019: Spara och Slösa

I öppet trots mot modern ekonomisk teori är sparande ännu en förutsättning för ekonomisk utveckling. Det är dessutom ett sätt att skapa ekonomisk trygghet för individer och samhällen. Efter lite ekonomisk teori på ämnet diskuteras olika sätt att spara rent praktiskt. Enär valtider närmar sig vigs givetvis även en del tid åt att narras med politiker.

13 reaktioner på ”019: Spara och Slösa”

  1. Röstkortet för EU-valet kan man lägga på grillen istället. Jag tänker göra det och filma och lägga ut och se vad jag får för reaktioner.

    1. Vi skulle kunna utse en ”bränna-röstkorts-dag” och så samlas vi på en plats denna dag och bränner våra röstkort tillsammans. Tyvärr kan jag inte delta då jag redan slängt bort mitt EU-röstkort. Det gick direkt från dörrmattan till att rivas i bitar och rakt ner i papperskorgen.

      1. Jesper Klein

        Låter faktiskt som en utmärkt ide. Alternativt så laddar var och en upp sin egen video, där det mest kreativa bidraget vinner något pris? 🙂

  2. Reagerade lite på att nationalsocialism betecknades som en vänsterideologi.

    Det var konservativa som införde den så kallade katedersocialismen i Sverige på 1800-talet.

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Katedersocialism

    Det var också konservativa som lanserade folkhemmet, och gjorde bruksorten – dessa små sedan århundraden isolerade enklaver i de uppsvenska skogarna präglade av patriarkal trygghet och kontroll – till en politisk och ideologisk symbol. Hela Sverige skulle göras till en bruksort i jätteformat.

    1. Halsingen : Det skall ärligt sägas att jag har problem med kategoriseringen av nationalsocialismen. Å ena sidan är det alldeles uppenbart att det är socialism som förespråkas, men inte marxistisk eller egalitär sådan. Å andra sidan så är det också tydligt att nationalsocialismen i någon mån försökte vara konservativ i sina uttryck, och stå som motpol till bolsjevismen. Bolsjevismen/marxismen var internationell, nationalsocialismen nationell.

      Att svenska konservativa fanns bakom såväl folkhems-idén som skolan som uppfostrings-anstalt har jag blivit medveten om. Detta är ju tyvärr ett av konservatismens (felaktiga) svar på industrialiseringen och det framväxande proletariatet. 18- och 1900-talets ideologier är ganska röriga, om jag skall vara ärlig.

      1. Jag ser det mer som en vänsterkant som har en höger- och vänsterflygel som bråkar med varandra.

        Bäst tycker jag är att dela upp skalan i total frihet till höger och totalt förtryck till vänster och placera de politiska ideologierna efter den.

      2. Fast varför ska ha en höger-vänsterskala överhuvudtaget? Det är att låta meningsmotståndarna definiera spelplanen.

        För eller mot våld är inte en fråga om huruvida man är radikal eller konservativ. Man kan ha konservativa kulturella värderingar och vara mot våld och man kan ha radikala kulturella värderingar och vara mot våld.

        Att försöka definiera om höger-vänsterskalan leder bara till förvirring.

  3. Ang höger- och vänsterideologier; vad sägs om liberalism/indivualism till HÖGER och socialism/kollektivism (etatism) till VÄNSTER.
    Då hamnar alltså konservatismen i MITTEN, inte som Hans nämner i programmet, till HÖGER.
    Tack för ert fina arbete; en fröjd att få njuta dess frukter!

  4. Mark Thonrton sa det bra på Tom Woods Show.

    ”Hatgrupper är alla grupper som dom Proggresiva Hatar!”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *