Så lätt att reparera Sverige

Stupid or Evil?
Källa: Ola Nevander — Certifiering för finansarbetare

När man följer finansmarknaderna och nyhetsflödet är det lätt att bli deprimerad. Det är stora och mörka krafter som rör sig i djupet. Den som inte följer det ser bara krusningarna på ytan i form av arbetslöshet och bubblor på fastighetsmarknaden och på börserna. Mer och mer politiska ingrepp i världens ekonomier och följaktligen mer och mer instabilitet, kaos, hunger, hat och krig. Marknader som inte längre söker att investera för avkastning utan spekulerar i centralbanksräntor och andra politiska beslut.

Och fixarna, Gud hjälpe oss. De fattar inte de enklaste samband, eller så tänker de främst på sin egen plånbok. Ondska eller dumhet? Det är den ständiga frågan. Saboterar de med flit eller tror de verkligen efter fem-sex års kletigt fumlande att more of the same är vägen mot lösning? Personligen tror jag det finns en liten ond klick som visst fattar hur saker funkar, men de flesta är bara nyttiga idioter som hålls i koppel av dåliga teorier och 20 års statlig propaganda i skolformat.

Det berättas i Gamla Testamentet om en hög general som drabbades av spetälska. Han sökte upp profeten i Israel som han visste var dokumenterat bra på underverk. Som betalning hade han med sig ”tio talenter silver och och sex tusen siklar guld”, det vill säga 300 kilo silver och 90 kilo guld. (Detta var på den tiden folk ännu visste vad pengar var.) När han efter sin långa dammiga resa knackade på hos profeten hade denne inte ens lust att komma till dörren men skickade i alla fall sin tjänare med ett meddelande: Generalen skulle doppa sig sju gånger i floden Jordan för att bli botad. Den höge generalen blev mycket förnärmad (kanske rentav ”kränkt”) över denna behandling, och vägrade göra något så löjligt för att bli frisk. Dessutom hade han minsann större och bättre floder i sitt hemland. Här skulle inte badas; han vände på klacken och for hemåt.

På samma sätt vore det så löjligt enkelt att laga Sverige. Rulla tillbaka politiken. Våga avreglera, våga låta folk vara vuxna och fatta sina egna beslut. Låt företag och anställda lösa sina problem själva, låt folk spara till egen pension, låt folk starta skola hur som helst, låt folk behålla sina pengar och lägga på vård, skola, dagis om de vill, eller vara hemma, låt föräldrar undervisa sina barn hur och vad de vill, låt bankerna gå under och lära sig en läxa, låt exportföretag anpassa sig eller gå under, låt räntan gå upp till tio procent om marknaden tycker det är rätt, låt fastighetsbubblan implodera, låt folk röka och dricka vad de vill.

Kort och gott, LÄMNA VUXNA MÄNNISKOR I FRED NÅGON GÅNG!

Kan ett så trivialt enkelt förslag fungera? För en fixare av standardmått låter det lika löjligt som att doppa sig i en flod för att bota spetälska. Alltför lätt.

Men självklart skulle det fungera. Det är inget mysterium varför företagen och välståndet lämnar landet. Vi behöver inga djupa expertanalyser om hur många fler jobb en skattesänkning på X procent eller en utbildningssatsning på Y ger. Vi behöver inga avtal mellan fixare och stater över våra huvuden om gemensamma marknader. Ta bara bort regleringar och sänk skatten med 90 procent och sen tio procent till. Bara öppna upp landet för näringsliv och det kommer strömma in kapital och investeringar. Svenska folket skulle inom tio år bli världens rikaste folk. Omvärlden skulle tvingas anpassa sig eller förlora.

Så enkelt men ändå så svårt för de stolta och trögtänkta.

Hur gick det för generalen? Tja, Boken berättar att han ödmjukade sig, badade och blev frisk.

3 reaktioner på ”Så lätt att reparera Sverige”

 1. Marknader som inte längre söker att investera för avkastning utan spekulerar i centralbanksräntor och andra politiska beslut.

  Detta är ett guldcitat. Folk flest förstår inte hur adaptiv och känslig markaden är för politiska beslut.

  Det intressanta är att den onda lilla klicken som vet hur saker fungerar är en liten bank elit som lever i symbios med den politiska eliten.

  Problemet är att de villigt förstör produktiviteten för hela samhället för att själva kunna plocka ut en minimal säker avkastning.

  Att vara en riktig produktiv risk kapitalist kräver talang något som de saknar.

  Världen har alltid haft en strid mellan folk som är fattiga men har talang och folk som är rika men saknar talang. Rika med talang är aldrig ett problem.

  Socialismen som riktade in sig mot de nyrika fabriksägarna hade aldrig vuxit sig så stark om de inte hade fått hjälp av den rika gamla adeln och jordägarna som avundsjukt såg vad de nyrika riskkapitalisterna klarade av.

  Inte bara tog de folk från landsbygden och erbjöd dem bättre villkor i industrin. De klarade av att magiskt skapa välstånd utan att vara jordägare.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *