Centralisering av makt deciviliserar

Köpte nyligen inträde till Tom Woods www.libertyclassroom.com. Har än så länge bara sett den inledande föreläsningen till kursen Amerikansk historia, men det känns redan mycket lovande. Detta är historieskrivning utifrån premissen att politisk makt är av ondo eftersom den låter politiker inkräkta på hederligt folk, styra och ställa med deras privatliv, förslava dem och mörda dem.

När staten undervisar historia tränas vi att se saker ur ett annat perspektiv. Till exempel om Gustav Vasa som kanhända inte var Guds bästa barn, men eftersom ”han skapade Sverige” så får man lov att tåla lite svinn, till exempel av bråkmakaren Nils Dacke och andra terrorister som stod i vägen för detta ädla projekt. Och man får veta att sossar från vänster till höger byggde Sveriges välstånd. Och att eftersom Sverige har störst andel kvinnor i världen i sitt parlament så är det världens bästa stat, och inga andra har det så bra som vi.

Hos Woods slogs det omedelbart fast att centralisering av politisk makt ALLTID leder till kulturell förstörelse och decivilisation. Sann mångfald är inte kompatibelt med centralmakt eftersom mångfald blir för svårt att härska över. Det går inte att tillåta den fantastiska mångkultur som politikerna vurmar för och försöker tvångsmata oss med, utan snarare måste det bli EN kultur som är ett utarmat misch-masch av de ursprungliga kulturerna, vilka i den utopibyggande processen måste krossas. Det blir EN skola (utan icke-godkända värderingar), EN historieskrivning, EN sexualmoral, ETT acceptabelt sätt att fostra barn, EN typ av sjukvård, ETT grisfebervaccin, ETT pensionssystem, EN kommunallag, EN uppsättning godkända åsikter, etc.

Nu har jag bestämt mig. Det ska bli en bok om svensk historia utifrån frihetens synvinkel, även om det kan ta ett tag innan det är klart.

11 reaktioner på ”Centralisering av makt deciviliserar”

 1. Jag har lyssnat igenom hela deras katalog minus logikkursen. Mycket av det de berättar i historieföreläsningsserien, både den amerikanska och den generella västvärldshistorien, är samma saker som man får höra på ”The Teaching Company”s föreläsningar… De större händelserna i historien är tydligen inte så kontroversiella.

 2. Ser fram emot att läsa den boken!

  Skrev också nyligen upp mej på Liberty Classroom och tar mej för n♪2rvarande igenom Western Civ första delen. Tar World civ denna termin och ville jämföra informationen. Jag tycker att Lib Cl är mycket mer detaljerad och gömmer inte undan info bara för att det inte ”passar”.
  Om man vet mycket om USA borde man koncentrera sig mycket på ”Roman Empire 3rd century Crisis” och Roman Empire Restoration and Decline”. Man kan skriva en hel avhandling om möjliga paralleller.

 3. Ja det skulle sannerligen behövas.

  Med mina kanske inte allt för stora historiska bildning så är jag inne lite på tesen att staten kom till oss med den sydländska kultur som kristendomen förde med sig (som givetvis påverkade oss redan innan vi blev fullständigt kristnade). Gällande oss här i Nord alltså. Att ättesamhället övergick i stat. Och att vi innan dess endast hade tillfälliga och väldigt decentraliserade ”välden”.

 4. Jag håller med om att centralisering av makt deciviliserar, förutsatt att makteliten endast ser efter egna intressen och totalt kör över alla andra utan vare sig hänsyn eller respekt för de maktlösa, detta stämmer in på makteliten 99 av 100. Jag tror att det är så enkelt att som att så länge makten är decentraliserad så är man illa tvungen att lyssna på motparten dsv att det finns en motpol mot makten, man är illa tvungen att respektera andra sätt att leva, andra åsikter eftersom man inte har makten att köra över… så enkelt tror jag att det är.

 5. Ja mr X självklart ska vi gardera oss för den goda centralmakten som civiliserar! 🙂

  Så makten måste lyssna på ”motpolen” för att den är maktlös, vem skulle tala med makten om den är maktlös förresten? Statsbildarna? 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *