7 reaktioner på ”Jeffrey Tucker – personligt om frihet”

 1. Har en barndomskamrat som liksom har lite svårt att få kontakt med ögonen och att interagera med kroppsspråk överhuvudtaget. Ett väldigt diffust handikapp som är svårt att beskriva men direkt uppenbart för alla han träffar. Han gick fordonsteknisk linje på gymnasiet och fick jobb som mekaniker på SAAB:s nationella verkstad, med mycket högre prestige i branschen än Mickes Mek HB. Han var extremt bilintresserad, alltid frenetiskt ihärdig och fick bra lön. Han köpte bil och bostadsrätt och hade ett bra liv framför sig. Men efter Carl Bildts 500% ränta så fick han sparken i depressionen och Göran Persson förtidspensionerade med ca halva a-kassan och han har fört en vegetativ existens sen dess, i 20 år. Han stänger t.ex. av frysen för att minska elräkningen, så ser det svenska ”sociala skyddsnätet” ut som kostar 400 000 kr/år per arbetande svensk i offentliga utgifter (1800000 miljoner kronor per år utslaget på 4.5 miljoner anställda, dividera själv om du inte tror’t!)

  Vi lever alla på marginalen, så klart, allt annat vore ju slöseri. Varje nytt förbud mot produktion slår ned oss till en lägre marginell nivå.

  Påminner om denna artikel:
  http://www.mises.se/2012/06/14/till-de-samsta-foretagens-forsvar-2/

  Det här är också (svart) humor som relaterar till ämnet:
  http://marknadsliberalen.blogspot.se/2013/04/poangen-med-diskriminerande-skatter-ar.html

  1. Välfärdsstaten försöker att ta hand om folk, men det sker bara inom givna ramar och alltid villkorat medan verkligheten för folk består av tusentals oförutsedda händelser som inte ingår i välfärdsstates ramar. Vi beskattas hårt för välfärdsramen, så vi får inga egna pengar över att spara till de tusentals oförutsedda händelserna.

   T.ex kunde din barndomsvän ha haft ett kapital som gjort att när han blev av med jobbet kunde ha öppnat en egen bilverkstad.

 2. Inte särskilt sannolikt att $0,50 löneförhöjning per timme skulle tvinga butiksägaren att sparka killen. Kapitalismen och lönearbete är inte en naturlig miljö för människan. Att låta den diktera hur våra samhällen ska utformas är inte sunt.

  1. Du har nog en lång väg att gå för att förstå sambanden mellan att styra ett samhälle och vad folk faktiskt gör. Eller egentligen det samband som inte existerar.

   En $0,50 löneökning per timme skulle t.ex. på ICA Maxi innebära en hel tjänst. Lägg på det att vi har centrala löneförhandlingar som innebär att lön inte sätts efter prestation (nytta). Med andra ord kan man säga att med minskad lönespridning blir det även mindre antal jobb.

  2. Jo självklart så finns det en gräns där utbytet inte blir av mellan handelsparterna.

   Vilken miljö är naturlig för människan då?

   Vad är det med kapitalism och lönearbete som är osunt?

  3. Detta var uppenbarligen för 50 år sedan. Så det kan vara svårt att relatera när vi har fiatvalutor. Låt oss se hur mycket guld detta är:

   http://www.nma.org/pdf/gold/his_gold_prices.pdf

   Guld har gått up från 35 dollar till 1571 dollar på 50 år.

   1571/35 ca 45 gånger.

   Dollarn stor i runt 7 kronor så det blir 3,5*45= 157 kronor

   Det blir en merkostnad för affärsägaren per månad på 27000 kronor
   Oskar tycker du att det låter troligare då?

 3. Videon känns dock lite udda med en tårögd, auraförsedd, Jeffrey Tucker som berättar snyfthistoria ackompanjerad med piano 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *