Polisen klarar 15% av brotten

Tydligen hittar det statliga skyddsmonopolet inte fler än 15 procent av gärningsmännen bakom brott. I Stockholms län lär det vara ännu lägre. Dessutom är trenden negativ.

Enligt statistiken som är Rikspolisstyrelsens senaste är det en försämring och på samma nivå som 2005. Detta trots att polismyndigheterna i dag har 4 000 fler poliser än för några år sedan.

Kan det vara så, som vi ibland hävdar här, att i en kollapsande kultur spelar det egentligen ingen roll hur många ytterligare poliser man skaffar sig? I ett friskt samhälle är det inte rädslan för att åka fast som avhåller folk från att stjäla, klubba ner och mörda varandra. Man gör det helt enkelt inte för, så har man blivit uppfostrad av sina föräldrar. I ett sjukt samhälle som vårt, där man envisas med att barnen ska fostras på institution och där man absolut ska blanda ihop människor från helt olika kulturer med helt olika rättsuppfattning, är det många flera som saknar dessa spärrar.

Nästa steg för att försöka få bukt med det kollapsande samhället är att öka skyddsstyrkan i omgångar med ytterligare några tusen, ge dem tyngre beväpning, svartare uniformer, mer påträngande spaningsmetoder, avlyssning etc. Helt enkelt att bygga ut Der Polizeistaat. Men det kommer inte hjälpa.

24 reaktioner på ”Polisen klarar 15% av brotten”

 1. Och sen får man tänka på att många av de uppklarade ”brotten” inte är brott alls, t.ex drogrelaterade ”brott”. Dessa borde rimligtvis räknas negativt då de är ouppklarade brott mot personen som döms för brottet.

 2. Uppklaringsandelen är mycket lägre för brott som du och jag kan komma att utsättas för och anmäla. För brott som poliser, väktare, statstjänstemän anmäler är uppklaringen nästan 100%. Brott som allmänheten anmäler utreds däremot nästan aldrig. Det är bara i sällsynta undantagsfall som en förundersökning ens inleds för sånt som en anmäld misshandel eller stöld. Så gott som alla anmälningar kvitteras med standardsvaren ”brott kan ej styrkas” eller ”spaningsuppslag saknas”.

  Hela 30% av alla fängelsedomar döms ut för trafikbrott (rattonykterhet). Man prioriterar såna brott som är lätta att utreda snarare än sådana som är viktiga att utreda. Åsså det där med påföljderna. ”Fängelse” upp till ett år omvandlas automatiskt till sånt som samhällstjänst eller fotboja. Det är inte många som verkligen låses in för sånt som misshandel eller stöld. Den som döms går ofta fri en tid i väntan på en ledig fängelseplats.

  1% av BNP läggs på rättsväsendet, alltså polis, domstolar, fängelser (inkl sånt som förvaltningsdomstolar och SÄPO). Jag tror att folk egentligen prioriterar rättsväsendet högre än så. Jag tror att det betalas mer för lås och larm och väktare. Men det är av någon anledning inte ”politiskt möjligt” att bekämpa brott i Sverige.

 3. ”…. absolut ska blanda ihop människor från helt olika kulturer med helt olika rättsuppfattning”

  Det är här det ligger felet alltså, enligt Bernpaintner. Vänta nu! Hur var det nu med policentrisk lag?

  Det blåser ibland friska amerikansk höger vindar på Mises.se tack vare Herr Bernpaintner.

 4. Trafikbrott är knappast något brott som kräver utredning eftersom de ertappas på bar gärning. Ta bort dem från uppklarade brott så kommer siffran 15% att sjunka betydligt.

  Folk prioriterar säkert polisen högre, men polisen blir inte ett uns bättre för att vi ger dem mer pengar. Så var brister det?

  En kriminella karriär startat i 9-11 års ålder. Skulle vi fråga alla riksdagsledamöter om detta tror jag max 1-3 kommer svara rätt.

  Det sägs att lärare kan förutsäga vilka av eleverna som kommer att bli kriminella. Politikerna vill inte satsa en enda krona på att stoppa en kriminell i denna ålder. Inga socialarbetare känner till detta förhållande och de har inte heller någon utbildning angående arbete med kriminella.

  Vi kan spärra in hur mycket folk vi vill och det kommer att vara totalt meningslöst om ingen görs där rekryteringen sker.

  Det är exakt samma fenomen som med ekonomin. Politikerna kan stimulera den hur mycket det vill men det blir ändå ingen förändring om vi inte tänker rätt från början.

 5. @Ethan:

  ”…. absolut ska blanda ihop människor från helt olika kulturer med helt olika rättsuppfattning”

  Det är här det ligger felet alltså, enligt Bernpaintner. Vänta nu! Hur var det nu med policentrisk lag?

  På vilket sätt motsäger det polycentrisk lag? I ett fritt samhälle kan du som sagt välja att bo i en helt vit community, en helt svart, judisk eller en community som består av exakt lika stor andel av alla raser och religioner (för att in nämna exakt lika stor andel män, kvinnor, olika sexuella preferenser osv.). Skillnaden skulle vara att dessa val skulle vara helt frivilliga till motsatsen till dagens samhälle där detta görs med tvångsmässig integration som finansieras med tvångsmässig beskattning.

  Självklart kommer folk i ett fritt samhälle ha helt olika åsikter på var de vill leva och vilka typer av samhällen som skapar minst friktioner och kriminalitet. Om man gillar mångkultur och tror på det mångkulturella samhället så är det fritt fram, men problemet blir om du ska tvinga in andra i detta. Det är ju ett problem att människor med olika rättsuppfattning ska samsas under EN lag.

  Dessutom är förespråkarna av mångkultur de som i själva verket vill utplåna _alla_ kulturer för en enda blandad kultur. Mångkultur är motsatsen till en värld med flera distinkta separata kulturer. Varför anses bara vissa kulturer vara värda att bevara och inte alla?

 6. Kultur kan även sägas vara något som inte vill förändra sig. Men oavsett det så är en kultur något som inte bara finns hux flux utan något som växer fram under lång tid och blir någon slags gemensam nämnare bland de som lever i en viss kultur. Det blir något som folk trivs med och samtycker till. Att då stoppa in en annan kultur i den som redan finns, kanske med helt andra uppfattningar, kommer automatiskt att ses med ogillande på.

  Jag gillar inte användandet av mångkultur eller multikulturellt eftersom det helt enkelt är en blandning av olika rättsuppfattningar. Det går inte att ha olika lagar för olika personer under samma tak. Ska en vit man straffas för att hans lår sin fru (eller tvärtom), medan en muslimsk man inte ska det. Och vad händer när den muslimske mannen slår den vites fru eller vice versa?

  Vilken kultur ska stå tillbaka för den andra kulturen? Vilken kultur ska anses ha ett tolkningsföreträde och hur bestämmer man vilken kultur som ska ha det? Genom demokratiska val? (Ironi där.)

  Ska vi leva i harmoni så borde vi kanske i ett land med olika politiska ideologier kanske bo geografisk efter våra uppfattningar. Socialister bor i den del av landet och kapitalister i en annan del osv. Det bli kanske det bästa sättet att mäta ideologierna mot varandra, dvs. vilka som rent ekonomiskt och utvecklingsmässigt går bäst.

 7. Carl Jakobsson skriver:
  Stöld,inbrott: 2,5%

  Detta är anmärkningsvärt. Detta är då riktiga klåpare som åker fast.
  En god tjuv kan då riskfritt gå in och hämta vad han vill då staten inte klarar av sinn basuppgift. Ska tänka på det om jag blir arbetslös och ändå vill leva som förut. En raid i veckan ska väl hålla för att ha ett lika bra liv som nu.

 8. Man ska veta att statistiken är hopplös. Vad är 2.5%? Antalet dömda per antalet anmälda stöldbrott? Åklagare nöjer sig ofta med att väcka åtal för ett av flera brott som en person anmälts för. Att det inte finns användbar statistik om rättsväsendets verksamhet, är en skandal i sig självt. Rättsväsendet kommer inte att bli bättre. Förekommer ingen antydan om tendens till det. Problemen har bara förvärrats, och förklarats, sedan många årtionden redan. Åtgärd vidtas ej.

  Att bara 65% av trafikbrotten leder till fällande dom, trots att säkert 100% av de brotten anmälts av poliser, visar att det finns många skickliga trafikadvokater. Som han som körde i diket på fyllan och blev friad för att han förklarade att han körde i sömnen…

 9. Patrick Sellman

  Nu när vi är inne på inkompetenta offentliga institutioner så vill jag nämna två exempel till. Vi betalar 40 miljarder för ett försvar som klarar en begränsad försvarsuppgift i en vecka. Hur i hela fridens namn är det ens möjligt att vara så inkompetent? Det måste vara med flit.

  Vi betalar i snitt 250 000:-/mån/grundskoleklass med 25 elever under den tid de är i skolan. Ändå lär sig många inte ens läsa skriva på sitt modersmål. Ytterligare en inkompetent institution. Vi behöver nog fundera på hur vi organiserat vårt samhälle överhuvudtaget. Hur vi använder våra resurser. Den som vill ha ytterligare resurser till skolan bör nog fundera ett varv till.

 10. Statistiken i det här sinnessjuka landet är garanterad medvetet utformad så att den omöjliggör att någon kan utläsa någonting konkret om hur illa det verkligen är ställt och dessutom skall det självklart vara omöjligt att jämföra statistiken med andra länder. Vissa saker skall det inte ens föras statistik på längre eftersom att det kan ge upphov till främlingsfientlighet.

  En tabelldjävel över olika brott med etnicitet på förövare och offer där det står i klartext: vit, arab, svart eller asiat etc, vore betydligt mer användbar än en massa luddiga begrepp och formuleringar. 😀

 11. @ Svanberg
  Liksom kön, sexuell läggning, religion och socialklass?
  Om förövarens och offrets grupptillhörighet är intressantare än brotten i sig, kanske det även borde stå i klartext om de är vänsterhänta, flintskalliga, överviktiga, glasögonbärare eller nykterister?

  Stön!

 12. Svanberg! Jag kan tryggt förvisa dig om att mängden brottslingar i ett samhälle som begår brott är ganska konstant. Spärra in varenda brottsling vi känner idag kommer det tomrum de lämnar efter sig snart fylls på igen oavsett om det bara finns en enda etnicitet i Sverige.

  Det är inte så att mängden brott ökar med invandringen utan det är bara så att brottslingar bara byter färg så att säga.

  Om invandringen nu är ett problem anser jag invandringens problem löser sig av sig själv om staten krymper och de som förordar hjälp till invandrare medels bidrag därmed försvinner. Kvar har vi de invandrare som stannar i Sverige på grund av att de klarar av att försörja sig. Och de som vill begå brott kan vi vänligt be att lämna landet.

 13. Självklart sker en sortering innan val av invandrarland.
  Sverige har höga bidrag och låga straff. De som gillar sånt kommer hit. I New York är t.ex. somalier vädligt mycket mer framgångsrika enligt ekonomisk statistik. Och det beror så klart på vilka som valde att åka dit, och vilka som valde att åka hit. De hade olika slags ambitioner redan på flygplatsen i Moghadisho och stod i olika köer där. Staten skaffar sig den typ av befolkning det gynnar med sina incitament.

 14. Göran:

  Nu antar jag att vi räknar bort brott mot upphovsrätten, narkotikabruk och andra småförseelser som gör majoriteten av befolkningen kriminell och bara tittar på de som utför återkommande våldsbrott och annan grövre brottslighet.

  Det är uppenbart att även dessa brott ökar, inom invandrarkretsar är det uppenbarligen inte ens stigmatiserande att ägna sig åt mycket grov brottslighet. Det faktumet att några horungar som misshandlat en äldre man i Kortedala som sitter och skrattar under rättegången får stöd av sina vänner på Facebook säger det mesta. Svenskar hade tagit avstånd från idioterna, men invandrare har en sådan sjuklig kollektivism att det inte är klokt. Den moraliska och sociala kostnaden för att våldta och att råna svenskar bland invandrare är uppenbarligen så otroligt mycket lägre än den omvända. Jag har inte hört talas om ett fall där svenskar gruppvåldtagit en invandrarkvinna, jag har inte ens hört talas om en gruppvåldtäkt som inte utfördes av invandrarmän och där offret inte var en svensk kvinna.

  Ge mig mobilen jävla svenne annars kuttar jag dig abo!
  affes.wordpress.com/2012/07/14/invandrarna-och-brotten-2-svartskallemajoriteten

 15. Klaus: Antalet mord i Sverige ligger ganska konstant runt 100 stycken om året. Så har det vari med och utan invandrare.

  Svanberg: Att vara vit svensk manlig tonåring är inte bra om man vill undvika våldsbrott. Jag vet inte om invandrarna har en sjuklig kollektivism men rädda människor dras gärna till gängbildningar där de känner sig trygga.

  Jag tror att en invandrarkvinna som utsatts för en gängvåldtäkt inte skulle berätta om det. Då skulle hon säkert riskera att mördas av sin familj. Det kan finnas ett mörkertal där. Det kan vara så att det är vanligare än mot en svensk kvinna då risken att åka dit är mindre.

  Angående Kortedala är det en helt sjuk dom i det fallet. Hela rätten där måste har varit lobotomerade. Man kan undra hur mycket våld som behövs för att få ett längre straff. Ska armar och ben vara avslitna, eller?

  Länken du angav var intressant. Fast man kan tolka det hela som att invandrare är klantigare på att klara sig från att åka fast, eller att invandrare begår fler rån per person än svenska rånare gör.

  Slutsaten blir väl att det är trevligare att vara vit svensk manlig tonåring om det vore mindre antal invandrare i Sverige.

 16. En intressant fallstudie är kanske min hårt segregerade hemstad Helsingborg. En klar gräns går vid Stadsparken och dem som bor norr om den har mer kontakt med Helsingør än stadsdelen syd om denna, Söder.

  Stadsdelen har alltid haft ett väldigt dåligt rykte, och växte från början upp en bit utanför staden eftersom det var där arbetarna fick sina bostäder och helsingborgarna ville slippa deras superi och prostitution. På mina föräldrars tid kunde man knappt vistas där ens i dagsljus p.g.a. arbetargängen.

  Numera har Söder fått smeknamnet Lilla Bagdad.

  Men den enda skillnaden mot mina föräldrars tid är egentligen bara att dem man är rädda för inte längre är blonda och blåögda.

 17. ”Man böro icket vistas i denna förhatliga stadsdel. Arbeterare gingo planlöst omkring och visar ej tillbörlig aktning inför de av högre stånd. Det äro icket ovanligt att de lekande och smutsiga ungarne ovetandes passerar en man utan att visa någon som helst aktning för vederbörande och i det fall de skulle uppmärksamma honom har det förekommit dokumenterade fall där tilltal endast adekvata till tjänare har använts utav de små krabaterna. Byrådirektören blevo själv tilltalad ”du” av en liten parvel när han var på väg till fabriken här om dagen. De vuxna äro icke mycket bättre. En fredagseftermiddag är det ej ovanligt att arbetare synes springa, flamsa och föra oljud, fru Silfersporre var nära att krocka med en klunga här om dagen, de voro alldeles täckta i smuts.”

  Alarmerande skildring av Söder, 1895

 18. @ Svanberg
  Skildringen glömmer ta upp kriminaliteten, och att icke-arbetare och utbölingar löpte risk för rån och misshandel enbart genom att visa sig där.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *