”Ansvarsfull” statlig lånepolitik

Amerikanska statliga studentlån (StLouis FED)
Amerikanska statliga studentlån (StLouis FED)

2010 tog amerikanska staten över huvuddelen av utgivandet av studentlån från bankväsendet [1], för att garantera att det blev mer ”rättvist”. Sedan dess har antalet statliga studentlån stigit från 100 miljarder dollar till 700 miljarder dollar. Skillnaden mellan ett statligt studentlån och andra lån är att ett statligt studentlån kan man inte bli av med om man gör personlig konkurs. De som har tagit dessa lån är alltså statens livegna tills de har betalat av sin skuld.

Det är tur att staten enbart ger ut lån till de som verkligen behöver dem för studier. Den som inte tror att så är fallet kan gå och läsa denna artikel på ZeroHedge.

http://www.zerohedge.com/news/2014-03-04/what-student-loans-are-really-used-depressing-case-studies

Den ursprungliga gissningen om att statens årliga nota för studentlånen skulle bli runt 100 miljarder dollar var, som alltid, långt under verkligheten. Hur många av dessa lån betalas tillbaka som de skall? Ta ytterligare en artikel från ZeroHedge :

http://www.zerohedge.com/news/2014-02-18/student-loans-hit-record-108-trillion-delinquent-student-debt-rises-all-time-high

Det är tur att vi har staten för att se till så att alla har råd med universitets-utbildning.


[1] http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052970203440104574405154157021052

1 reaktion på ””Ansvarsfull” statlig lånepolitik”

  1. Det man subventionerar får man ju mer av. Det är därför de fått en studielånebubbla. Och dessutom en akademisk bubbla med onödigt många akademiker.

    I Sverige subventionerar staten inte bara studielånen, utan betalar även alla skolavgifter. Inte undra på då att vi i Sverige fått en ännu större akademisk bubbla.

    Sjungom studentens lyckliga dag!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *