Idag skriver Per Bylund, senior fellow vid Ludwig von Mises-Institutet i Sverige, i Wall Street Journal om hur erfarenheterna av svensk sjukvård kan användas för att förstå effekterna av ObamaCare: What Sweden Can Teach Us About ObamaCare
Idag skriver Per Bylund, senior fellow vid Ludwig von Mises-Institutet i Sverige, i Wall Street Journal om hur erfarenheterna av svensk sjukvård kan användas för att förstå effekterna av ObamaCare: What Sweden Can Teach Us About ObamaCare
Om man inte är prenumerant kan man behöva gå via google gör att få tillgång till artikeln. Sök på titeln på google, klicka på första länken (News). Brukar ta en förbi betalningssystemet på WSJ.com.
Bra artikel Per. Tar vi oss sedan en tittat på psykvården i Sverige blir det än mer skrämmande. Där säger de bara rent ut att de inte finns någon vård de kan ge.
Det kan tyckas enligt min åsikt att om det allmänna inte kan hjälpa till och jag får söka vård på annat håll som jag får betala ur fickan för, då borde jag åtminstone få dra av det i min deklaration.
Det behöver bara gå upp för mer folk att vår skattefinansierade vård inte är garanterad och att den endast ges om personalen på sjukhuset vill det.
Tack. Håller givetvis med. Artikeln hade en passus om psykvården som dock togs bort av platsskäl (som så ofta är fallet när man publicerar i gammelmedia).
Om vi bara finner ett sätt att få bukt med föreställningen att staten är en ”garanti” så skulle mycket vara vunnet. Dessvärre kommer ingen vara villig att lyssna förrän staten redan fallerat, så vi får tyvärr räkna med mycket lidande innan vi kan göra något åt det. Trist, men sant.
Apropå moderering :
Vi gillar debatt i kommentarsfälten. Den skall dock vara saklig, och huvudsakligen relaterad till ämnet, samt inte innehålla tråkiga utfall mot personer eller grupper av personer. Håll god ton så slipper vi rensa.
Grattis till att ha fått in den i gammelmedia, och WSJ till på köpet. Med det i ryggen kan du kanske försöka få in den i något svenskt gammelmedium?
Ha! Jo säkert… Men det skulle utan tvekan skapa en del rabalder.
Det är förvånansvärt tyst om WSJ-artikeln i USA. Det här med ”liberal media” är kanske inte en överdrift ändå. Känns ju som att ämnet är aktuellt, poängen ovanlig och till synes radikal, samt med trovärdig avsändare (både WSJ och professor). Ändå helt tyst. Underligt…
Grattis Per, jag tror det hjälper folk i staterna att höra från en faktisk svensk och inte bara den amerikanska hejarklacken. Skulle vara kul att höra storyn bakom. Wsj är förvisso vriden så som annan stenåldersmedia men dom träffar därför ett annat klientel.
Det bör en kille från SanFransisco i grannskapet. Han var hyffsat mycket socialist innan han faktistkt såg ett sådant ställe. Det argumentet har svalnat sedan han bott här ett tag. Men Sverige är nuförtiden, i vissa kretsar, absolut mest känt för ett totalsamhälle. Staten kirrar allt, allt du behöver göra är att vara. Man missar dock att visa ’att bara vara’ har väldigt snäva specifikationer.
Visst är det så. Problemet är väl att man måste ha perspektiv för att se eländet. Det finns en anledning till att ”köp svenskt” har en motsvarighet i nästan alla länder: man har en benägenhet att tro att det egna landet är överlägset bara för att man inte sett annat. Som en person uttryckte det om artikeln: ”du har glömt fördelarna”. Tja, fördelar jämfört med vad?
Perspektiv har man automatiskt om man kommer från ännu land. Så man bör egentligen förlita sig mer till vad invandrade säger om landet än de som bott där hela sina liv. Även om de som faktiskt valt att flytta dit också borde vara partiska.
Intressant nog brukar libertarianer anamma helt motsatt åsikt (också överdriven): att det egna landet är värst på allt…