Lapptäcket

011Enligt ett gammalt känt kretslopp så inför staten reglering X för att lösa problem nr1. Problemet är att reglering X alltid oundvikligen ger upphov till problem nr 2,3 4, 5. I de mån de nya problemen uppmärksammas av någon högljud lobbygrupp så införs reglering Y och Z. Detta leder till problem 6, 7, 8, 9 osv. Jag tror ni förstår. Till slut kvarstår ett lapptäcke av regleringar och nya problem. Till skillnad ifrån verklighetens lapptäcken som kan vara fina och användbara så slutar statens lapptäcke av snåriga regleringar aldrig att växa.

Ett aktuellt exempel är att torg- och marknadshandlare måste ha kassaapparat ifrån årsskiftet och kunna erbjuda kvitton. Lagen är tänkt att ”jämna ut spelplanen” mellan de som bedriver sin försäljning vitt respektive svart. Problemet är bara att utländska handlarna inte omfattas av lagen. Vi väntar med spänning på vilken reglering Y som ska åtgärda detta och vilka problem som kommer att skapas i samband med detta.

Så för att repetera: högljud lobbygrupp gnäller –> reglering X införs –> problem uppstår –> reglering Y införs –> börja om ifrån början.

 

1 reaktion på ”Lapptäcket”

  1. Regelutvecklingen:

    Tio Guds bud: 70 ord
    Amerikanska självständighetsförklaringen: 270 ord
    EU-lag om gurkor: 3.000 ord

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *