Statsdyrkarlogik

Följande artikel i Gävle Dagblad (som är något daterad men som kom till min kännedom först nu) reflekterar mer än väl hur illa det kan gå när en politiker har läst ett par artiklar om något verkligt viktigt (ex. penningtryckande ur tomma intet) och sedan tror sig veta hur saker och ting verkligen fungerar.

Argumentet i artikeln är som följer:
1. Banker skapar pengar ur tomma intet.
2. Att skapa pengar ur tomma intet är bedrägeri.
3. Alltså ska staten skapa pengar ur tomma intet.

Så här kan endast en genuin statsdyrkare resonera.

Om vi ersätter penningtryckeri ur tomma intet med något annat kanske det framgår, även för politiker, att något inte står rätt till:

1. Lasse misshandlar småbarn och snor deras godis.
2. Att misshandla småbarn och sno deras godis är fel.
3. Alltså ska staten misshandla småbarn och sno deras godis.

Som Albert J. Nock uttrycker det i Memoirs of a Superflous Man:

Kort sagt, vad statsdyrkan slutligen innebär är tron att staten är allt; och individen, ingenting. Individen har inga rättigheter som staten måste respektera; faktiskt inga rättigheter alls annat än de som staten väljer att ge honom, med valet att kunna dra tillbaka dem av vilje, med eller utan förvarning. Det finns inget sådant som heter naturliga rättigheter […]Vidare, eftersom staten skapar alla rättigheter, eftersom den enda giltiga och avgörande etiken är statsetiken, blir den uppenbara slutsatsen att staten aldrig kan göra fel.

20 reaktioner på ”Statsdyrkarlogik”

 1. Vad är egentligen poängen med inlägg/”artiklar” av den här typen? Inläggen är alltjämt skrivna för en publik som är Mises-dyrkare – eller i alla fall anhängare av Österrikisk ekonomi teori – och är således endast en predikan för de redan frälsta. Det samma gäller för er podcast.

  En Mises-dyrkare drar enkelt samma slutsatser från den refererade artikeln i Gävle Dagbladet, och inläggen av den här typen blir därför helt redundanta och skapar aldrig någon ”food for thought”. Debatten uteblir till förmån för ryggdunkningar av de redan frälsta, se kommentaren ovan.

  Bättre kan ni mises.se!

  1. Vårt mål, Filip, är mycket enkelt: Att har roligt. Och något av det roligaste vi vet är att göra det på statens och statskramarnas bekostnad. Vi tänker göra det så länge man får.

   Vi har ingen ambition eller något ansvar att ”frälsa massorna”, möjligen hoppas vi att kunna ge ”Kvarlevan” lite moraliskt stöd. Den här skriften förklarar vår filosofi bra: http://www.mises.se/2012/10/29/jesajas-uppdrag/

   Är man inte nöjd med det finns det massor av utopibyggare med lite rundare hörn, mjukare framtoning och högre ambitioner att läsa och lyssna på.

  2. Vad får dig att tro att endast redan frälsta läser här? Jag har då sett personer med annan politisk övertygelse länka till artiklar som publicerats här på Facebook, och nyligen hörde jag Radio Mises omnämnas i en annan politisk podcast. Även om majoriteten som läser här hör till gruppen ”redan frälsta” så finns det också andra som trillar in här ibland.

  3. Christian Strandh

   Jag anser mig inte ”frälst” av Mises eller någon annan utan tror helt enkelt Mises träffade väldigt rätt i många ekonomiska/filosofiska frågor bl.a. det teoretiska sammanhang som omnämns i artikeln.

   Var god och visa var det logiska och ekonomiskt rimliga (eller ens sammanhängande) i artikeln Gävles dagblad publicerade finns.

 2. Sverige är väl också bland de mest extrema länderna i Västvärlden i detta avseende:

  Lika otrolig tilltro som det finns till centralstaten att hantera samhälleliga uppgifter, lika stark är misstron mot mindre beslutsnivåer.

  Rejäla beslut skall fattas av riksdagen på Helgeandsholmen. Inte i Visby, Kristianstad eller vid köksbordet.

  Är det någon som vet hur det kommer sig att Sverige näst Frankrike tycks ha blivit det mest jacobinska landet i Europa?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Jacobin_(politics)

 3. Ok, jag trodde mises.se handlade om ekonomi; inte att det var en klubb för vita män som känner sig kränkta av staten.

  Tack och hej!

   1. Du är vit – check
    Du är man – check
    Du känner dig kränkt av staten – check

    Hejdå! 😀

  1. Den retoriken läggs på allt som inte passar in i vårt normsystem. Läs artiklarna här om kulturmarxism t.ex.

   För egen del så plockar jag godbitar här och där, som i denna artikel, och som jag kan säga till folk lite då och då. Ta stora diskussioner med folk är totalt meningslöst. Men lite tankvärda saker här och där som folk kan fundera lite på är alltid roligt.

 4. Jag tror Filip är ett sånt där återkommande troll. För skojs skull, eftersom vi är anarkister, ska vi inte ta och mata trollet riktigt mycket och se vad som händer 🙂 Antingen blir han som oss, eller så tröttnar han, eller så sprängs han 🙂

 5. Jag slog förresten upp ”privilegium” i svenska wikipedia. Där står bland annat följande:

  Äganderätten är ett privilegium som ges av staten.

  Ja, vad ska man säga 🙂

  1. Sådant får du inte skriva! Då får jag ont i magen. Jag tror nog mer att en sunt friskt person i hjärnan inser att staten är ett privillegium som sunda och friska personer dumt nog tillåter existera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *