Kina: Alla lånebombers moder?

Cervenka skriver på SvD Näringsliv om vad som länge sett ut att vara världens största kreditbubbla. Det är inget nytt för dem som är uppdaterade i diskussionen inom den österrikiska skolan att Folkrepubliken Kina har långt större problem än både USA och EU. Men det tål att upprepas. Cervenka skriver:

Kina har länge haft en lånefest som skulle få många västländer att framstå som bankbokskramare.

Efter finanskrisen 2009 öppnades alla kranar.

Från början av detta år till i mitten av 2012 beviljades lån motsvarande 73 procent av BNP.

Penningmängden i Kina har trefaldigats bara sedan 2007.

Dessvärre uppmärksammas detta inte mer ofta. Istället får vi läsa obegripligheter som att Romney i sin kampanj mer eller mindre hotade Kina för att artificiellt håller nere värdet på sin valuta och därmed skapar konkurrensfördelar gentemot USA (och därmed ”stjäl” amerikanska jobb). Det är samma sak men i andra termer: att öka penningmängden leder givetvis till att valutans växelkurs går ned – och därmed blir ”automatiskt” landets ägare av resurser fattigare och export framstår (i köpares i andra länder ögon) som billigare.

Men det slår alltid bakut förr eller senare, vilket svenskar borde veta. Vi manipulerade kronans växelkurs genom en mängd massiva devalveringar på 1970- och 1980-talen, vilket fick resultatet att det ”glada 1980-talet” aldrig blev så glatt samt en rejäl kris med början 1989 och med klimax i ränktechocken 1992.

Och Romneys uttalande är förstås värre än att kasta sten i glashus (det är snarare som att skjuta missiler i nämnda glashus), för USA har ju en lång historia av valutamanipulation. Detta är ju vad The Fed sysslat med sedan 1913 och kunnat göra ohejdat sedan 1971 då Nixon slutligen kapade alla band mellan dollarn och guldet. (Än värre än Romneys knäppa uttalande är Obamas tystnad.)

Det finns en hel del att skriva på ämnet – och ju mer som skrivs desto bättre kommer allmänheten att förstå den svåra tid vi befinner oss i. Och hur sabla illa det kommer att gå om vi inte omedelbart rycker i nödbromsen och backar tillbaka. Endast Cervenka skriver om detta, men inte ens han diskuterar problemen i klara termer. Här finns utan tvekan mycket att göra!

4 reaktioner på ”Kina: Alla lånebombers moder?”

  1. Jag har lyssnat på alla presidentvalskampanjer inom det Republikanska partiet samt mellan Obama och Romney. Romney har inte sagt ett enda vettigt ord.

    Vad sjutton har folk gått efter när de har röstat på Romney? Det är för mig en gåta.

  2. 20% av lägenheterna i Shanghai är tomma spekulationslägenheter som stigit i värde med flera hundra procent på några år.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *