015: Staten och kapitalet

Staten är en ekonomisk parasit som är beroende av näring från sin värdorganism, samhället. För att kunna växa så mycket som möjligt försöker den maximera sitt näringsuttag. Olika idéer har genom tiderna legat till grund för detta. Viktiga begrepp för att förstå detta är regale, nollsummespel, monopol, land-/stadslag, stadsprivilegier, merkantilism, exportlobbyism, innovationsmyndighter, motköp, etc. Några uppskattande ord om den gode kung Oscar den förste. Slutligen lite grekisk och kinesisk visdom.

24 reaktioner på ”015: Staten och kapitalet”

 1. Let me have men about me that are fat;
  Sleek-headed men and such as sleep o’ nights:
  Yond Cassius has a lean and hungry look;
  He thinks too much: such men are dangerous.

 2. En annan sak jag funderat lite på, när det gäller staten och kapitalet. Själva grejen att bli ett bolag och juridisk person med tillhörande begränsat ansvar är ju ett statligt givet privilegium. Rimligen ökar det risktagandet och mängden skojare i företagarvärlden.

 3. Beträffande att ni liksom en viss inflytelserik historieprofessor använder ordet ”vi” om statens krig, kolonialism och slavhandel för flera hundra år sedan: vem är ”vi”?

  http://blog.svd.se/historia/2014/03/18/guadeloupe-som-svensk-koloni/

  Man kommer lätt tänka på vad libertarianske ståuppkomikern Doug Stanhope sade om nationalism:

  ”Oh, was that us?” Was that me and you, Tommy, we saved the French? Jesus! I know I blacked out a little bit after that fourth shot of Jägermeister last night, but I don’t remember… ”

  1. Jag känner också ”vi” med mina förfäder. Jag måste väl få ha en svensk identitet? Samtidigt som jag tror på alla medborgares likhet inför lagen?

  2. Det är ju en av de stora fördelarna med libertarianismen, att många olika ”vi” har lättare att samexistera när stora delar av våra resurser inte längre skall omfördelas med tvång? Den gamla nationalstatens hela affärside var ju att tvinga in alla medborgare i ett extremstarkt ”vi”? För att kunna mobilsera en större andel av områdets resurser till krig? Nu när nationalstaten har avvecklats måste väl libertarianismen vara den bästa och fredligaste vägen framåt för alla?

  1. Ja visst är det sjukt. Det är påminner om stadsprivilegierna: För att få bedriva handel måste du ha statens välsignelse, det vill säga finnas i deras skattelängder. En skillnad är väl att vad gäller forna tiders privilegier så fick man åtminstone ett monopol i utbyte. Idag får man bara glädjen att betala utan motprestation.

  2. Påminner om när jag startade företag för många år sedan och konstaterade att mitt företags relation med myndigheterna måste börja med en massa (nöd-) lögner.

 4. Apropå att Schweiz exporterar trots stark valuta; trots att det inte ska fungera så.

  Antalet jobb inom USA:s tillverkningsindustri ökade hela tiden under 1900-talet fram till guldfoten avskaffades. Därefter har antalet jobb inom tillverkningsindustrin minskat och är idag nere på samma nivå som under början av 1940-talet.

  Med detta, bara min reflektion, över att väldigt många nationalekonomer håller för givet att det var mycket bra att överge guldfoten.

  1. Om jag inte missminner mig så var det ett April-skämt här på mises.se för ett par år sedan – att vi skulle starta politiskt parti.

   Om det är något vi mer eller mindre kan garantera så är det att vi aldrig kommer ägna oss åt partipolitik – eftersom vi råkar tycka att hela systemet saknar legitimitet.

   Varför skulle någon vilja starta politiskt parti, mer än för att tvinga på andra sina åsikter?

   1. Det finns en partimodell jag skulle kunna tänka mig att rösta på: ”Pajaspartiet” eller dylikt. Partiet skulle ha som vallöfte att se till så att det ständigt finns minst en utsminkad clown närvarande i riksdagen (eller eu-parlamentet) och attt lägga ner sina röster i alla frågor. Våra styrande vill ha en aura av högtidlighet och etc. kring sig – att de sysslar med något fint.. Det vore väl bra om någon påminde dem om vilka de verkligen är.

   2. Jag tror att man kommer längre genom att vara seriös i sin kritik av systemet. Det finns tillräckligt med clowner i parlamenten som det är.

   3. ”Det finns tillräckligt med clowner i parlamenten som det är.”
    Det var just det som var min tanke… Själv tror jag på skrattet. En av de få bra saker jag lärt mig om i skolan var Bachtins teori om skratt etc.

    Jag har träffat en hel del politiker, som regel tar de sig själva på alldeles för stort allvar.

    Va tusen demokrati etc. kan idag nästan ses som något religiöst. Ibland får man känslan av att vissa röstare mer eller mindre verkar tro att de utför något slags sakrament. Det är denna ”demokratins helighet” som jag skulle vilja se spricka. Så länge vårt system avgudas och dyrkas står det starkt.

    Inte för att jag tror att ett pajasparti någonsin skulle kunna komma in i riksdagen men om det gjorde det tror jag att det skulle skada systemet rejält.

   4. ”Inte för att jag tror att ett pajasparti någonsin skulle kunna komma in i riksdagen men om det gjorde det tror jag att det skulle skada systemet rejält.” Jag menar förstås ett uttalat pajasparti.

    Min tanke är dock att så länge demokrati anses vara det allra heligaste i vår civilisation. ja själva slutmålet eller vad man skall kalla det så kommer det behålla sitt grepp över stora delar av befolkningen. Det är en kult…

   5. Scroger Ruton

    Jag minns att ni sagt något liknande din kommentar i podcasten, men problemet är ju att om man inte engagerar sig så överlåter man påtvingandet av åsikter till människor med ännu sämre åsikter och en ännu större iver att påtvinga andra dessa.

    Vilken grek var det som sa att en bra härskare måste vara en motvillig härskare? Jag tror att det ligger någonting i det, eftersom de som söker sig till politiken ju annars alltid blir sådana som vill just härska och styra över andra människor.

    Som jag kanske nämnt någon gång tidigare så är era idéer ganska så nya för mig. Jag skulle gärna vilja höra mer om hur ni vill att samhället ska organiseras. Det finns säkert alternativ till nuvarande system, som jag också ser fullt av brister i, men när jag försöker fundera på alternativ så hittar jag lika stora problem med dessa också.

    Det skulle vara roligt att höra vad ni har för idéer om detta, som sagt.

   6. Scroger : Hade vi levt i en tid där det fanns någon heder i offentliga ämbeten hade man kanske kunnat fundera på saken. Det förutsätter ett förbud mot yrkespolitik till att börja med. Och en frivillighet i medborgarskapet. I dagsläget skulle politiskt engagemang vara såväl futilt som kontraproduktivt, och om man kom ens en meter närmare makten skulle det bli korrumperande.

    Men visst – jag har stått på en riksdagslista i ren protest. Någon nytta gjorde det inte, mer än att jag kan säga att jag röstat på mig själv.

    Bara för att andra människor vill tvinga på befolkningen åsikter betyder det inte att vi borde försöka tvinga på befolkningen mindre dåliga åsikter. Det är tvånget som är fel.

    För övrigt så tror jag att frälsning av människor från ondo är något som kyrkan skall ägna sig åt, inte politiken. Vi dödliga får huvudsaklugen nöja oss med att påpeka vad som är fel och vägra delta.

 5. Hahaha; så underhållande! Skrattar högt här! Terapeutiskt med fin humor om mkt aktuellt elände.
  Gott arbete av er!
  Tackar

 6. Det var en person som ringde till ”Ring P1” idag och sade att vi borde ta bort 100 platser i riksdagen. Programledaren kontrade med att då skulle många landsända mista en representant för dem.

  Allvarligt talat. Tror folk verkligen att riksdagsledamöterna representerar de som röstar på dem och att en riksdagsledamot som kommer från t.ex. Gotland skulle representera just gotlänningar?

  En ska jag har lärt mig i kontakter med riksdagsledamöter är att de endast representerar sina egna högst egoistiska intressen typ strunta i arbetslöshetens orsaker utan det är viktigare med ett förbud mot lösspringande katter på vägbroar eller något liknande totalt meningslöst typ i vilken riktning en staty ska stå.

 7. Benjamin Juhlin

  Korporatism brukar man kalla den starka relationen som fanns mellan företagen och staten i fascistiska stater, medan korporativism är den starka relationen mellan företag och staten i socialdemokratiska stater. Jättebra avsnitt!

 8. Superbra avsnitt, som vanligt!
  Appropå dumma statliga institutioner så har jag alltid stört mig på tillväxtverket och dess verksamhet. Jag diskuterade det med en släkting för några veckor sedan och han trodde på fullaste allvar att de hjälper till att ökar tillväxten i Sverige.
  En fråga att ta upp i ett framtida avsnitt:
  ”Minskar tillväxten i Sverige om man stänger ner Tillväxtverket?”

  Keep it up!

  1. Rent teoretiskt skulle tillväxten öka om man stängde ned Tillväxtverket eftersom de skattepengar som går till den myndigheten då kan frigöras inom den privata sektorn.

   Å andra sidan funderar jag lite på vad som menas med tillväxt. Är det att antalet företag ökar, mer jobb, mer pengar mer sjuka, mer barn, mer prylar? Som någon skrev tidigare är det bara staten som behöver tillväxt och tillväxt för dem är bara att antalet pengar ökar.

   Tillverkar jag 100 saker för en kostnad av 10.000 kr och lyckas öka det till 1.000 saker till en en kostnad av 10.000 kr har jag då skapat tillväxt eller inte? Om jag sedan har exakt samma intäkt, dvs. jag har sänkt priset på varje enskild sak, då kommer staten inte att få någon tillväxt. Om saken är en lärobok då har jag kunnat ge 900 barn extra en bok. Är inte det en enorm tillväxt i kunskap?

   Om svenska företag börjar tillverka saker billigare då tjänar kanske staten inget på det. Finns det då ens något intresse av att skapa tillväxt inom näringslivet? Vi kan behålla alla företag på den nivå som är idag, bara de producerar dyrare varor och tjänster vilket skapar inkomster för staten.

   1. Det förstår ni väl att tillväxten sjunker om ni stänger tillväxtverket. En massa jobb försvinner i och med det. Staten måste ha tillväxt då politiker redan intecknat den i t.ex pensionssystemet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *