Gällande reformer av penningväsendet

Efter ett något förvirrat gästinlägg hos Cornucopia gällande problemet med penningväsendet publicerades idag en replik som försökte bena ut konstigheterna. Självklart är det trevligt att det faktiskt börjar diskuteras både inflation, fractional reserve banking och andra dumheter på flera ställen – samtidigt finns det en överhängande risk för att åsikter som bara till viss del är korrekta får genomslag. Det känns därför påkallat att försöka reda ut begreppen lite.

Som vanligt (eller kanske som oftast) så gäller förvirringen inte huruvida det privata bankväsendet lyckas göra vinster genom att expandera penningmängden, utan istället hur man lämpligen ersätter det existerande systemet. Dessvärre finns en föreställning om att allt blir bra om man bara ger rätten att trycka nya pengar till stat och riksbank, något som naturligtvis bara är dumheter. Det finns både en brittisk rörelse kallad ”Positive money” och en amerikansk rörelse ofta refererad till som ”Greenbackers” (eftersom den första gången uppstod på 1890-talet och då vill införa de ”Greenbacks” som fanns i omlopp under inbördeskriget, istället för att guld- och silverpengar) som argumenterar enligt sådana linjer. Båda dessa rörelser anser att lösningen är att staten får trycka ”lämplig mängd” nya pengar, och eventuellt ta över hela bankväsendet så att räntan på alla lån kan tillfalla staten, och därmed kan man sänka skatter eller öka utgifterna.

Allt detta är naturligtvis fullständigt nonsens, vilket jag försöker påpeka. Vare sig privata banker eller staten borde få ta sig rätten att manipulera värdet av en valuta, detta borde istället bestämmas på den fria marknaden (med den högst sannolika konsekvensen att pengar med guldmyntfot återigen blir den valuta som folk frivilligt väljer).

Hela repliken kan läsas hos Cornucopia här.

1 reaktion på ”Gällande reformer av penningväsendet”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *