Boktips: The Betrayal of the American Right

B858För er som inte har last Rothbards bok ”The Betrayal of the American Right” så vill jag verkligen rekommendera den. Boken innehåller fantastiskt många guldkorn och anekdoter om amerikansk nutida historia.

Boken beskriver den ”gamla högern” (”Old Right”) i USA och framförallt deras motstånd mot att USA skulle delta i första världskriget, andra världskriget osv. men även deras motstånd mot New Deal. Rothbard beskriver legender som Albert Jay Nock, H.L. Mencken, Frank Chodorov, Garet Garret, John T. Flynn, Rose Wilder Lane osv. Om ni inte är bekanta med Nock, Mencken och Chodorov så läs deras böcker de är förvånansvärt aktuella speciellt med tanke på deras motstånd mot krig.

I början så kan den gamla högern och gamla vänstern samarbeta i sitt mostånd mot krigen. Tyvärr lämnar den gamla vänstern denna tradition framförallt i samband med att Molotov-Ribbentorp pakten bryts och Sovjet inte längre är allierad med Tyskland. Till slut står den gamla högern ensamma i sitt krigsmotstånd och får leva en tynande tillvaro bortskuffade av den nya vänstern och den nya högern från ledande tidningar och institut. I slutet av boken beskriver även Rothbard hur han försökte samarbeta med delar av vänstern för att bilda opinion mot Vietnam-kriget.

Utspritt i boken beskriver även Rothbard sin egen intellektuella resa och möte med personer som Ludwig von Mises m.m. Han beskriver även det som han anser var ett strategiskt misstag och det var att man delvis stödde McCarthy’s jakt och ”read-baiting” av kommunister i USA som indirekt ledde till en mer interventionistiskt politik och förstärkte det kalla kriget. Rothbard med andra menar att Sovjet aldrig var det hot man trodde och att USA tidigt provocerade en upptrappning av det kalla kriget.

Rothbard beskriven även historien bakom flera institut som Foundation for Economic Education och hur Leonard E. Read sålde ut sig själv och hela institutet när han publicerade sin bok ”Government – An Ideal Conecept” 1954 vilket ledde till att flera ledande personer lämnade FEE. Enligt Rothbard var Read rädd för att FEE blivit för statskritisk och att inte få de pengar han behövde för att driva institutet och publicerade boken för att balansera kritiken.

Boken beskriver även den totala kollapsen av William Volker Fund. Voker Fund finansierade bland annat Ludwig von Mises och Rothbard. En av anledningarna ska vara att Ivan R. Bierly övertygade Harold Luhnow att han var omgiven av personal som deltog i en ateistisk-anarkistisk-pacifistisk konspiration (själv hade Bierly blivit fundamentalistisk Kalvinist och skulle arbeta för att införa en elitistiskt diktatur i USA för att förbereda för armageddon).

Enligt Tom Woods är ett kapitel borta som nämns i förordet så det lär vi tyvärr aldrig få läsa.

Med bakgrund av pågående krig i världen så är boken mycket aktuell och beskriver väl hur den amerikanska högern förstördes och korrumperades. Boken ger även ett perspektiv på vänsterns idag icke existerande krigsmotstånd speciellt efter Obama blivit vald. Vänsterns krigsmotstånd är sällan uppriktigt utan istället oftast opportunistiskt. Boken ger även en bra bild av hur skör den äkta frihetsrörelsen är och hur isolerade många av de stora namnen var i USA.

Boken finns som epub, pdf och ni kan beställa den fysiska boken här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *