Vad var Hayeks verkliga åsikt om praxeologi?

mises-hayek2Som vi nämnt tidigare här på bloggen uttalade FA Hayek att Mises metod, eller mer specifikt att nationalekonomisk vetenskap är strikt deduktiv och således a priori, var en ”överdrift”. Dessutom gjordes detta uttalande i förordet till Mises självbiografi, som publicerades av dennes änka året efter Mises gick bort.

Det kan (antagligen med rätta) tyckas vara ett övertramp från Hayeks sida. Men bortsett från detta så ger det en inblick i hur Hayek tänkte kring metod och ekonomisk vetenskap. Vad menar han egentligen med att kalla Mises praxeologi för en ”överdrift”? Om man läser Hayeks uttalande noga tillsammans med dess kontext så framträder en inte alltför lustig bild av den österrikiske nobelpristagarens syn på ekonomisk teori. Jag utvecklar resonemanget på min blogg Economic Reasoning i inlägget Theory, Exaggerated or in Moderation?

(En version av det här inlägget har också publicerats på Mises Economics Blog.)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *