Salerno om svenska banker och kontanter

Joe Salerno, vicepresident med ansvar för akademia och forskning på Ludwig von Mises Institute, har på institutets officiella blog The Circle Bastiat diskuterat det svenska banksystemet och bankernas försök att tillsammans med riksbanken avskaffa kontanter. I det första inlägget, från mars 2012, diskuterar Salerno statens ”war on cash” – och Sverige får ett särskilt omnämnande.

I förrgår, den 27 december, postade Salerno ytterligare ett inlägg om banker och kontanter, men denna gång med direkt relevans för Sverige och svenskar. Faktum är att han diskuterar en artikel i SvD Näringsliv som visar att allt fler bankkontor slutar att acceptera kontanter. Istället är det kort och digitala överföringar som gäller. Givetvis är bankerna påhejade av både riksbanken och [polis]staten.

8 reaktioner på ”Salerno om svenska banker och kontanter”

 1. Jag undrade när någon skulle ta upp denna artikel!

  Staten kan ju ha otrolig nytta av ett system där kontanter inte finns. Vad sägs om skatter baserade på vad eller OM du konsumerar? Det skulle ju dessutom bli omöjligt att svartjobba eller svart köpa. Man kunde ju även införa förbud för vissa individer att köpa vissa saker.

  Men, man får ju använda sin I-phone och förebygger global uppvärmning, så det e ju små saker man ger upp.

 2. @Erika

  Visst är det så! I Sverige finns nog väldigt få som inte tror att staten egentligen har deras bästa som mål, så det finns ju bara fördelar med att avskaffa kontanter. Både miljö- och säkerhetsfördelar. För att inte tala om brottsbekämpning och övervakning i syfte att förutsäga terrorism! Och det drabbar ju ingen som har ”rent mjöl i påsen”, som det brukar heta. Bortsett då ifrån att det brukar vara just dessa som drabbas när man ger sig in på detta sluttande plan. Det blir väl samma resa som med TSAs lista över namn som inte får flyga – man kan varken få reda på om man står på listan, varför man står där, eller har möjlighet att överklaga. ”Oj då, står ditt namn med där? Ja, men det är för det allmännas bästa; tänk vad det skulle kosta om man var tvungen att dubbelkolla alla namn”. Osv.

  Efter 1900-talets intellektuella nedsläckning är det väl knappast en överraskning att polisstaten både kommer på oss fort – och omfamnas av de allra flesta.

 3. Jag får ont i magen jag bara tänker på ett kontantlöst samhälle och hur pass förödande det skulle vara. Även om den totala kontrollen är åt helvete rent ut sagt så kan var och en tänka på när ni blir obekväma så kan ni helt enkelt bara bli avstängda från penningsystemet. Hur ska ni då kunna leva, få mat eller bostad eller något annat viktigt.

  1. @Göran

   Man kan ju inte annat än hålla med dig om detta. Å andra sidan så har du inga möjligheter att klara dig även som det ser ut idag, om nu staten/systemet eller vem det nu kan vara vill stänga av dig. De så kallade anti-terrorism-lagar (dvs polisstatslagar) som snabbt införts i hela västvärlden efter 2001 gör att det inte finns några som helst legala begränsningar för statliga och överstatliga organ (eller, faktiskt, amerikanska myndigheter över hela världen) att omedelbart frysa alla dina tillgångar, förbjuda krediter, förbjuda att någon anställer dig, samt ge din bil körförbud osv. Hur klarar du dig då? Det är bara om du har kontanter i fickan som du kan överleva ett tag. Om du går under jorden.

   Men om man ska vara realistiskt så är lagliga krav sällan ett förhinder för just statsmakten. Det är de facto ingenting som hindrar att polisen, militären eller CIA stormar in i ditt hem och skjuter dig på fläcken. Det enda som förhindrar detta är ekonomisk lag, dvs att det helt enkelt är för kostsamt att likvidera samtliga kritiska röster (det är bl a av den anledningen det är viktigt att göra våra åsikter kända, för att därigenom få fler att se med friska ögon), samt de enskilda personernas moral (det är inte alla – t o m inom polis och militär – som tycker att det är okej att ta livet av folk, även om de flesta skulle anse att det rätta är att ”följa order”).

 4. Per-Olof Persson

  Det kontantlösa samhället kan vara en väg mot det perfekta skattesystemet. Om alla betalningar går genom bankerna kan man införa en omsättningsskatt på den betalda summan. Om exempelvis omsättningsskatten är 1 %, blir skatteintäkten 1 kr per betald 100-lapp.

  Om det samtidigt införs en maxgräns för hur högt skattetrycket får lov att vara i förhållande till BNP, går det att minska skattebyråkratins/skattelagarnas samhällsekonomiska kostnad till nästan noll (bankerna betalar systemet). Men detta system kommer förstås aldrig att införas.

 5. Som libertarian löper man knappast någon större risk att hamna i dessa problem. SÄPO bevakar däremot nationalister och har sett till att aktiva i t ex Svenska motståndsrörelsen bland annat blivit av med sina arbeten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *