En tredjedel kvar av insamlingen!

Mises-thumbs-upTack vare alla vänliga och frihetsälskande själar som har donerat pengar till insamlingen har vi nu nått två tredjedelar av vårt mål: 40000 av 60000! Det är en fantastisk siffra och vi är väldigt glada över att det finns så många som är villiga att stödja detta projekt!

En av våra läsare undrade varför vi valde att översätta just Mises ”Human Action”. Svaret är enkelt.

”Human Action” är ett av de allra viktigaste ekonomiska verken som någonsin har publicerats. Den lade grunden till den praxeologiska vetenskapen och det är den bok som på allvar startade den Misesianska gren av Österrikisk ekonomi som Rothbard och andra sedan byggde vidare på. Den är således ett avgörande verk för den Austro-libertarianska rörelsen, och till råga på allt en fantastisk bok som är ett måste att läsa.

En av de mest häpnadsväckande sakerna med Mises är hur otroligt konsekvent han var genom hela sitt verksamma liv. Från sina tidiga verk till de allra sista ändrade han väldigt sällan sin uppfattning, om ens alls. I sin uppsats ”Two Types of Mind” särskiljer Hayek mellan två olika typer av sinnen: mästaren och virrpannan (eng. Master/Muddler). Medan Hayek placerar sig själv i den senare gruppen tillhör Mises utan tvekan den första. Hayek går till och med så långt att han upphöjer Mises till samma status som Voltaire, Montesquieu, Tocqueville och John Stuart Mill. En sorts tänkare som i bästa fall dyker upp en gång per generation, och ingenstans är detta mer tydligt än just i ”Human Action”, som samlar alla Mises vetenskapliga bedrifter i en och samma bok.

I dagens värld som består av diverse pseudointellektuella som söker etablissemangets favör sticker Mises ”Human Action” ut som en sann intellektuell bedrift. Den må vara skriven för 65 år sedan, men den är fortfarande lika aktuell, och dess lärdomar viktigare än någonsin.

Det återstår ännu 30 dagar av kampanjen. Även om vi har kommit två tredjedelar på vägen har vi lång väg kvar innan vi är i mål. Det är inte försent att vara en del av denna historiska händelse. Hjälp oss nå hela vägen fram!

12 reaktioner på ”En tredjedel kvar av insamlingen!”

 1. När den här insamlingen är klar skulle jag väldigt gärna vilja skänka pengar till en liknande insamling för ”Economics in One Lesson”. Sossarna på mitt jobb är tyvärr alldeles för dumma för att läsa ”Human Action” men Hazlitts något mer lättsmälta bok kanske skulle falla dem i smaken.

  1. Hej Robin,

   ”Economics in One Lesson” finns faktiskt redan översatt till svenska, under den något osexiga titeln ”Sunt förnuft i nationalekonomi”: http://libris.kb.se/bib/889641

   Det är en alldeles utmärkt introduktion annars. Har inte läst den på svenska så kan inte svara för hur bra översatt den är. Dock verkar den ganska svår att få tag på.

 2. Jesper Klein

  Fan att man är pank student…Skall försöka panta alla mina pet-flaskor så kanske det blir några 100-lappar trots allt. Bra initiativ förövrigt!

 3. 100 årsdagen av statens konfiskerande av alla bankers guldreserver, fiatvalutans införande, borde uppmärksammas nu i augusti.

 4. Jag tycker förresten att det är extremt inskränkt av mises.se, och ovärdigt deras namn, att blockera mig från forumet för att jag kritiserat Ber Bylunds påstående att det vore libertarrianskt med lönnmord, därför att beställaren och lönnmördaren ingår ett ömsesidigt friivlligt avtal med varandra (tänk inte på den som mördas liksom…)

  Jag stödjer ingen organisation som påstår att mord är en tjänst som handlas på fria marknader och som censurerar all kritik mot det påståendet.

  1. Egensinnig : Fria kontrakt är libertarianska. Mord är motsatsen till libertarianskt eftersom det är en våldshandling (ej självförsvar). Uppenbarligen finns det ingen libertarian som stödjer lönnmord, det säger sig självt. Huruvida själva kontraktet är en libertariansk konstruktion då det är frivilligt eller en olibertariansk sådan då det åsyftar att begå våld är meningslöst ordvrängeri då ingen libertarian någonsin skulle stödja lönnmord. Libertarianismens grundkärna är icke-aggressionsprincipen.

   Den här typen av nonsensartad debatter håller man sig lämpligen ifrån, om man inte vill hamna tillsammans med barnätarliberalerna. Varför du blivit blockerad på forumet vet jag inte, men jag kan höra mig för. Jag tvivlar på att det var för att du sa att du var emot lönnmord……

   1. ”Kryptoanarkister” har förespråkat/förespråkar s.k. ”assassination markets”, eller ser dem åtminstone som en möjlig följd av stark informationskryptering:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Cyphernomicon

    Författaren av detta långa dokument tar upp vad han ser som både positiva och negativa implikationer av en sådan marknad. Det är bitvis skrämmande läsning, men tanken att använda det som en form av försvar är intressant.

    http://www.cypherpunks.to/faq/cyphernomicron/toc16.html

    Rent generellt är dokumentet en teoretisk genomgång av den ultimata agorismen, där det skulle bli helt hopplöst för politiker att försöka styra över den som inte vill bli styrd.

 5. Per Bylund förespråkar att det är fri marknad att var och en ömsesidigt frivilligt anlitar sina egna torpeder för att med våld tvinga andra att lyda dennes order. Det är så Per Bylund definierar vad ett rättsväsende är, somligas ömsesidigt frivilliga handel med våldstjänster mot tredje part. Och det är ju exakt det som en stat är!!!

  Det är tråkigt att mises.se blockerar all debatt om detta ämne. Särskilt som Ludwig von Mises själv inte alls stod för det som Per Bylund agiterar för.

  1. Du är inte alls blockerad från forumet.

   Jag antar således att du har problem att logga in i forumet? Du kan maila mig ditt användarnamn, felmeddelande osv. så kollar vi upp varför du inte kan logga in. Maila joakim.kampe at mises.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *