”Detta är inte en kamp mellan socialism och kapitalism.”

Så sa Ron Paul i helgen på ett event som jag var med och arrangerade i Santiago, Chile.

Med på eventet var också huvudtalarna Jim Rogers, Jim Rickards, Nigel Farage, och Peter Schiff, och de delade alla med sig sina tankar om varför vi är där vi är idag, och vart vi är på väg.

Varför är vi då där vi är idag?

Vilsen ungdomVilkas fel är det att länder drunknar i skuld, att stora delar av ungdomen är arbetslös, att skola och sjukvård förfaller, att staten kan kidnappa barn i Sverige utan att folk höjer ögonbrynen, och att unga och gamla svälter inte bara i Afrika utan nu även i södra Europa?

Ligger felet hos de giriga kapitalisterna som fått för stort spelrum på marknaderna?

Eller ligger felet hos de rika 1% av befolkningen som betalar för lite skatt?

Eller ligger felet hos de emigrerande somalierna och irakierna?

Eller ligger felet hos vita män som förvägrar kvinnor möjligheten att lyckas i samhället?

Eller ligger felet hos de lata hårfrisörerna i Grekland?

Nej. Nej. Nej. Nej. Nej.

För det är inte en kamp mellan fattiga och rika.

Det är inte en kamp mellan rasister och anti-rasister.

Det är inte en kamp mellan feminister och ”gubbslem”.

Det är inte en kamp mellan multikultur och svenskhet.

Det är inte en kamp mellan kristendomen och islam.

Det är inte en kamp mellan de röda och de blå.

Det är inte en kamp mellan socialism och kapitalism.

Och det är inte en kamp mellan öst och väst.

Dessa kamper är illusioner.

Som Jim Rogers sa i helgen så är det kommunistiska Kina troligtvis världens mest framgångsrika kapitalistiska land genom tiderna, så hela den påstådda kampen mellan kommunism och kapitalism är även den en illusion.

Vad är det då för två världsbilder som stångas med varandra, där ena parten skapar alla dessa problem?

Som Ron Paul sa i lördags så är handlar det inte om kampen mellan socialism och kapitalism, utan det handlar om…

Kampen mellan Keynesianism och ekonomisk frihet

Det är denna kamp som är roten till alla så kallade kamper ovanför, det vill säga kampen mellan centralisering och decentralisering.

Det är kampen mellan statens våldsamma natur och individens okränkbara rätt till liv och egendom.

Det är kampen mellan att hata och att älska din granne.

Det är kampen mellan kollektivt slaveri och individuell frihet.

Det är kampen om äganderätten av ditt sinne och om frukten av ditt arbete.

Det är en kamp mellan globalismens elit på toppen av den ekonomiska och politiska pyramiden och folket som utgör basen av pyramiden, vars livsenergi i form av skatter flödar till toppen och är det enda som håller pyramiden intakt.

Och det är en kamp som inte kan vinnas med röstsedeln.

För spelet är riggat.

På ytan kan det verka som om de två politiska blocken i det demokratiska Sverige är varandras värsta fiender, att det ”blåa” och det ”röda” laget sitter i olika utbytarbås och faktiskt spelar mot varandra.

Men kollar man noga under de till synes olika matchtröjorna så ser man att de har samma underkläder, demokraturens underkläder.

I fallet Sverige så ser man också att båda lagen har samma tränare, med bas i EU’s högkvarter i Bryssel. Tränaren bestämmer alla taktiker och regler, och följer man som spelare inte reglerna så sätts man i utvisningsbåset och blir ersatt av nya och trogna spelare.

Än om du röstar på de ”röda” vänstersocialisterna eller de ”blåa” högersocialisterna, så röstar du ändå för socialism, statligt våld, och individförtryck. Sen om din totala skatt landar på 68% eller 70% (eller ~69% som medelsvensson betalar nu) är sak samma.

Om du jobbar 8.4 månader om året för staten eller ”bara” 8.2 månader om året känns inte som att det spelar så stor roll, eller hur?

Den svenska demokratin är ett spel för galleriet. Din röstsedel gör ingen skillnad.

Vad kan man då göra som individ i dagens Sverige för att påverka sin verklighet till det bättre och skydda sig mot statligt förtryck?

Eftersom din röstsedel inte är något värd, så kan du rösta med dina handlingar, och vill du ta det ännu längre kan du rösta med fötterna.

Det är vad nästan 500 personer från hela världen gjorde på eventet här i Chile i helgen. Folk från Amerika, Kanada, Australien, England, Kina, Sverige, m.fl. kom till Santiago, Chile, och öppnade ”offshore” bankkonton över hela världen, flyttade sina pensionspengar utomlands, ansökte om uppehållstillstånd i andra länder, investerade i bördigt farmland i Sydamerika, köpte Bitcoins, och skeppade sitt guld och silver till Asien.

Allt detta för att skydda sig mot allt mer insolventa och desperata regeringar och banker i västvärlden som inte längre drar sig för att öppet stjäla från befolkningen och, om det behövs, använda våld. Våld är trots allt det enda som stater världen över varit bra på att använda i tusentals år.

Efter det som utspelat sig i Cypern och det som kommer att utspela sig i Slovenien, Spanien, Italien, med flera, är det inte så konstigt att folk börjar vakna upp och ta steg för att skydda sin familj och flytta sina tillgångar utom räckhåll för bankrutta stater.

Det handlar inte bara om att bli resilient när det gäller sina ekonomiska tillgångar, utan i denna värld av centraliserad produktion gäller det också att säkra sin tillgång till mat, vatten, och andra livsviktiga förnödenheter, t.ex. genom att börja odla en del av sin mat, sätta upp system för regnvatteninsamling och filtrering, generera sin egen el, inhandla prylar som försvinner snabbt i kriser, och framför allt att skaffa sig de kunskaper man behöver för att bli mer självförsörjande.

I kristid ligger trots allt ansvaret på dig som individ att sätta mat på bordet. Statens livsmedelslager är borta sedan länge, Sverige är beroende av livsmedelsimport, och skulle krisen komma så står matbutikerna med sina just-in-time leveranser tomma inom något dygn.

Litar du på att staten kommer ta hand om dig när det är Sveriges tur, eller kommer du vara en av väldigt få som såg den annalkande stormen på avstånd och faktiskt förberedde dig?

Det är upp till dig.

15 reaktioner på ””Detta är inte en kamp mellan socialism och kapitalism.””

  1. Det är nästan så man blir tårögd ibland.

    ”Litar du på att staten kommer ta hand om dig när det är Sveriges tur, eller kommer du vara en av väldigt få som såg den annalkande stormen på avstånd och faktiskt förberedde dig?”

    Det börjar kännas lite mindre ensamt i Svedala, faktiskt.

  2. Markus Nordstrand

    Jag såg bilder på detta event. Ron Paul, Nigel Farage och Peter Schiff på samma scen. Underbart!

  3. Kul att den uppskattades!

    Och ja Markus, det var rätt mäktigt att se dom alla på scenen samtidigt och framförallt höra deras utbyte av tankar.

    Det var också kul att träffa alla personer som kommit dit från hela världen för att ta direkt ansvar för sitt eget liv och sin säkerhet istället för att lita på respektive regerings löften och bankgarantier.

    Tyvärr tror jag det sitter väldigt långt inne för många i Sverige att ta steget att flytta en del av sina besparingar ut ur Sveriges och Europas insolventa banker.

    Sen att svenskar i allmänhet är skuldsatta upp över öronen kan ju också betyda att dom flesta inte har några besparingar under madrassen att skydda utan istället sover på sitt stora bolån.

    Däremot tror jag det ligger närmare till hands för många, speciellt yngre, att fräsa upp gräsmattan och jobba på sin matförsörjning, vilket är lite positivt, även om det inte på långa vägar är nog.

  4. Patrick Sellman

    Återigen en bra artikel Daniel 🙂

    Som Hans skrev ”Det börjar kännas lite mindre ensamt i Svedala, faktiskt.”

    Tackar!

  5. Här är ett embryo till ett sätt att ”fräsa upp gräsmattan” för dem som har låga tidspreferenser. Gärna då genom att samtidigt och gemensamt köpa upp en skog, och i egen regi avverka och skeppa till lämpligt sågverk och återköpa ”skräddarsytt” virke till husen.
    http://www.ecovillage.se/

  6. Intressant. Men… öppna offshore-konton? Skulle det vara säkrare. Pressas inte dessa av världens ledare att lätta på sekretess och bli mer en del av övriga bankvärlden med allt vad det innebär. Även: vilka länder skulle vara säkrare att vara fri från statlig inblandning så pensionspengarna är säkrare. Vilka länder sökte de uppehållstillstånd i?

  7. Vitsen med offshore-konto i detta fall är att pengarna finns i en bank där de inte kan bli utmätta.

    I andra hand kan du välja att låta Svenska staten beskatta räntan på dem. Vill du inte ha dem beskattade så har du ett anonymt konto.

    Många tror att man inte kan dölja pengar i t.ex. Schweiz. Banker där lämnar ut uppgifter till svenska myndigheter men det sker bara på en specifik förfrågan om en specifik person. Någon allmän rapportering utgår inte från banken till svenska myndigheter typ vilka svenskar som har konton i banken och hur mycket pengar de har. Så det handlar mer eller mindre bara om att ge Skatteverket en anledning att fråga banken i Schweiz.

  8. Patrik: Ett förtydligande är nog på sin plats! När man hör ordet ”offshore” vill politiker och media ofta att man ska tänka på skattesmitare och pengatvättare och inte hederliga människor. Med ”offshore” menar jag banker som ligger först och främst utanför ens hemland, men speciellt i länder som är ansedda som stabila finansiella centrum.

    Säkerheten i ett bankkonto beror helt på hur stabil banken är, dvs. hur stor inlåningen är i förhållande till utlåningen, hur många ”dåliga” lån dom sitter på, men också hur skuldsatt staten är. Länder som har stabila banksektorer och dessutom stabila regeringar, är t.ex. Singapore och Hong Kong. Dom är ljusår bättre än svenska banker, för att inte tala om cypriotiska banker… Singapore och Hong Kong har dessutom ingen ”skatteparadis”-stämpel på sig som t.ex. Brittiska Jungfru-öarna eller Cayman-öarna.

    Så det handlar om att välja en bank som inte riskerar att gå i konkurs pga. en massa dåliga lån eller första bästa bank run, och det handlar om att placera pengarna utom räckhåll för staten utifall att dom får för sig att börja konfiskera pengar (eller guld) för att inte själva gå i konkurs.

    Att öppna bankkonto i Norge i norska kronor är inte heller en dum idé, då dom trots allt sitter på många oljemiljarder som säkerhet. Vad sitter svenska staten på som säkerhet annat än sin förmåga att beskatta sina invånare?

    Ang. pensionskonton så finns det en sak i USA som heter Self-Directed IRA, vilket gör att istället för att vara låst till att välja mellan olika fonder som du är i Sverige, så kan ditt pensionskonto ”äga” ett företag, du kan köpa guld och silver för pensionspengarna och förvara metallerna utomlands, du kan till och med äga farmland, eller bara köpa Apple aktier för hela slanten.

    Jag är inte expert på svenska pensionskonton, men jag är rätt säker på att du inte har den friheten där.

    Ang. uppehållstillstånd så var det främst amerikaner som var intresserade av att flytta till andra länder för att på sikt skaffa dubbelt medborgarskap och till och med avsäga sig sitt amerikanska medborgarskap på grund av alla nackdelar med att vara stämplad som amerikanskt ”boskap”.

    Chile, Ecuador, Uruguay, Beligen, Brasilien, Singapore, Ungern, och Panama är några alternativ som var på bordet.

    Många av länderna ovanför länderna erbjuder hög levnadsstandard utan det höga skattetrycket, har sunda ekonomier, och har inte en maktgalen stat som ser sina invånare som boskap (för tillfället får man väl säga), så jag förstår om det lockar för vissa. Om du har en medelinkomst, varför jobba 8+ månader om året för att stötta den svenska staten när du i många länder med samma inkomst behöver jobba bara 2 månader för staten och resten för dig själv? Visst kan det vara jobbigt att helt byta land och miljö, men när arbetslösheten bland unga i Sverige är +30% på vissa håll borde fler produktiva och ambitiösa personer inse att gräset kan vara grönare på andra sidan havet.

  9. Mycket intressant artikel! Dock undrar jag hur det är med undertonen. Tror flera här på snar civilisationskollaps och bunkrar inför den, som somliga gjort förr av olika skäl genom historien?

    Tja, i dagens läge har vi en egen vattenkälla trots kommunalt vatten, oanvänd jordkällare och ca 2000 m2 gräsmatta som kan fräsas upp. Men jag borde väl skaffa mig jägarexamen så att jag åtminstone legalt kan köpa mig en eller flera bössor? Här finns också stora skogar man skulle kunna tjuvjaga i.

    Själv är jag ”civilförsvarsombudet” i vårt område, men jag har inte hört något av civilförsvaret på mer än 15 år…

  10. Tack för uttömmande svar Daniel. Angående offshore bekräftar det jag trodde, men intressant att höra mer om.

    Tanken på att emigrera kan jag förstå att den finns men samtidigt har det ju historiskt funnits få platser som över tid hållit frihetens fana högt. De flesta stater har ju med ökat tillväxt fått svällande statsmakter. Och klåfingriga, makthungriga politiker som gärna vill styra över andra saknas ju inte heller tyvärr.

    Visst kanske man kan flytta sig till viss frihet en tid men knappast långsiktigt, eller? Och hur är det med friheten i livsstilsfrågor i toppnationerna på t ex Heritage ranking över ekonomisk frihet eller för den delen i några av länderna du räknade upp. Frihet är ju mer än ekonomisk frihet.

    Har också liksom Tålis också undrat lite kring undergångsstämningen på sina håll här. Vore väldigt intressant att höra mer om. Lite framtidsspaningar efterlyses. Framtida artikelämne…

  11. Tålis: Kul att du tyckte den var intressant!

    Om du med civilisationskollaps menar en kollaps av nationalstaten, den svenska välfärden, och dagens finans/banksystem så är förutsättningarna rätt bra för att det ska inträffa.

    Ta bara världens supermakt USA. Dom lånar pengar bara för att betala räntan på pengarna dom redan lånat. Det är en matematisk säkerhet att USA’s ekonomi kommer att krascha, endera genom att dom medvetet ”dödar” sin valuta eller genom att dom underlåter sin statsskuld. Det globala finanssystemet byggt på fraktionella reserver, fiatvalutor, och att skapa pengar ur luft, är även det inne på sista versen.

    Vi har redan fått en försmak på hur det kan utspela sig. Kolla bara på Grekland, eller Argentina för 13-14 år sedan, och förstora det till global skala. Med tanke på hur den centraliserade produktionen och distributionen av livsförnödenheter är beroende av finanssystemet kan du tänka dig vad som kan utspela sig när väl det sista andetaget kommer.

    Du har rätt i att undertonen kan uppfattas som negativ i artikeln, men för att svara Patrik också, i det stora hela så ser jag mycket positivt på mänskligheten och på framtiden, även om det är en framtid utan staten.

    Det kommer helt klart komma fler (positiva) artiklar om framtiden från mitt håll.

    Jag ser tecken på att en ny civilisation håller på att ta form, en mer resilient och decentraliserad, men ändå global, civilisation som möjliggjorts via det fria informationsutbytet på internet. Inte en civilisation som styrs av globala byråkrater, utan en civilisation utan byråkrater.

    Det är så klart en lång väg till en värld utan nationsgränser och utan statligt våld, men jag tror det är en möjlighet.

    Här är Gandhi’s vision om ett fritt och decentraliserat samhälle, och för mig är den rätt tilltalande:

    ”Självständighet börjar på botten. Ett samhälle måste byggas på ett sånt sätt att varje by är självförsörjande och kapabel att bedriva sina egna affärer. Den kommer tränas och vara beredd att gå under i försöket att försvara sig mot alla yttre attacker. Detta exkluderar inte beroende av och frivillig hjälp från grannar eller från världen. Det är ett fritt och frivilligt spel av ömsesidiga krafter. I denna struktur som består av oräkneliga byar kommer det finnas större och större, aldrig stigande, ringar. Tillväxt kommer inte vara en pyramid med en topp som försörjs av botten. Det kommer vara en oceanisk cirkel där mitten på cirkeln är individen. Därför har inte den yttre omkretsen kraften att krossa den inre cirkeln, utan ger kraft åt alla inom den och får sin styrka från den.”

    Att förstå principerna om frivilligt samarbete, ekonomisk frihet och icke-våld är en förutsättning för en ny och bättre civilisation, och det är därför Ludwig von Mises Institutet har ett viktigt jobb att genomföra i Sverige.

    Många har börjat inse svagheterna i en centraliserad värld och i det växande avståndet mellan människan och naturen. Många har börjat ta mer ansvar för maten och vattnet som håller dom vid liv och för hur deras handlingar påverkar världen, och för varje dag som går så vaknar fler människor upp och ser staten för vad den är.

    Varje dag ser jag tecken på det globala intellektuella uppvaknandet som många pratar om.

  12. Tack Daniel West för ditt svar. Gav dig ett plus för det.

    Med civilisationskollaps menar jag rubbet, från stenålder till artonhundratalet och möjligen några spillror där efter. Vi tvingas snart till självhushållning och/eller det vi bunkrat?! Hur länge? Räcker det att man flyttar till Finland eller möjligen Norge?

    Sverige och vilka andra ligger risigast till? USA är kanske givet, men de har lyckats trycka dollar i mer än femtio år för att lösa sina problem och de kan kanske lyckas med det längre än vad du tror?

    Hur avskaffas svenska staten? Ser fram emot dina kommande artiklar. Har alltid varit optimist. Efter att ha läst von Mises några år börjar jag känna mig som pessimist…

    Min optimism grundar jag på teknisk utveckling och att den förhoppningsvis knäcker dårarnas paradis!

  13. Angående Norge så håller de för närvarande på att bygga upp en husbubbla. Det ges lån till ungdomar som inte har råd med en bostad egentligen. Det ska bli spännande att se hur det löser sig med tanke på deras oljemiljoner.

    Jag är dock lite skeptisk till Norges rikedom eftersom de har dem i papper som kan förlora sitt värde till en bråkdel av det de är värda idag.

    Priset på oljan kommer dessutom att sjunka i konkurrens med naturgas.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *