Vi klarar oss utan staten

Organisationen Missing People har återigen lyckats hitta en försvunnen person. Missing People Sweden är en ideell organisation som hjälper personer att finna nära och kära som försvunnit. I tidigare uppmärksammade fall har det oftast handlat om personer som tyvärr redan har avlidit. Som t.ex. bilen där en avliden man hittades i bagageluckan i sin egen bil som var parkerad på hans arbetsplats. Polisen hade inte bemödat sig om att titta i bagageluckan men det gjorde Missing People.

I det senaste uppmärksammade fallet så lyckades man hitta en 9-årig flicka som försvann i går morse. Tidigt idag 03.00 uppmärksammade en kvinna i Missing People en 20 årig man som gick med en flicka som han tagit på stora herrkläder (uppgifterna exakt hur hon hittades skiljer sig åt just nu). En riktig solskenshistoria och en fantastisk hjälteinsats av alla som var ute och letade. Faktum är att 800 stycken människor samlades snabbt och letade, ett tecken på de positiva krafter som finns fortfarande i vårt samhälle.

En del kallar organisationen Missing People ett nytt fenomen, jag kan ge dem rätt delvis då internet har gett helt nya möjligheter att organisera många människor snabbt. Däremot är det som helhet inget nytt fenomen. I samhället har människor i byar och städer gått ihop och löst problem tillsammans utan statens inblandning. Däremot har det blivit mer och mer ovanligt i takt med att centralmakten och staten har växt och folk förväntar sig att staten ska lösa alla problem och förblir passiva. Konsekvensen blir då att förlita sig till en inkompetent polis vars kärnuppgift inte är att beskydda oss.

Den här typen av fenomen har föraktfullt kallats för medborgargarden. De får kalla det vad de vill, vi behöver mer av den här typen av organisationer och fenomen. Att folk frivilligt går ihop och organiserar sig vid hot och utmaningar i vårt samhälle är ett normalt beteende. Vi skulle behöva det här vid fler typer av brott och andra händelser. Missing People är ett exempel på strukturer vi måste bygga upp parallellt med staten och visa att vi själva klarar av att göra allt effektivare och bättre utan tvång och våld. Till slut kommer staten att bli irrelevant, en massiv koloss som ingen förstår sig på eller vill ha att göra med.

SVD | Expressen | DN1 | DN2

1 reaktion på ”Vi klarar oss utan staten”

  1. Staten har ju egen idéell verksamhet nu läste jag häromdan, detta i form av s.k. volontärpoliser (som inte har mer befogenheter än andra medborgare) tydligen ska vara till stor nytta genom att agera ”ögon och öron” åt staten. Jag misstänker att de här människorna kanske mest kommer att ägna sig åt att rapportera ”illegal torghandel”, ”alkoholförtäring på allmän plats”, ”cyklister utan lyse” och andra högprioriterade svåra brott.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *