Ursäkter, ursäkter

traktorKommunismen misslyckades på grund av dåligt väder. Det ledde till att skördarna slog fel och folk svalt. Det blev inte lättare av att de omgivande kapitalistiska länderna riggade alla priser. Etc.

Hur många taffliga ursäkter och bortförklaringar grundade i externa faktorer kan ni hitta i den här artikeln som handlar om verksamhet i den offentliga firman?

DN: 100 miljarder saknas till väg och räls.

Det är ständig brist på pengar för infrastruktur, vårdskolaomsorg, försvaret, polisen, domstolsväsendet, socialen, etc. etc. Trots ett 70 procentigt skattetryck.

Det känns ändå som det måste vara något systematiskt fel i organisationen. Ty det är sällan man hör riktiga företag säga till sina kunder ”Tyvärr får ni hålla tillgodo med dålig säkerhet och låg kvalité eftersom vi har fått slut på pengar till underhåll.” Ett företag som inte klarar verksamheten har åtminstone anständigheten av avlägsna sig från jordens yta.

7 reaktioner på ”Ursäkter, ursäkter”

  1. Igår hörde jag inledningen till ett radioprogram där någon person på något universitet i landet hade kommit fram till att klimatförändringarna startade i och med industrialiseringen av Englands väverier. Maskinerna började drivas av ånga uppvärmd av kol.

    Två reflektioner på det. 1) Jag trodde klimatförändringar började i och med jordens skapande. 2) Hur desperata är vissa forskare egentligen, dvs. finns det bara anslag som tilldelas om ansökan innehåller plustecken på jordens temperatur?

    Inte bara anständighet som saknas inom vissa myndigheter utan även inom vissa forskningsvärldar också.

  2. Visst är det underligt att pengarna aldrig räcker i det offentliga? Ständigt ökade budgetramar, men det enda man får för pengarna verkar vara mindre resurser, mer nedskärningar, mer stress. Konstigt!

    Eller också är det så att om man får en budget av staten så är varje nyttjande av tjänsterna man producerar en kostnad. Det hade varit bättre för varje offentlig organisation om de inte haft kunder – för varje kund är en kostnad, men inte intäkt. Jämför detta med ett privat företag, vars kunder är intäkter OCH kostnader och där företaget mer eller mindre kan styra relationen däremellan: varje kund är en potentiell vinst och varje nöjd kund är en potentiellt större vinst.

    Fast det är ju ”orättvist” och ojämlikt att pengar och frivillighet är inblandade…

  3. På tal om detta ämne är det intressant (och skrämmande) vad som sker i Venezuela just nu. Av någon anledning verkar folk fortfarande förundras över att detta händer i socialiststater. För mig liksom många andra som växt upp efter murens fall är detta en viktig påminnelse om vad som händer när socialism implementeras i praktiken, och jag hoppas att detta får en del unga att vakna upp och se igenom hela bluffen.

    Jag hade gärna sett Mises.se analysera situationen, det finns få bättre tillfällen kunna praktiskt demonstrera vad galna ekonomiska idéer leder till i verkligheten.

  4. Lennart Andersson

    Politiker har minst två saker gemensamt,oavsett politisk hemvist,man vill bygga nytt,uderhållskostnaden kommer i senare skede och man älskar monument över sig själva.

  5. EON:
    Hur då ”se igenom” skulle media upplysa menigheten?
    Som det ser ut i dag så är patriarkatet roten till allt ont.
    Vita hetrosexuella män är de som står för allt elände i världen.
    Misandri för hela slanten från medias sida.
    Politikerna hänger på.

    Resurser skapas med osthyveln, därav att rälsen ligger illa på sina syllar och tåg spårar ur, annat med för den delen.
    Devisen jobba smartare, laga hålen i tänderna på annat sätt, åtgärda inte mindre skador, kalla inte lika ofta till undersökning.
    Avslöja inte att inget guld finns där regnbågen slutar.

    Att det blir blir sämre under dessa premisser är patriarkatets fel, självklart.
    Får vi bara kvinnor kvoterade i företagens styrelser kommer allt att bli till det bättre, medias huvudspår just nu.
    Att det blir bättre med kvotering har feministisk forskning visat, säger Jämställdhetsfeministern.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *