Stå upp för vad du tror på

Sophie_Scholl_portrait”Den verkliga skadan görs av de miljontals människor som enbart vill ’överleva’. De ärliga människor som bara vill bli lämnade ifred. De som inte vill att deras pyttiga liv ska störas av något som är större än dem själva. De som inte väljer sidor eller kämpar för något. De som inte mäter sin egen styrka eftersom de är rädda att det kommer att blottlägga deras egen svaghet. De som inte vill skapa vare sig vågor eller fiender. De som menar att frihet, ära, sanning och principer enbart är saker man hittar i böcker. De som lever pyttigt, parar ihop sig pyttigt, dör pyttigt. Det är det reduktionistiska sättet att leva: om du håller saker pyttiga kan du kontrollera dem. Om du inte gör något väsen av dig kommer liemannen inte att hitta dig. Det är endast en illusion. Även dessa människor dör, dessa människor som knycklar ihop sin själ till en liten boll så att de är säkra. Säkra!? Från vad!? Livet balanserar alltid på gränsen till döden; trånga gränder leder till samma platser som breda avenyer, och ett litet stearinljus slocknar precis på samma sätt som en flammande fackla. Jag väljer mitt eget sätt att brinna. Stå upp för vad du tror på även om du står ensam.”

Citatet har tillskrivits Sophie Scholl som tillhörde den anti-nazistiska motståndsgruppen Den vita rosen. Dess giltighet har dock bestridits, men oavsett är det ett citat som jag kände var värt att dela.

1 reaktion på ”Stå upp för vad du tror på”

 1. Det finns ju en kort devis som sammanfattar detta: Stå på dig, annars gör någon annan det!

  Det finns t.o.m. en bok med den titeln, men har inte läst den. Däremot kan jag i sammanhanget rekommendera en bok som numera finns tillgänglig gratis (http://zrajm.org/nerd/makt_som_hobby/makt_som_hobby.html): ”Makt som hobby” skriven av matematikern Tönis Tönisson. Där finns mycket smått och gott, och för den med dåligt självkänsla rekommenderar jag särskilt avsnittet om självsuggestion. Finns under rubrik: ”Tekniken för systematisk självsuggestion”.

  Observera att gratisversionen är OCR-inläst och det finns en del fel kan jag konstatera genom att jämföra med originalet, samt enstaka konstigheter.

  Jag har originalutgåvan (1978) och läste den redan samma år den kom ut. Finns numera att köpa som nyutgåva med tillägget ”konsten att bli förklädd gud”, vilket jag finner något töntigt.
  Originaltillägget till titeln var ”Konsten att flyta ovanpå”.
  Kan även rekommendera författarens bok ”Högre matematik för poeter och andra matematiska oskulder”, men den är utanför ämnet här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *