Vem var Richard Cantillon?

richardcantillonKlaus Bernpaintners artikel om valutaspekulation från förra veckan fick mig att tänka tillbaka på en historia jag fick berättad för mig av Jesús Huerta de Soto: berättelsen om Richard Cantillon och hans inte särskilt hederliga sätt att bli miljonär. Berättelsen finns återgiven i Rothbards ”An Austrian Perspective on the History of Economic Thought”. Enkelt förklarat kan man säga att det gick till som följer: Cantillon lånade ut pengar till låntagare. Som säkerhet krävde Cantillon att aktier i Mississippikompaniet lämnades hos honom. Mississippikompaniets aktier var en gigantiskt uppblåst bubbla, delvis skapad Cantillon, som visste att bubblan skulle spricka förr eller senare. När aktierna var väldigt högt värderade, sålde Cantillon av dem, både sina egna och de som hade lämnats hos honom som säkerhet. När priset på aktierna sedan rasade då kraschen kom, köpte han tillbaka dem för en spottstyver. Sedan jagade han de som hade tagit lån av honom och krävde tillbaka alla pengar. Ett inte helt populärt tilltag vilket, har jag för mig, ledde till att han blev ställd inför rätta och sedan flydde Frankrike. En annan sak som inte framgår i artikeln är att det, vad jag har hört, råder viss kontrovers kring huruvida Cantillon faktiskt blev mördad, eller om han iscensatte allt för att undkomma att bli just mördad. Hursomhelst är det en intressant historia om ”den moderna ekonomins” fader”. – Joakim Kämpe

Äran att kallas den “moderna ekonomins fader” tillfaller inte dess vanliga mottagare, Adam Smith, utan en irländsk köpman, bankir och äventyrare som skrev den första ekonomiska avhandlingen nästan 4 årtionden innan ”Nationernas välstånd” publicerades. Richard Cantillon (1680-talet till 1734) är en av de mest fascinerande karaktärerna inom den samhällsvetenskapliga historien. Man vet väldigt lite om Cantillons liv förutom det faktum att han var multimiljonär vid sin död. Den bästa moderna forskningen om hans liv visar att han föddes i Kerry i en familj som tillhörde landadeln, men som hade blivit av med sina ägodelar av den plundrade engelska och puritanska inkräktaren Oliver Cromwell. Cantillons första kusin, som också hette Richard, flyttade till Paris och blev en framgångsrik bankir, och bevarade genom detta således traditionen, som uppstod på 1500-talet, av brittiska religiösa och politiska flyktingar som utvandrade till Frankrike. Familjen Cantillon var en del av den katolska utvandringen, som på slutet av 1600-talet slöt sig till Storbritanniens tronpretendent Stuart.

Richard Cantillon gjorde sin kusin sällskap och utvandrade till Paris 1714. Han blev snabbt chefsassistent på sin kusins bank. Dessutom var Richards mammas onkel, Sir Daniel Arthur, en framstående bankir i London och Paris, och Arthur hade utsett Richards kusin till att ansvara för Paris-kontoret av hans Londonbaserade bank. Efter två år var Cantillon i en position att köpa sin kusins ägande av banken.

Richard Cantillon befann sig nu i en viktig position. Han var bankir för Stuart-hovet i exil, och även för större delen av de brittiska och irländska emigranterna i Paris. Men hans allra viktigaste coup kom av hans umgänge med den skotska äventyraren och ärkeinflationisten John Law (1671-1729), som hade fångat den franska regentens intresse och girighet. När den gamle Ludvig XIV avled 1715 påbörjades en mer tillåtande och optimistisk regim, som regenten, hertigen av Orleans, tog kontroll över. John Law övertygade regenten att Frankrike kunde uppnå ett tillstånd av permanent välstånd och inte längre skulle behöva oroa sig för statsskulden. Det enda den franska staten behövde göra var att finansiera sina stora underskott med massiv ökning av statliga papperspengar, som var ett relativt nytt påhitt.

I sin nya position som finansiär till den franska staten, och till och med som kontrollant av de franska finanserna, satte Law igång en skenande inflation som skapade den vansinnigt spekulativa Mississippi-bubblan (1717-1720). Bubblan skapade snabbt nya miljonärer innan den kollapsade, och lämnade John Law fattig och utskämd. Faktum är att ordet miljonär för första gången myntades under Mississippi-bubblans berusande år.

När dammet efter bubblan hade lagt sig visade det sig att den sluge Richard Cantillon, som hade varit en av John Laws huvudsakliga kompanjoner i Mississippi-spekulationerna, var multimiljonär. Legenden är att John Law, i början av hans blixtsnabba karriär som ansvarig för frankrikes finanser, hade kommit till Cantillon och varnat honom, ”Om vi vore i England skulle vi tvingas nå en uppgörelse och göra upp, men eftersom vi är i Frankrike kan jag ikväll skicka dig till Bastiljen om du inte ger mig ditt ord att lämna kungariket inom tjugofyra timmar”. Till detta ska Cantillon ha svarat, ”Vänta, jag kommer inte att lämna och jag kommer se till att ditt system fungerar”. I vilket fall som helst vet vi att Law, Cantillon och den engelska spekulanten Joseph Edward (”Beau”) Gage startade ett privat företag 1718. Gage var såpass förmögen efter att ha spekulerat i papper från Laws statligt sponsrade pappersbank, Mississippikompaniet, att han på allvar försökte köpa kungariket Polen från dess kung Augustus.

Medan Mississippi-bubblan pågick insåg Cantillon, som var en skarpsinnig monetär analytiker, att bubblan av nödvändighet snart skulle brista, och han vidtog åtgärder för att kunna tjäna miljoner på sina kompanjoners och klienters enfaldighet. Han lånade pengar till Gage och andra som hade som syfte att köpa aktier i det uppblåsta Mississippikompaniet, samtidigt som han sålde av dels sina egna aktier och dels de uppblåsta aktier som hans låntagare hade gett honom i säkerhet, låste in alla sina papper i ett kassaskåp, tog sina ackumulerade miljoner och flydde till Italien för att där i säkerhet vänta ut ”den finansiella storm som han kunde se höll på att utvecklas”. Efter att Gage och Cantillons andra klienter hade gått i konkurs i kraschen 1720, jagade Cantillon efter dem och krävde att de skulle betala tillbaka lånen, lån som de gladeligen betalat en ränta, som inkluderade en enorm inflationspremie, på upp till 55 procent för.

Richard Cantillon återvände till Paris som en multimiljonär, även om han var väldigt impopulär bland sina före detta kollegor och gäldenärer. Han gifte sig med kort därefter med Mary Anne, som var den avlidne greven och irländska generalen Daniel O’Mahonys dotter. Hans svärmor, Charlotte Bulkeley, var svägerska till James Fitzjames, 1:a hertig av Berwick, marskalk av Franrkike, och Jakob den II av Englands naturliga son; han var, därför, tronpretendenten Jakob den III. Cantillon gifte sig således in i en irländsk militärfamilj med nära kopplingar till Stuarthovet och det franska hovet.

Vid någon tidpunkt under det tidiga 1730-talet, förmodligen runt 1730, skrev den framgångsrika bankiren och spekulanten sitt stora verk, på franska, med titeln Essai sur la nature du commerce en général. I enlighet med tidens anda och som ett resultat av censur, publicerades inte avhandlingen utan spreds i manuskriptform i litterära och intellektuella kretsar tills den slutligen publicerades två årtionden senare 1755.

Cantillons avsked till livet var lika mystiskt och äventyrligt som hans karriär i allmänhet. I maj 1734, medan han levde i London i ett av sina många hus som han hade i de ledande Europeiska städerna, dog Cantillon i en brand som brände ner hans hus till grunden. Det kom senare fram att han hade mördats inne i sitt hus, och att branden var ett sätt att dölja mordet på. Tre av hans betjänter ställdes inför rätta för mordet utan att dömas, medan hans franska kock, som hade fått sparken tre veckor tidigare, flydde landet med en ansenlig mängd värdesaker. Kocken hittades aldrig. Earl Egmont, vars bror bodde granne med Cantillon, skrev i sin dagbok att Cantillon ”var en fördärvad man och hans betjänter har dåligt rykte”. Och så dog, under högst mystiska omständigheter, historiens enda framstående ekonom som blivit mördad.


Originalartikeln, har översatts från engelska, och kan också hittas i Murray Rothbards verk ”An Austrian Perspective on the History of Economic Thought”.

2 reaktioner på ”Vem var Richard Cantillon?”

 1. I Sverige hade vi samtidigt vår egen John Law-figur i form av baron George Heinrich von Görtz. Efter Karl XII:s tvåveckorsritt hem från Turkiet till Sverige (då Stralsund) och vinterseglats till Skåne där ”den akademiska bondbyn” Lund blev ny huvudstad de facto till hans död, trädde Görtz in i strålkastarljuset som informell och innovativ finansminister, utrikesminister m.m.

  Fiatvaluta (nödmynt) skapades i form av järnmynt som folk tvingades använda som om de vore värda den silvermängd som de var präglade med, med löfte om att de skulle återinlösas mot sin nominella silvermängd, ca 100 gånger högre än järnets metallvärde. Så mycket reala resurser lyckades han skrapa fram ur rikets tillångar på detta sätt att kungen kunde finansiera två norska fälttåg och en fantastisk plan på att invadera Skottland i samarbete med Stuarts. Nödmynten växlades successivt tillbaka mot en bråkdel av deras nominella silvervärde under flera årtionden därefter, varav många järnmynt kan ha varit förfalskningar…

  Görtz avrättades så fort kungen stupat och rådet (den tidigare maktlösa regeringen) i Stockholm tagit makten.

  Tiden runt år 1700 var monetärt nydanande. Frankrikes reducering sedan dess, från det sedan bildandet folkrikaste och teknologiskt mest avancerade Europeiska landet och dess självklara supermakt, till andra rangens makt besegrat av Preussen 1871 har tydliga förklaringar i form av katastrofal monetär- och krigspolitik (känns det mönstret igen från dagens supermakt?).
  Karl XII införde f.ö. inkomstskatt. Hela 1%(!) men extremt impopulär från dag ett och avskaffad så fort han stupat.

 2. @ Egensinnig
  Apropå inkomstskatten slår det mig att det i de fornnordiska sagorna (Lejrekröniken tror jag?) var det kung Snjo som uppfann den sociala omfördelningspolitiken, vilket beskrives som att:

  ”De gode gräd, og de onde lo.”

  Synen på välfärdsstaten har uppenbart förändrats en del sedan dess.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *