Dackegården till salu

Nu är Dackegården till salu för 3,9 miljoner kronor på Hemnet:

Gården i Södra Lindön är känd som ”Dackegården” då detta var Nils Dackes hemgård i det tidiga 1500-talet med minnesstenen ståtligt rest på gården. Södra Lindön ligger i ett vackert odlingslandskap ca 10 km sydost om Vissefjärda. På fastigheten finns en vacker mangårdsbyggnad på en stor härlig tomt med undantagshus samt en ladugård med hästboxar. Gården har en total areal om ca 27,2 ha varav 18,5 ha produktiv skogsmark och 7,9 ha betesmark. Betesmarken har höga naturvärden och ligger väl samlad intill byggnaderna. Skogen är mycket välskött och erbjuder fina jaktmöjligheter.

Nils Dacke är som bekant en av de största frihetskämparna och folkhjältarna i den nordiska historien. Dacke mördades brutalt av kung Gustav Eriksson (Vasa) då han ledde ett folkförsvar mot Gustavs plundringar och sedermera Anschluss av småländerna till nationalstaten Sverige.

Läs mer här http://www.mises.se/om/historien-bakom-vapenskolden-for-ludwig-von-mises-institutet-i-sverige/

3 reaktioner på ”Dackegården till salu”

    1. Eller hur! Bättre att som Göran persson bygga en helt ny herrgård ifall man vill bo modernt med lite air av äldre tider. Jag tror såna moderniseringar långsiktigt är en fruktansvärt usel investering i en fastighet som hade kunnat bli en museiklenod med högt ”samlarvärde” i sitt ursprungligare skick. (Har inte sett just Dacke-gården, men i allmänhet).

      I Sverige finns ju inte mycket äldre bebyggelse bevarad, eftersom vi t.s. från sydeuropéerna byggt mest bara av trä. En 500:årig gård här, förknippad med en historisk person, är en raritet på nivå med en för-romersk etruskisk 3000:årig stenborg i Italien. Kan inte värderas per kvadratmeter, vilket kanske historielösa mäklare här gör på rutin.

  1. Instämmer med Egensinnig ovan. Det värsta som finns är vackra gamla hus på landet som inretts med spotlights, svart skiffer på golvet i hallen, nya Tarkettgolv i hela huset, öppen plasning och barkök.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *