Cervenka rycker ut till oförnuftets försvar

Andreas Cervenka är en gåta. Han påminner mig om hur mycket jag saknar Douglas Adams kompromisslösa försvar av förnuftet. Vi är många som har skrattat högt åt absurda passager i Liftarens Guide till galaxen. Men kanske inte alla förstått att uppskatta ironin i dessa märkligheter? De har nästan alltid udden riktad mot dem som av olika anledningar klänger sig fast vid fullkomligt irrationella trossatser och teorier. Och kanske inte alla hittat fram till böckerna om den holistiska detektiven Dirk Gently? I den första boken förekommer en elektronisk präst/munk från en planet långt borta (eller om det var i en annan dimension). Människorna på den planeten har automatiserat det mesta. Till och med sitt religiösa liv.

Munken i berättelsen om Dirk Gently har något fel på sitt moderkort och tror benhårt på en helt ny sak var tionde minut. Han hamnar, via en lika märklig som lustig kedja händelser, som bara Douglas Adams kunde hitta på, i London. Jag har på senare tid börjat tro att kanske den där munken även lyckats ta sig ur bokens London och numera sitter på Svenska Dagbladet och skriver artiklar om nationalekonomi. Varje artikel från Cervenka stödjer med kraftfullt och blommigt språk en helt annan ekonomisk idé än artikeln före den, som i sin tur gjort slut med linjen i artikeln före den. Och så vidare. Jag har tidigare bloggat om det gåtfulla med Cervenkas samtidigt lysande och förkastliga ekonomiska analyser. Och här på mises.se är jag knappast ensam i den saken.

Men, kanske är dagens märkliga alster, om varför Cypern-krisen skrämmer upp så många höjdare runt om i världen, kulmen? I artikeln slår Cervenka, med full övertygelse, fast att det är förnuftigt att inte följa förnuftet. Exempelvis:

Var det principiellt rätt att låta Lehman Brothers ägare snarare än de amerikanska skattebetalarna ta konsekvenserna [av] ett antal giriga bankirers misstag? Självklart. Ändå var det ett fruktansvärt misstag.

Mind = Blown.

 

7 reaktioner på ”Cervenka rycker ut till oförnuftets försvar”

  1. Anders Rydén

    Det är märkligt vad Douglas Adams kunde vara träffsäker i sina böcker. Som den berättelsen i liftarens guide där befolkningen använde löv som betalningsmedel. Det blev så klart hyperinflation på hösten, folkets lösning var att elda upp skogen!

  2. Jag tror inte att han har någon egen uppfattning om ekonomiska ting. Han jobbar med att skriva texter som säljer. Ekonomi är ett tacksamt ämne för honom p.g.a. världshändelserna och han kryddar det med vassa formuleringar. Att informera eller förespråka, nej, det är inte hans jobb.

    1. Du har nog rätt. Men texterna är skrivna på ett sätt som att de sprider hans uppfattningar. Bara det att hans uppfattningar växlar vilt, mellan och inom artiklar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *