Världen är blind

Man behöver inte vara kristen eller ens religiös för att uppskatta visdomen i Jesus ord.

Om han levde idag och någon frågade varför världen ser ut som den gör med alla dess problem så skulle kan kanske upprepa det han sa för länge sen:

”Om en blind person leder en blind person, så kommer båda två falla ner i ett hål.”

För världen är blind.

Blinda bankirer kontrollerar pengarna som kontrollerar blinda politiker som i sin tur tar råd av blinda ekonomer. Vidare så röstas politikerna in i Riksdagen av blinda väljare, som matas med propaganda av blind media och spenderar större delen av sin fritid på att kolla på blinda filmer, lyssna på blind musik, läsa blinda böcker, och som också skickar sina barn till skolan för att bli utbildade av blinda lärare.

Är det då konstigt att världen ser ut som den gör?

Fallet ner i blindhetens hål har varat länge, men tro inte att vi nått botten av hålet ännu, för den stora massan vet inte ens om att dom är i fritt fall.

För att det ens ska vara möjligt att bromsa det fria fallet, så är det nödvändigt att man är medveten om att man faller. Därför spelar Ludwig von Mises institutet en så viktig roll i att belysa det onda, omoraliska, och korrupta i statens natur och det onaturliga i dagens ekonomiska system, och där spelar också DU en viktigt roll.

Vad gör du för att öppna ögonen på folk?

6 reaktioner på ”Världen är blind”

  1. Har man arbetat i en större organisation, vilket jag sedemera har undvikit, så inser man att det är svååårt att påverka något större skeende. Det insåg man redan som student där grupparbetena kanske var den nyttigaste lektionen. Det gäller att välja sina kollegor sorgfälligt. Problemet ligger inte hos individerna i vallokalerna, bankerna och staterna, utan i systemet, hur de är organiserade, de lyckas inte samordnas. Ingen rår på det, det är ödet som bestämmer vad som händer. De är inte entreprenörer utan bara kuggar i ett regelverk. Mises calculation problem illustrerar hur människor famlar i mörker när de inte individuellt tillåts värdera och prissätta sina handlingsalternativ.

  2. Man ska acceptera att 90% av befolkningen lever i blindhet.
    Konsten är att fundera ut hur man ska tjäna på det och vilka man vill hjälpa.

  3. Tja, inte riktigt blind väl? Är jag plötsligt den ende försvaren av fri marknad, om än så beskuren den är? Det är konstigt hur väl spåren av fri marknad fungerar! Helt överlägsen staten! Hur blinda övriga än är…

  4. Tålis, jag förstår inte hur du fick min artikel till att vara negativ till en fri marknad. Tvärtom. Men bara när folk öppnar ögonen för statens och demokratins våldsamma natur kan en fri marknad överhuvudtaget existera.

    Frihet och en fri marknad förutsätter också fritt tänkande, vilket inte är möjligt med en obligatorisk statlig skola där barnen indoktrineras från tidig ålder till att ha ”rätt” värderingar, som just råkar vara de värderingar som är grundläggande för statens legitimitet.

    1. Daniel! Det beror på att du bara fokuserade blindheten. Något annat måste/borde balansera/motverka och du nämnde inget. Jag tror inte du är emot en fri marknad, men tyckte mig se brister i resonemanget. Ser fram emot att läsa fler alster av dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *