlag, var rusdrycksförbudet (som kriget mot drogerna sprungit ur) delvis ett nationalistiskt försök att ”amerikanisera” USA, och ett uttryck för en liknande inre klyvning som den som samtidigt höll på att slita sönder Weimartyskland mellan ”kultur” och ”civilisation” och mellan öst/väst, och förde det mot nazismen.

   Det var uttryckligen riktat mot östkustens kosmopolitiska kultur och invandrarnas dryckesvanor och ett försök att bevara Arkadien.

   Finns det någon litteratur som tar upp om strävandena i Sverige för att införa ett alkoholförbud var ett nationalistiskt försök att ”försvenska” Sverige, som det var i USA?

   1. Försökte posta ett citat ur Lubbe Nordströms berömda ”Lort-Sverige” som visar på en liknande inre konflikt i Sverige som dem mellan öst/väst i USA och Tyskland, men av någon anledning vägrar sidan spara kommentaren, så länge det (korta) citatet finns med.

    Har råkat ut för samma sak flera gånger tidigare här på Mises.se 🙁

    Vad är fel på kommentarsfunktionen här?

   2. Ett knep är att klistra in texten i programmet anteckningar/notepad/motsvarande, alltså en primitiv texteditor. Och sedan kopiera texten därifrån. Då försvinner de flesta specialtecken som olika program kan ha lagt till.

   3. Texterna har inte innehållit specialtecken. Det har även hänt när jag skrivit en kort kommentar med egna ord, utan att citera.

    När jag klickar på ”skicka” får jag inget felmeddelande om att det hamnat i något filter, det sparas bara inte.

 7. Viljan till rusdrycksförbud var i Sverige mycket ett folkligt projekt.Frikyrkorna och nykterhetsrörelsen låg i täten för det.De flesta politikerna och de bildade människorna i städerna var emot det.

  1. @ Sven

   Men det blev ju regionerna som saknar uppsvenska frikyrko- och nykterhetstraditioner, som avgjorde folkomröstningen.

   Därav min fundering om det var en liknande inre konflikt som i USA, och samma nationalistiska strävan.

 8. I USA lär dåtidens mest läste författare Jack Londons roman John Barleycorn (John Finkelman) haft stor betydelse för förbudet
  Det var också främst kvinnorna i USA som drev på att det skulle bli rusdrycksförbud.
  Samma förhållande var i Sverige.Det var skilda röstsedlar för män och kvinnor i rusdrycksvalet och kvinnorna röstade mycket mer för förbud än männen
  Samma förhållande råder också nu för tiden när det gäller förbudsfrågor.

  1. @ Sven

   Det är intressant att kvinnorörelsen utvecklats ur frikyrko- och nykterhetsrörelsen.

   http://www.can.se/sv/Tidskriften-AoN/Genus/Den-tredje-vagen/

   Likaså att feminismen i dag är stark i norra Skandinavien där det finns starka frikyrko- och nykterhetstraditioner, men svag i södra, där frikyrklighet och nykterism aldrig fick starkare fotfäste.

   Men Sveriges puritanska arv blev en grundbult för folkhemsstaten, och det är intressant att se t.ex. de hårda ord som riktades mot skåningarna som inte delade detta arv (och avgjorde folkomröstningen om rusdrycksförbudet), i Nordströms ”Lort-Sverige”.

   De ”är så slöa och loja, att ibland blir man alldeles rasande” och ”snuskigare och mer ouppfostrade än folket i något annat landskap i Sverige”.

   ”Förklaringen är, att den sociala rörelsen i Skåne aldrig föregåtts av någon ideell rörelse som i Sverige, där nykterism och frikyrklighet först uppfostrat folket till självtukt, självansvar och självrespekt. Därför saknas allt dylikt i Skåne. ”

   Etc.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *