Vi lagar Valkompassen

valkompassNu har vi kommit till den välsignade årstid då tidningarna börjar sprida valglädje omkring sig. Vi provade SvD:s Valkompass för att få veta vad vi tycker och för att få vägledning om vilket av de åtta socialdemokratiska partierna vi bör rösta på. Måste erkänna att vi kände oss lite instängda i frågorna då alla svarsalternativen var av typen ”Ska staten vara blå, gul, grön eller röd?” Vi saknade mer nyanserade alternativ som ”Lägg ner omedelbart”. Enligt spelreglerna ska alla frågor besvaras med något av följande fem svar:

 • Instämmer helt
 • Instämmer delvis
 • Delvis emot
 • Helt emot
 • Ingen åsikt (får man ha i max tre frågor)

Här nedan följer en reparerad version av valbarometern. För varje fråga presenteras ett lite mer frihetligt svarsalternativ.

1. Staten ska överta huvudansvaret för skolan.

Nej, inte heller ska kommuner, landsting eller någon annan byråkratorganisation ”ansvara för skolan”. Skolplikten ska avskaffas, liksom skattefinansiering, och statliga läroplaner. De föräldrar som vill ha sina barn i någon form av skola (torde vara majoriteten) väljer skola, lärare, pedagogisk inriktning och värdegrund i enlighet med familjens egen filosofiska och religiösa övertygelse.

2. Monarkin ska avskaffas.

Behöver inte avskaffas. Samma som med skolan: Den som vill ha den betalar för den (idag ca 15 kr per invånare och år). Samma med regering och riksdag: Den som vill ha betalar för det. Men om monarkin nödvändigt ska avskaffas bör man först avskaffa riksdag och regering emedan dessa institutioner är betydligt skadligare och dyrare i drift för samhället.

3. Sverige ska tillåta licensjakt på varg.

Ska ”Sverige” tillåta en begränsning, dvs. licensjakt? I en fri värld respekt för ägande en grundpelare. I en sådan får man självklart jaga villebråd på sin egen mark, inklusive varg, kronhjort och kronofogdar. I en ofri värld bestämmer andra vad man får göra på sin egen mark. Frågan bör istället lyda: Ska ”Sverige” respektera äganderätt?

4. Hårdare straff krävs för att motverka brottslighet.

Absolut, alla politiker bör i enlighet härmed låsas in på vatten och bröd tills de betalat tillbaka allt vad de har stulit från undersåtarna. Därefter torde de vara mogna att överge brottets bana och skaffa hederlig försörjning. Ett stort problem är förstås definitionen av brottslighet. En bra början vore därför att riva ut de 99 procent av Svea Rikes lag som baserar sig på omvänd moral; bort med allt som klassar fredliga handlingar som brott, och bort med allt som legaliserar kriminella handlingar under benämningen ”offentlig administration”.

5. Kärnkraften ska byggas ut.

Ingen aning. Konsumenterna bestämmer genom att rösta med plånboken. Om kärnkraftverken har råd att betala investeringar, försäkringar för olyckor, kostnader för förvaring av uttjänt bränsle, forskning/utveckling, utbildning, etc. och fortfarande kan göra vinst på producerad elkraft så ska det inte finnas några hinder för deras verksamhet. I en ofri värld är det politiker och producenten som bestämmer. I en fri värld är det konsumenten som bestämmer.

6. Föräldraförsäkringen ska i lag delas lika mellan föräldrarna.

Det ska inte finnas någon våldsfinansierad föräldraförsäkring. Den är ett verktyg för det slags politisk manipulation som kallas ”familjepolitik”. Folk ska givetvis behålla alla sina intjänade pengar och kan därefter själva välja vem som ska fostra barnen, var och hur länge. Den som inte har några barn ska inte tvingas betala för andra. I en fri värld är det osannolikt att riktiga försäkringsbolag skulle erbjuda ”föräldraförsäkring”, risken för att bli förälder skulle antagligen överlämnas till att hanteras av parterna själva.

7. Värnskatten ska avskaffas.

Instämmer helt. (Befintligt svarsalternativ duger.) Vi diskriminerar ingen skatt, alla skatter ska bort.

8. Rut-avdraget ska avskaffas.

Absolut, så fort skatterna är avskaffade. Innan dess ska alla avdrag behållas och utökas på bred front.

9. Sverige ska bli medlem av Nato.

Vem är Sverige? I en fri värld finns ingen kollektivanslutning. Den som vill vara medlem av Nato kan personligen teckna medlemskap, sätta in avgiften på lämpligt pluskonto och invänta medlemskort på posten.

10. Det ska vara svårare att starta friskolor.

Alla skolor ska vara fria, inga skolor ska betalas med skatt. Se svar 1.

11. Alla kommuner ska ta emot flyktingar.

Den person som vill ta emot flyktingar får hysa dem i sitt eget hem, alternativt betala för en bostad där de kan få bo. Det är en god gärning. Ingen ska dock tvingas ta emot flyktingar, eller betala för det.

12. Sverige ska övergå till Euro.

Den som vill handla med Euro, dollar, bitcoin, thailändska Baht, riksdaler, guld, silver, djurhudar, whisky eller pärlor ska givetvis få göra det. Om någon köper en glasspinne behöver ingen annan än försäljaren lägga sig i hur köparen betalar. I väntan på ett fritt samhälle ter det sig dock oklokt att hoppa på det sjunkande skepp som Eurozonen utgör.

13. Våldtäktslagen ska skärpas genom krav på samtycke.

Sexuellt umgänge utan samtycke är per definition våldtäkt. Men det kunde nästan vara värt humorn att se staten utfärda blanketthäften till varje byxmyndig kvinna, eller bygga upp en samtyckes-registrerings-sajt autentiserad med Bank-ID och administrerad av FRA.

14. Sverige behöver fler enkla jobb.

Det är mycket möjligt, såvida företag vill erbjuda dem. Det finns i varje givet ögonblick oändligt med jobb som behöver utföras, och alla arbetslösa ungdomar och invandrare i landet skulle lätt kunna få försörjning om de tilläts erbjuda sina tjänster till ett pris som kunder är villiga att betala. Vilket de inte får idag. När skolobligatoriet avskaffas kan ännu fler försörja sig i tidigare ålder vilket kommer innebära att ännu fler enkla jobb kommer kunna utföras av ungdomar och barn.

15. Sverige ska införa extraskatt på köttkonsumtion.

Bortsett från att ingen fortfarande vet vem ”Sverige” är och var han/hon/hen bor, så återigen: Vi diskriminerar ingen skatt, de ska alla bort, och framför allt ska inga nya införas.

16. Vinster i välfärden ska tillåtas.

Självklart, men inte garanteras. Den som kan prestera en tjänst som någon tycker är prisvärd blir belönad med vinst av sina kunder. Den som inte kan prestera en prisvärd tjänst ska inte, som idag, garanteras vinst av en stat bara för att man lyckats köpa sig en licens. Alla licenser, certifikat, tillstånd för att få vårda en medmänniska ska avskaffas. Kvacksalveri ska vara lagligt. Patienten ska vara kvalitetsdomare, inte byråkrater och reglementen. Vård är en tjänst som alla andra och ska släppas fri. Jfr. fråga 1.

17. Allmän värnplikt ska återinföras.

Helt emot. (Befintligt svarsalternativ duger.) Ingen ska tvingas att vara med i en krigsorganisation, särskilt inte en krigförande sådan som bidrar till att förtrycka oskyldiga människor i fattiga länder. I ett fritt land kommer lokala beväpnade miliser, skytteföreningar, etc. upprättas av människor som har ett intresse av att skydda sin ort.

18. Eleverna ska få betyg tidigare än idag.

Ja och/eller nej och/eller kanske. Se fråga 1.

19. Sjukersättningen ska höjas och bortre tidsgränsen ska slopas.

När låtsasförsäkringsbolaget Försäkringskassan avskaffats blir denna fråga enbart en fråga mellan försäkringsbolag och kunder. Om kunderna efterfrågar det kommer det finnas många olika typer av försäkringar, med olika ersättningsnivåer, både med och utan bortre tidsgräns.

20. Det ska vara lägre arbetsgivaravgifter för unga.

Som sagt, vi diskriminerar inga skatter. Bort, bort, bort.

21. Bensinskatten ska höjas.

Som sagt, inte höjas, inte behållas. Bort, bort, bort.

22. Tv-avgiften ska betalas via skatten.

Avgift för att äga en möbel? Avgift för köksbord och kaffebryggare? Bort, bort, bort. I väntan på ett avskaffande har tv-skatten i alla fall den fördelen att man kan välja att inte betala den; om den läggs in i den vanliga skattebördan kan man inte välja bort den.

23. Kvinnor ska kvoteras in i bolagsstyrelser.

Nej. Men om det ska göras bör man i konsekvensens namn samtidigt kvotera in vänsterhänta, rödhåriga, enbenta, över medellånga, analfabeter, personer med underbett, personer med IQ under 65, med flera — även dessa grupper bör ha unika, värdefulla, perspektiv som den patriarkala könsmaktsordningen uppenbarligen vägrar värdesätta i sin konspiration för att bevara styrelserummen som patriarkala lekrum.

24. Staten ska kunna spana på internet- och telefontrafik.

Staten ska bort.

25. Det ska vara gratis inträde till statliga museer.

Utan stat får museer drivas av andra institutioner, stiftelser, företag eller entusiaster.

 

Om du enbart kryssat i de befintliga svarsalternativen på valbarometern kan du gå och rösta på vilket som helst av de åtta socialdemokratiska partierna. Om du valt några av de utökade, frihetliga, alternativen kan du stanna hemma på valdagen och klippa gräset, tvätta håret, måla ett plank eller göra något annat konstruktivt som bidrar till ett bättre samhälle.

41 reaktioner på ”Vi lagar Valkompassen”

  1. Peter Strömberg

   Rösta på dem du om du av någon anledning måste rösta. Men du tycks ha missuppfattat deras politik ganska kraftigt. Avskaffa alla skatter och staten med dem står inte på deras agenda.

 1. Hehe, så KLP har blitt anarkister? Skämt åsido så är det sannolikt ett bättre val att rösta KLP än något annat. Bäst är dock att inte delegera ansvar till ett korrupt demokratiskt system överhuvudtaget om du frågar mig. Skiten sitter i väggarna, och valet för politiker förblir att korrumperas eller ha 0 inflytande.

  1. Om man röstar på KLP så kanske de får lite uppmärksamhet och då tittar kanske någon journalist på vad de vill och då kanske någon börjar undra lite (förmodligen ytterst lite) att det kanske finns människor som önskar sig frihet.

   I USA tycker nu 53% av befolkningen att Republikanerna och Demokraterna bara är skit rent ut sagt och önskar sig ett tredje alternativ. Det lustiga är att det finns flera alternativ, men ingen förstår det. Jag har för mig att det fanns 29 stycken presidentkandidater att rösta på i senaste valet, men av världens befolkning tror säkert minst 99,99% att det bara fanns två kandidater.

 2. Monarkin måste väl ändå vara en moralisk fråga, inte bara en ekonomisk?! Där sitter en familj som tycker dom ska ha rätt att föra landets talan, dom påstår sig vara ”Sveriges” företrädare.

  TV skatt/avgift måste väl var bland det mest omoraliska som finns! Nu kräver dom folk på stålar för att dom har en dator tom, bara för att SVT har bestämt sig för att deras dynga ska vara tillgängligt på nätet. Det måste väl innebära att vem som helst får lägga upp en site med TV program och sen sända inbetalningskort till alla med Internet!? Borde inte också tullen ta in denna avgift från alla som inträder i landet?

  Punkt 25 är en sådan punkt som får mig att tvivla på frihet. Det finns saker som är värdefulla men som de flesta är för puckade för att haja. Jag har svårt att tro att många museer skulle överleva i världen om dom var helt privat finansierade.

  1. Utan skatter får museerna helt andra förutsättningar att existera som privata museer. Kan de inte existera beror det på att de saknar intresse hos folket att existera. Besök Nordiska museet och förundras över vad lite som erbjuds trots den enormt stora lokalen. Likadant med Naturhistoriska museet och Historiska museet.

   Tekniska museet gör knappt skäl för namnet. Väldigt lite om hur saker och ting fungerar. Knappast ett ställe som väcker liv i någon ung uppfinnares hjärta. Vore de privata skulle de tvingas fundera ordentligt över hur de ska få folk att se gamla dammiga motorer. Sedan så kanske vi kanske slippa alla PK-korrekta utställningar om energi och klimat.

   Vi kan gärna värna om vårt förflutna. Frågan är bara om det ska skickas ut i rymden i någon gigantisk lagerlokal à la Noaks Ark, när nästa istid vill slå sitt grepp över Skandinavien?

   1. Risken tror jag är stor att det som nu kan beskådas på museer kommer att försvinna in i privata samlingar. Nu pratar jag inte om de plywood modeller med vev som visar hur en tvåtaktsmotor funkar utan de mer värdefulla sakerna. Folk samlar på massa konstiga saker!

    Att göra ett museum är väldigt svårt. Jag har varit på museer i utlandet oxå, och måste säga att de Svenska håller en ganska OK klass generellt (trots ett lite underlag). Problemet är att presentera ganska lösryckta prylar på ett sätt som ger ett sammanhang, även för den som inte läst på. Med kunskap blir allt intressant.

    Tekniska museet har blivit bedrövligt, det liknar mest ett dagis nuförtiden. Ungar förväntas ju har ADHD idag så dom har satsat på lekstuga där.

 3. Jag vill kommentera punkt 17 och 18.

  ”17. Allmän värnplikt ska återinföras.”

  Håller helt med att den inte ska återinföras. (Egentligen är den bara vilande för tillfället.) Själv tror jag att det effektivaste försvaret stavas pengar. Det ska helt enkelt vara förbaskat dyrt att invadera och ockupera Sverige, eller det landområde som kallas för Sverige. Således är räcker det med att det kan ställas sisådär 6 miljoner människor under enklare vapen. Dyra och avancerade vapensystem behövs inte.

  Afghanistan tycker jag visar vägen i detta fall.

  ”18. Eleverna ska få betyg tidigare än idag.”

  Enkelt att svara på. Betyg behövs inte utan antagning till högre utbildning görs via antagningstester som varje skola själv bestämmer.

 4. Punkt 23.
  Bolagsstyrelser? Menar du aktiebolag?
  Juridiska personer, kan det verkligen vara okej?

 5. Håller i stort sett med i allt.

  Vad som retar mig lite är alla ledande frågor där man inte får möjlighet att välja ett vettigt alternativ.

  ”Tv-avgift betalas via skatten t ex”

  Alternativet ingen tv-avgift alls finns liksom inte ens att välja. Samma sak kan sägas om flera frågor.

  1. Peter Strömberg

   Nu är väl det kanske inte valkompassernas fel. Det finns helt enkelt inget parti som vill avskaffa public service media,

  1. I princip kan vi kalla ROT och RUT för återförande av stulna medel. Problemet är dock ungefär likartad som att blanda miljöovänlig el med mindre miljöovänlig el. När det väl är blandat hur delas det på sedan? Med andra ord: alla betalar för den som får ROT eller RUT.

   1. Peter Strömberg

    Tror inte jag förstår det där med att någon över huvud taget betalar för ROT eller RUT. Men hursomhelst var min kommentar lätt skämtsam. Jag tänker att i en frisk värld spelar det väl ingen roll om det finns ett RUT-avdrag. Vad skulle det dras av ifrån?

 6. Håller med allt förutom att min granne ska få sätta upp ett kärnkraftverk i källaren för att sälja el till folk som bara vill ha billig ström och sitter tryggt 100 mil bort.

  1. Och hur ska elen distribueras från detta sannolikt undermåliga och illa omtyckta kärnkraftverk?

   1. Elnätet är ytterligare en sak som mår bra av att vara reglerad. Men den behöver ju inte vara statlig.

   2. Du menar för att förhindra dina ologiska och skräckfyllda fantasiscenarier ja 🙂

  2. Haha! Det kommer att komma små kompakta kärnkraftverk som kommer att tillverkas på löpande band och som du gräver ner i trädgården. De kommer att vara säkra. Ingen risk för utsläpp, de kommer att funka i cirka 40 år utan underhåll i stort sätt och sedan lämnar de knappt märkbara farligt avfall efter sig.

   Med andra ord. Risken är stor att du får ett kärnkraftverk närmare dig än 100 mil hur du än vrider och vänder på dig.

   1. Jag tappade tron på kärnkraften när Japan inte klarar av att säkra sig mot lite höga vågor.

   2. Nej absolut inte. Staten är en gudbenådad inrättning som människan måste ha för att överleva.

 7. Jag anklagar mises-institutet för att fullständigt ruinera mitt politiska intresse. Så fort jag tar del av media, fylls jag av ilska och avsky. Jag fick mina röstsedlar idag till EU-valet idag. Istället för att känna glädje över att få rösta vänder det sig i magen vid tanken att gå till vallokalen. Hur ska jag förklara detta för min familj och vänner?! Jag kräver att Mises-institutet skriver en artikel om varför man inte bör rösta i EU-valet, som jag kan hänvisa till, som kompensation för all skada ni åsamkat. 😉

  1. Det händer att Mises-institutet har en viss negativ inverkan på folks vilja att deltaga i demokratiska skådespel. Vi kanske får sätta upp en varnings-skylt.

 8. Haha! Det låter som utmärkt ide. 🙂 I Tom Woods show inleds varje program med: ”Beware Citizen! You are now departing from the world of allowable opinions.” 😀

  1. Om du finner någon inom EU-politiken som du finner klokare än dig själv kanske du kan rösta på den. Jag tror dock att du kommer få svårt att hitta den personen.

   Krig startar med sanktioner. EU har i princip förklarat krig mot Ryssland. Jag tycker det är ett bra argument att inte delta i EU.

   1. Finns säkert massor med kloka politiker, men de kan tyvärr inte göra så mycket. Ja, krig är ett gott skäl att hålla sig borta från EU så gott man kan. Trodde EU var ett fredsprojekt.

   2. Jag har i alla fall svårt att hitta en klok politiker och då menar jag bl.a. en person som inte vill tvinga på andra människor sina egna högst egoistiska syften.

    T.ex. så sade Fredrik Reinfeldt i dagens riksdagsdebatt att det var fientligt mot demokratin att inte vilja ha ett centralstyrt Europa och att Englands, Skottlands och skottska regioners önskan att få bestämma mer själva var splittring.

    Är Reinfeldt korkad? När folk vill bestämma mer själva menar han att det är ett tankefel om vad demokrati är för något. Han verkar inte ens veta vad han säger och är fullt av motsägelser.

    Detta kallar jag inte att vara klok. Jag hävdar bestämt att en klok person ägnar sig inte åt politik enligt nuvarande modell.

   3. Intressant att Reinfeldt tycks stå närmare SD än många av sina egna partikollegor i synen på regionernas Europa, där allt fler regioner lämnar centralstaten och i stället inrättar sig under EU:s paraply.

    http://www.maltelewan.com/blog/2009/04/sd-varnar-for-skanskt-kontor-i-bryssel.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/Region_(Europe)
    https://web.archive.org/web/20010705232558/http://www.mhus.muf.se/skane/

    ”Nationerna är i idag förlegade konstruktioner som för länge sedan har spelat ut sin roll. Det är dags att gå vidare och inse att besluten framöver kommer att behöva fattas på nya nivåer. Samtliga frågor som idag beslutas av riksdag och regering skulle kunna hanteras på ett mycket bättre sätt på den lokala Skånenivån. Skåningarna skulle själva kunna besluta över frågor som rör exempelvis lagar och skatter men även relationer med omvärlden och försvaret.

    Det finns idag en uppenbar konflikt mellan den nationella och den regionala nivån i Sverige i synnerhet om man tittar på Skåne. Konflikten beror på att det finns ett ökat tryck underifrån på att få ner besluten till regional nivå. Samtidigt kämpar politikerna på den nationella nivån med näbbar och klor emot de vill naturligtvis inte lämna ifrån sig den makt de har. När det börjar gå upp för skåningarna att vi inte behöver en överrock i form av ett nationellt parlament i Stockholm, då blir beslutsfattarna där så klart oroliga. Tiden börjar nu bli mogen och därför bör Moderaterna i Skåne driva frågan om att Skåne ska lämna Sverige och skapa en autonom region med beslutanderätt i alla de frågor som riksdag och regering idag styr över. Därmed bryter vi upp den svenska nationalstaten.

    I ljuset av det ”regionernas Europa” som man kan se växa fram så är denna utveckling bara att betrakta som naturlig. Det finns många exempel på där regioner går i riktning mot kraftigt ökad autonomi, Skottland och Bayern är två sådana exempel.

    När det gäller Öresundsregionen och behovet av utökade kontakter med Danmark och norra Tyskland så skulle dessa relationer underlättas avsevärt av att Skåne hade makten över de beslut som behöver fattas i integrationssyfte. Det nuvarande regionförsöket är en form av halvmesyr där staten inte velat släppa ifrån sig beslutanderätten i flera viktiga frågor och detta försvårar arbetet med integrationen i Öresundsregionen.

    Tiden är mogen att undersöka hur olika politiker ställer sig till denna fråga. Vad tycker de skånska kommunalråden? Vad tycker regionfullmäktiges ledamöter? Vad säger de skånska partierna?

    Den senaste tiden har vi kunnat se en rad exempel på klara övertramp där olika representanter för statsmakten försöker lägga sig i hur Skåneregionen styrs genom olika former av pekpinnar, tal om förbud eller hot om indragna statsbidrag. Det senaste exemplet är när skånska socialdemokratiska riksdagsledamöter straffar ut sig från den skånska gemenskapen genom att i princip kräva att Skåne inte ska få del av statsbidragen. Skåningarna behöver inte dessa pekpinnar och hot. Nationalstaten står inför ett sammanbrott och vi skåningar är därför redo att nu ta steget och lämna Sverige!”

 9. Det är några få saker som jag inte håller med om.

  ”3. Sverige ska tillåta licensjakt på varg.” – Varför ska vi få döda vargar (eller för den delen andra djur), om vi inte vet om de vill bli dödade eller inte? Rätten till liv, frihet och egendom gäller även andra utöver människor.

  ”8. Rut-avdraget ska avskaffas.

  Absolut, så fort skatterna är avskaffade. Innan dess ska alla avdrag behållas och utökas på bred front.” – Bara en fundering: Blir det inte svårare att avskaffa skatten om RUT, ROT och andra skatte-avdrag utvecklas och blir större?

 10. Jonas Ek: Den enda gången vargen dödar någon är i självförsvar och för att skaffa föda. Vi människor dödar för nöjes skull.

  1. App,app,app! Nu pratar du som en stadsbo. Folk jagar för att försörja sig. Man får både mat och material från djur. Man jagar rovdjur för att skydda det vilt man vill ha mer av och för att skydda tamdjur.

   För övrigt tror jag inte att slaktaren finner något nöje i att slå ihjäl kor och tjurar dagarna i ända.

   1. Ja, det stämmer att jag nu bor i Sveriges största stad. Inflyttad för lite mer än ett år sedan. Kommer från början på landsbygden. Håller själv på att ta jägarexamen, bara inte gjort slutproven. Det för jag anser att det är bra att ha jaktlicens när jag förmodligen ärver mina föräldrars skog. Själv är jag vegan, så nej jag köper inte heller min råbiff i matbutiken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *