Säker i statens famn

I en ledare i Expressen, tisdagen den 8 januari 2013, framgår en tydlig kallelse till avskaffande av de så kallade friskolorna i Sverige.

Detta argument är till största del byggt på kritik från en tidigare elev på friskolan Oasen i Sundsvall. Denna före detta elev anmärkte på den ensidiga abortundervisning som Oasen valde att presentera.

Expressens ledarredaktion fokuserar mest på den så kallade propaganda som skolan framförde i abortundervisningen. Att skolan blev godkänd av Skolinspektionen 2012 marginaliseras och gäller endast ”torra, mätbara saker” enligt Expressens ledarredaktion. En av dessa ”torra” saker var att skolledningen på Oasen tog bort de mål som fanns för Oasens förskoleklass. Detta kan ju endast tolkas som att standarden sänktes till Skolinspektionens nivå.

Man kan tycka vad man vill om abortfrågan, men vad Expressens ledarredaktion egentligen gjorde var att ta en känslig fråga, förvrida fakta, och använda som argument mot friskolor – ett av de få val föräldrar i Sverige har när det gäller uppfostran av sina barn.

Minst sagt fult, skamligt och skrämmande.

Europarådet, säger Expressens ledarredaktion, har riktat kritik mot Sveriges friskolor, för det finns en risk att eleverna indoktrineras där. Europarådet skulle ha utvärderat Sveriges statliga skolor vid samma tillfälle, för faktumet att skollagen innehåller ordet ”värdegrund”, borde ifrågasättas.

Sedan kan man ju också undra varför varenda förälder svartmålas i Sverige. Barn har ”rätt till sin frihet” i en statlig skola sägs det, men om ett barn ”behöver sin frihet” skulle man ju egentligen myndighetsförklara en människa redan som spädbarn.

Varför rättfärdigar staten – och ledarredaktionen på Expressen – sitt hat för friskolor genom att göra alla föräldrar till skurkar och alla barn till offer? Borde man inte först och främst anta att en människa som väljer att bli förälder faktiskt har sitt barns bästa i åtanke? Borde han eller hon inte ha rätt att välja vilken värdegrund barnet ska ha? Om detta betyder kritisk abortmotståndare, gudfruktig jude, ståndaktig kommunist eller absolut libertarian spelar ju ingen roll.

Om detta inte är acceptabelt för Expressens ledarredaktion kanske de borde börja lobba för utökad statlig reglering av barnafödandet.

Länkar: Skollagen

8 reaktioner på ”Säker i statens famn”

 1. I den allmänna skolan kanske inte den läskiga abortfilmen och fostermodeller i abortålder visas. Är den då neutral i abortfrågan?

  Om en historielärare visar läskiga bilder från andra världskriget, är han då icke-neutral?

 2. Notera att ledaren publicerades 8 jan 2013, inte 2012.. Är det månne fenomenet ”glömma bort att det är ett nytt år i flera månader” som spökar?

 3. Vilken artikel:

  ”Föräldrar får finansiering av samhället – skolpeng – för att bättre kunna isolera sina barn. Det är oanständigt.”

  Vart får (samhället) staten sinna pengar ifrån?
  Är det inte mera korrekt att säga att staten stjäl pengar från föräldrarna
  för att kunna indoktrinera barnen och att det är oanständigt?

  Är det verkligen oanständigt att föräldrar uppfostrar sinna barn?
  Om det är oanständigt så bör man ta alla barn från föräldrarna och sätta dem i internat skola driven av staten.

 4. Kanske man som barn inte borde gå hela sin barndom i en enda skola med en enda ”filosofi”? Utan istället få undervisning på lite mindre stelbent sätt. Av olika ”skolor”, kanske, och överhuvudtaget på olika sätt upptäcka och guidas av olika kunniga pedagogiska, eller bara för den delen även av helt vanliga, människor. Men utgångspunkten i den s.k. ”skoldebatten” verkar alltid vara: Hur måste alla skolas likadant?

  Det är väl bara det mest vardagliga intima som behöver föräldrarnas konstans och trygghet när man är liten och ny.

 5. Ja vad hemska de flesta moderna svenskar ha blivit genom att gå i de offentliga skolorna.
  Bli vidsynt mot omvärlden låt barnen gå i sektskolor ju sekteristiska desto bättre.
  Ju mindre stat desto bättre.Res på studiebesök till Afganistan eller Somalia.
  Där har dom i praktiken ingen statsmakt alls så där lever befolkningen väldigt individualistiskt särskilt kvinnorna där är väldigt fria.

 6. I praktiken så har somalia och afghanistan en drös statsmakter som kämpar för fullt för att få eller bibehålla sin kontroll över regionerna, på alla sidor i konflikterna.

  Men en studieresa låter trevligt, kan vi svänga förbi nordkorea också?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *