Per Lindvalls kupp

I en ny artikelSvD Näringsliv skriver Per Lindvall att Riksbanken är ”offside” för riksbanksstyrelsen har inte fattat ett dugg (men det har visst Lindvall). Han kallar också Riksbankens styrränta på 1,0% för en ”högräntepolitik”, så uppenbarligen har Lindvall i alla fall förstått att detta inte är ekonomi – utan politik. Att han däremot anser Centerpartiets ekonomiska politik vara ”i den frihetliga österrikiska ekonomiska skolans anda” är bara kusligt i sin enorma okunnighet. Om det ändå vore så att det fanns någon med ekonomiskt kunnande i Riksdagen…

Som vanligt skriver Lindvall en massa ord: han larmar och varnar och talar om att allt kommer att gå åt skogen. Annars vore han ju ingen rättskaffens keynesian. Men det vore ju på sin plats om han också kunde förklara varför, men det är något som är Lindvall kännetecken: förklaringar är överflödiga. Istället ska vi tydligen ta hans slängar som fakta och kunskap. Men om man läser Lindvall närmast patetiska politiska krönikor så är frågan om han ens har förstått grundkursen i nationalekonomi. (Fast kanske är det så att vi ger honom för mycket ”cred”. Han har antagligen aldrig tagit nämnda kurs.)

Roligast i artikeln är utan tvekan Lindvalls påpekande att en ”hög” ränta är ett alldeles för trubbigt vapen mot en begynnande bostadsbubbla (Riksbankens anledning till att inte sänka räntan). Att han inte förstår att en ”låg” ränta torde vara lika trubbigt, inte minst när räntan redan är skrämmande nära ”zero bound”, är symptomatiskt.

Kanske skulle man skicka ett epostmeddelande till Lindvall och fråga vad han har för belägg för det han skriver. För någon slags grund måste han väl ha, dvs utöver att bara kopiera raljerandena på Paul Krugmans blogg. Jag måste erkänna att det kliar i fingrarna…

8 reaktioner på ”Per Lindvalls kupp”

 1. När man läser SvD och samtidens ekonomijournalistik förstår man hur folk kände sig när kyrkan predikade om att jorden var platt.

   1. Koordinatsystem och därmed universums medelpunkt kan väljas godtyckligt. Min filosofilärare hävdade att det var fullt rationellt att välja sig själv som origo. Jag tror jag håller med honom.

   2. Det stämmer om relativitetsteorin stämmer. Då finns ingen absolut rumslig referenspunkt. Man kan väl hävda något liknande också utifrån antagandet att universum är oändligt, men det är lite trassligare.

   3. Det är riktigt, min metaforiska faktoid syftade bara till att åskådliggöra en känsla jag får av att läsa en ding-ding-värld-tidningarna.

    Från den ena till det andra, hur ändrar man sin profilbild? Hittade ingen forumdel för ”övriga och tekniska frågor”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *